A vállalkozások számára elérhető pályázati források és hitellehetőségek
2021. január 21., csütörtök

Az aktuális pályázatok, támogatások és hitellehetőségek részletes listáját megtalálja aloldalunkon. További információért kattintson.

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TELEPÜLÉSEKEN MŰKÖDŐ MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA

Kódszám: GINOP 1.2.9-20

Keretösszeg: 5 milliárd Ft

Célcsoport: mikro- és kisvállalkozás

Területileg célzott pályázat a szabad vállalkozási zónákban, valamint a kedvezményezett és felzárkózó településeken működő vállalkozások számára. A vissza nem térítendő támogatás összege célterülettől függően 2–10, illetve 2-60 millió forint között alakulhat. A támogatás intenzitása a Felhívás 1. számú mellékletében felsorolt településeken az összes elszámolható költség 70 százaléka, a 2. számú mellékletében felsorolt településeken 100 százaléka lehet. A támogatás fordítható új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, munkabérre, képzésre, IT fejlesztésre és részben a projektelőkészítés költségére.

Honlap: www.ifka.hu

DIVAT- ÉS DESIGNIPARI TÁMOGATÁS

Kódszám: GINOP 1.2.14-20

Keretösszeg: 12 milliárd Ft

Célcsoport: mikro-, kis- és középvállalkozás

Iparág szerint célzott pályázat, a divat- és designipar szereplői számára. A feltételesen vissza nem térítendő támogatás összege 5–150 millió forint, 70 százalékos támogatási intenzitással, 100 százalék előleggel. A támogatás fordítható például új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licensz és know-how beszerzésre, ingatlanfejlesztésre, IT-fejlesztésre, bérköltség-támogatásra, piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységekre és tanácsadásra, külpiaci megjelenésre, szakmai vásárokon, kiállításokon való részvételre, iparjogvédelmi tanácsadásra.

Előminősítés: 2020. december 15. – 2021. január 31.

Honlap: www.divatdesignpalyazat.ifka.hu

EGYSZER HASZNÁLATOS MŰANYAGOK KIVEZETÉSÉNEK TÁMOGATÁSA

Kódszám: GINOP 1.2.13-20

Keretösszeg: 7 milliárd Ft

Célcsoport: mikro-, kis- és középvállalkozás

Iparág szerint célzott pályázat az egyszerhasználatos műanyagtermékek helyettesítésével érintett szereplők számára. A pályázatra legalább 3 fős, 1 lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozások jelentkezhetnek, amelyeknek 2019. évi árbevétele meghaladja a 30 millió forintot. A feltételesen visszatérítendő támogatás összege 20–400 millió forint, 35–50 százalék közötti támogatásintenzitással, 100 százalék előleggel. Fordítható például új eszközök, gépek, gyártási licenc és know-how beszerzésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, tanúsítványok megszerzésére és részben a projektelőkészítésre.

Előminősítés: 2020. november 30. – 2021. február 1.

Honlap: https://znb.ifka.hu/

ÉLELMISZERIPAI TÁMOGATÁSI PROGRAM

Kódszám: GINOP 1.2.12-20

Keretösszeg: 5,149 milliárd Ft

Célcsoport: középvállalkozás

Iparág szerint célzott pályázat, élelmiszeripari feldolgozó tevékenységet végző középvállalatok számára. A 90 százalékban feltételesen vissza nem térítendő támogatás összege 30–500 millió forint, 35-70 százalék támogatás intenzitással, 100 százalék előleggel. Fordítható például új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licensz és know-how beszerzésre, ingatlanfejlesztésre, tanácsadási szolgáltatások, képzés igénybevételére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására.

Honlap: https://www.palyazat.gov.hu/

ÉLELMISZERIPARI BESZÁLLÍTÓ-FEJLESZTÉSI PROGRAM

Kódszám: ÉLIP-BFP

Keretösszeg: 35 milliárd forint

Célcsoport: mikro-, kis-, közép- és nagyvállalat

A program fő célja, hogy a hazai élelmiszeripari beszállító vállalkozások növeljék piaci részesedésüket, árbevételüket és hozzáadott értéküket. A beszállítók csoportosan igényelhetnek támogatást az adott koordinátor szervezettel közösen (kiskereskedelmi lánccal, HORECA szereplővel vagy közét¬keztetővel), együttműködési megállapodásban rögzítve a fejlesztési célokat és az együttműködés részleteit. A támogatás összege mikro- és kisvállalkozások esetében 50-500 millió Ft, közép- és nagyvállalatok esetében 50-2000 millió Ft, 35-50 százalékos támogatási intenzitással. A program rugalmas kereteket biztosít akár sokféle fejlesztést tartalmazó beruházások összeállítására, például új gépek, immateriális javak beszerzése, K+F, képzés és tanácsadás.

Felhívás megjelenése: 2020. december 15.

Regisztráció: 2020. február 28-ig

Honlap: https://elip.ifka.hu/

  1. JÚNIUS 30-IG ELÉRHETŐ TÁMOGATOTT HITELEK

SZÉCHENYI MUNKAHELYMEGTARTÓ HITEL: szabad felhasználású forrást biztosít a vállalkozások számára, 0,1%-os, rögzített kamatozás mellett, 2 éves futamidővel. A hitelkeret összege max. 750 millió forint, legfeljebb a vállalkozás 24 havi bérköltségével megegyező összeg. A forgóeszköz típusú hiteltermék munkabér-megelőlegezésre, személyi jellegű ráfordításokra, bármely egyéb személyi jellegű kifizetésre fordítható. Elvárás, hogy a vállalkozás vállalja a foglalkoztatottak 90 százalékának megtartását.

SZÉCHENYI KÁRTYA FOLYÓSZÁMLAHITEL PLUSZ: a vállalkozások átmeneti likviditási kihívásainak áthidalására szolgáló szabad felhasználású folyószámlahitel. A vállalkozás napi működésével kapcsolatos valamennyi kiadás finanszírozására fordítható. A hiteltermék a középvállalkozások számára a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitellel együtt kombinált hiteltermékként vehető igénybe, míg a mikro- és a kisvállalkozások önállóan is igényelhetik. Maximuma 100 millió forint, a nettó kamat 0,1%.

SZÉCHENYI LIKVIDITÁSI HITEL: a vállalkozások számára biztosítandó forgóeszköz hiteltípus, amelynek futamideje 3 év, a termék keretében igényelhető hitelösszeg maximuma 250 millió forint, a vállalkozás által fizetendő nettó kamat 0,2%. A szabad felhasználású hitelt számla nélküli finanszírozással többek között forgóeszköz beszerzésre, egyéb igénybe vett szolgáltatásra, és (korlátozással) akár hitelkiváltásra is igényelhetik a vállalkozások.

SZÉCHENYI BERUHÁZÁSI HITEL PLUSZ: hiteltermék beruházási hitelcélokra, a kapcsolódó forgóeszköz-beszerzés finanszírozására (utóbbi maximum 20% erejéig), tárgyi eszköz beszerzésére, részvény és üzletrész vásárlására is felhasználható. Az ügyfél által fizetendő nettó kamat 0,5%. A hitelösszeg maximuma 1 Mrd forint, futamideje maximum 10 év. A hitel elősegíti a vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, így különösen a meglevő kapacitások bővítését, új kapacitások kiépítésének finanszírozását.

AGRÁR SZÉCHENYI BERUHÁZÁSI HITEL PLUSZ: a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció igénybe vevői körének kiterjesztése az agrárszektor vállalkozásaira.

SZÉCHENYI TURISZTIKAI KÁRTYA: államilag támogatott folyószámlahitel, amelyet csak a vírushelyzet által leginkább érintett turisztika-vendéglátás szektorban működő mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek likviditási nehézségeik enyhítésére. A hitelkeret összege maximum 250 millió forint. Az új, speciális konstrukció 0% kamatozású, akár 3 éves futamidejű, kiemelt mértékű állami kamat-, kezességi díjtámogatásban, illetve költségtámogatásban részesített folyószámlahitel, ezáltal az érintett ágazatokban működő vállalkozások a kiemelt mértékű állami támogatásnak köszönhetően kedvezményes feltételek mellett juthatnak forráshoz.

Részletek: https://www.kavosz.hu/

EGYÉB TÁMOGATÁSOK

Ágazati bértámogatási program

A kormány legújabb intézkedéseként meghosszabbítja az Ágazati bértámogatási programot, továbbá a támogatást kérelmezhető munkáltatói kört kibővíti a 19.-24., továbbá a 25. sor szerinti főtevékenységet végzőkkel. A korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások, azaz a vendéglátás, szabadidős tevékenység szolgáltatást nyújtó munkaadók részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű támogatás nyújtható, legfeljebb bruttó 241 500 Ft-ig. Igénylés: 2021. február 8-ig.
Részletek: https://nfsz.munka.hu/cikk/1294/Agazati_bertamogatasi_program

Vállalkozások munkaerő támogatása

A munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha állami foglalkoztatási szervnél regisztrált programrésztvevő, 25 év alatti álláskeresőt vagy alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A támogatás folyósítási időtartama fix 5 hónap lehet. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és szociális hozzájárulási adó) 50%-a, de teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb 100 ezer Ft havonta. A támogatási kérelem 2020. október 15. napjától nyújtható be ellenkező tájékoztatásig.
Részletek: https://nfsz.munka.hu/cikk/1268/Vallalkozasok_munkaero_tamogatasa

KFI bértámogatás

A kormány a koronavírus járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi akciótervének egyik fontos eleme a KFI szektor magasan képzett szakemberei foglalkoztatásának támogatása, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához: 2021. január 4-től elérhető támogatásokat ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek után kaphatják a munkáltatók. A támogatás kiterjed mindazon nem költségvetési szerv munkáltatókra, ahol kutatást, fejlesztést végeznek. A program így minden ágazatot érint, hiszen minden gazdasági szektorban van kutatással (is) foglalkozó vállalkozás, ezért a teljes nemzetgazdaság számára segítjük a támogatáshoz történő hozzáférést. A támogatás összege nem haladhatja meg a havi 318.920 forintot munkavállalóként. Az így megítélt összeget a munkáltató kapja, és a támogatás fejében garantálnia kell a munkavállalónak legalább a támogatási idővel megegyező tovább foglalkoztatását. A támogatás, illetve a tovább foglalkoztatás időtartama alatt a munkáltató a munkavállaló munkabérét nem csökkentheti. A kérelmet a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához nyújthatja be.

Részletek: https://nfsz.munka.hu/cikk/1357/Kutatok_es_fejlesztok_innovacios_bertamogatasa

Kérem, hogy a fentiekről szíveskedjen tájékoztatni az érintett vállalkozásokat.

Támogató együttműködését megköszönve,

Budapest, 2021. január 20.

Üdvözlettel:

Dunai Péter I főtitkár

+36 1 457 5122

mkik.hu I 1054 Budapest, Szabadság tér 7.



» ABLAK BEZÁRÁSA «