Tájékoztató a KATA változásáról
2020. július 21., kedd

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (a továbbiakban: KATA) bevezetése, az adminisztrációs és adóterhek jelentős csökkentése révén, növelte a vállalkozási hajlandóságot, megkönnyítette az új vállalkozások elindítását és a vállalkozási ötletek megvalósítását. A KATA bevezetésekor meglévő gazdasági körülmények azonban az elmúlt években sokat változtak, nagy fejlődésen ment keresztül a teljes magyar gazdaság.

További információért kattintson.

A módosítás háttere:

Ezek a változások pedig szükségszerűen magával vonják az adókörnyezet folyamatos felülvizsgálatát, annak finomhangolását. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (a továbbiakban: MKIK) felülvizsgálta az adózási környezetet, valamint a kamarai rendszerbe érkező jelzéseket, és azok alapján fogalmazta meg javaslatát a KATA módosítására vonatkozóan. Ugyanakkor hangsúlyozni szükséges, hogy a pozitív vállalkozásfejlesztési hatások fenntartása érdekében, a módosítások során szükséges szem előtt tartani, hogy

Ahhoz azonban, hogy ezek a kedvező gazdasági hatások a jövőben is érvényesüljenek, módosítani kell a KATA jelenlegi előírásain, azért, hogy a KATA-t ne lehessen a munkaviszonyok visszaélésszerű átminősítésére felhasználni. Ez az „adófehérítés” fontos lépése lehet a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének megőrzésének és a munkaerőhiány csökkentésének folyamatában.

A Pénzügyminisztérium készített egy elemzést, amely szintén igazolja a módosítások szükségességét: 2013-ban az adónem bevezetésekor a KATÁT választóknak mindössze 3 százaléka volt foglalkoztatott korábban. Ez az arány 2019 végére jelentősen megnőtt: az akkor mintegy 377 ezer nyilvántartott katás közel 40 százaléka a vállalkozás megkezdése előtt alkalmazott volt, jellemzően munkaviszony keretei között foglalkoztatták (Forrás: PM).

A módosítás célja:

Alapvető cél: Kizárni a visszaélés lehetőségét
A javasolt módosítások hátterében az az alapvető gondolat húzódik meg, hogy
• A módosításokkal további cél, hogy a tisztességes vállalkozások helyzetét javítsa, a piaci versenyt igazságosabbá tegye.
• megakadályozható lehessen, hogy katásként alkalmazzák egyes munkáltatók a valójában munkaviszonyban dolgozó alkalmazottaikat.
• A KATA visszaélésszerű alkalmazása az államháztartás bevételét csökkenti, de ezen felül a piaci versenyt is torzítja. Ennek megszüntetése nemzetgazdasági érdek, ezért prioritás kell, hogy legyen.

A módosítások időbeli hatálya:

Az új rendelkezések csak 2021. január 1-jén lépnek hatályba.

A módosítások tartalma:


Összegzés & Eredmények:

(Forrás: MKIK)



» ABLAK BEZÁRÁSA «