HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Online kasszák mellett kötelező az elektronikus fizetés biztosítása 2021. január 1-től
2020. december 9., szerda
hvg.jpg

Az online pénztárgépet használó kereskedők 2021. januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, erre többféle megoldást is találhatnak.

Az online kasszát használó kereskedők kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, ez azt jelenti, hogy legalább egy, nem készpénzes fizetési lehetőséget kell adniuk, ez lehet bankkártyás fizetés, valamilyen applikáció alkalmazása (pl. SimplePay, SoftPOS), azonnali átutalás (pl. QR-kódos) fizetés, vagy más egyéb megoldás.

A 2020. április 16-i bejelentés előzménye, hogy a bankok tavaly ősszel digitalizációs javaslatcsomagot nyújtottak be a kormánynak, majd tárgyalásokat tartottak ezekről az illetékes kormányzati szervekkel, leginkább a Pénzügyminisztériummal.

Törvényjavaslat részletei...

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény „A kereskedelmi tevékenységek folytatásának egyéb feltételei” című alcíme a következő 5/F. §-sal egészül ki:

„5/F.§ A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.”

Részletes indoklás a 38. §-hoz:

„A világban zajló folyamatok rámutattak, hogy az elektronikus fizetések iránti igény folyamatosan növekszik és a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen biztonsági és érintésmentes fizetési megközelítésben egyaránt.

Így a már online pénztárgéppel rendelkezőknek kötelező lesz bármilyen formában, de elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk a vevőik számára. Fontos egyben az is, hogy ez elérhető és rendelkezésre álló legyen, azaz a vevő döntése alapján bármikor rendelkezésre álljon.”

A Pénzügyminisztérium a kormany.hu oldalon az alábbiakkal egészítette ki az indoklást:

„A magyar családokat és az egész lakosság egészségét védi az, hogy ahol van online pénztárgép, ott 2021-től elektronikusan is lehet fizetni. A készpénzen ugyanis – a WHO vizsgálata szerint – a koronavírus akár kilenc napig is életképes maradhat. Az intézkedés a mintegy 60 ezer vállalkozásnak sem jelentene plusz terhet, hisz a kötelezettségnek nemcsak POS terminállal, hanem az azonnali utalás biztosításával is eleget tehet.”

A szabályozás alapján a kormány nem preferál egyes fizetési módokat, hanem a piacra bízza és ezáltal fokozza is a versenyt a fizetési megoldást biztosító bankok, fizetési szolgáltatók, fizetési megoldás szállítók között. Tehát a kereskedők választhatnak, hogy mely elektronikus fizetési megoldás bevezetése a legkedvezőbb számukra, illetve a vásárlóik számára. A kártyás fizetés, az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások, de akár az elektronikuspénz alapú digitális pénztárca megoldások biztosítása egyaránt elfogadható a szabályozási tervezet szerint.

Azon vállalkozás, amely vásárlói részére a bankkártyás fizetési lehetőséget POS terminál segítségével szeretné biztosítani, az a telepítés költségeire állami támogatást is igénybe tud venni, 2021. június 30-ig. A támogatás összege 80.000 forint (vissza nem térítendő támogatás)

Állami támogatott POS terminál esetén a szolgáltató által felszámított díj nem lehet magasabb a havi bankkártyás fizetések értékének 1 százalékánál.

POS terminál állami támogatással Magyarországon már csak a Fizetési Pontnál igényelhető.

A Fizetési Pontnál elérhető a SoftPos mobilalkalmazás is, amellyel POS terminál beszerzése nélkül biztosítható az online kártyás fizetés, használatához a regisztráció mellett NFC-chippel ellátott okostelefon kell. A szolgáltatás igénybevételéhez 80 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatás is jár.

https://fizetesipont.hu/2020/07/31/mi-is-az-a-softpos-es-hogyan-mukodik/

Hasonló lehetőséget kínál például az OTP által kifejlesztett SimpleBusiness mobilapplikáció is, ahol szintén POS terminál vagy egyéb eszközök beszerzése és üzemeltetése nélkül kínálnak megoldást az elektronikus fizetésre. A SimpleBusiness QR-kódos vagy linkes fizetési hivatkozásai bármely bankkártyáról kifizethetők, a Simple egymilliónál is több felhasználója pedig további gyorsfizetési megoldásokkal fizetheti ki az adott vállalkozás szolgáltatásait, termékeit.

https://www.otpbank.hu/portal/hu/Kartyaelfogadas/ElektronikusFizetes?dclid=&gclid=EAIaIQobChMIy4PZ2K7M6wIVhu7tCh1_wAWAEAAYBCAAEgJv2_D_BwE

Javasoljuk, hogy azon vállalkozásoknak, melyek online pénztárgép használatára kötelezettek és POS terminál segítségével szeretnék biztosítani a jövőben az elektronikus fizetés lehetőségét, a telepítés és használat feltételeiről szélesebb körben is érdeklődjenek a bankoknál.