HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
A mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető hétfőtől a „növekedési hitelprogram hajrá” (nhp hajrá) konstrukció.
2020. április 21., kedd

A tájékoztatás szerint a hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését.

A növekedési hitelprogram (nhp) az elmúlt 7 évben közel 50 ezer mikro-, kis és középvállalkozás számára biztosított kedvező és kiszámítható kamatozású forrást, ezáltal kiemelkedő szerepet játszott a kkv-szektor hitelezésének beindításában és felfuttatásában - olvasható a tájékoztatóban.

Az MNB szerint a vállalatok megváltozott finanszírozási igényeihez igazodó nhp hajrá az elkövetkező időszakban újra kiemelt szerepet kaphat a vállalati hitelezésben, valamint újra az egyik legfontosabb forrása lehet a gazdasági növekedésnek. További információért kattintson.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei, így a kamat mértéke és a lebonyolítás módja tekintetében megegyezik az nhp korábbi szakaszaival és a megszűnő nhp fix konstrukcióval. Továbbra is elérhetők lesznek beruházási hitelek - ideértve a lízinget is -, azonban bővül ezek felhasználásának köre. Emellett a maximális futamidő 20 évben történő meghatározása az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. Tekintettel a beruházások esetlegesen hosszabbra nyúló kivitelezési idejére, a hitelek lehívására a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség, ami további könnyítést jelent az nhp korábbi szakaszaihoz képest - írja az MNB.

Részletezik, a munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség lesz újra forgóeszközhitelek felvételére, lényegében szabad felhasználási lehetőséggel. A forrás így felhasználható vevőkövetelés- és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére, továbbá előfinanszírozhatók EU-s támogatások is, legfeljebb hároméves futamidő mellett. Az adósságszolgálat mérséklése céljából kiválthatók korábban nem az nhp keretében felvett hitelek is, amennyiben azok célja az nhp hajrában engedélyezett hitelcélokkal összhangban van.

Kiemelték, a minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. Az egy kkv által elérhető maximális hitelösszeg 20 milliárd forint, ami a kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését segíti elő.

Annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb forráshoz jussanak, a pénzügyi intézményeknek a hitelbírálati döntést az ehhez szükséges információk rendelkezésre állását követő két héten belül kell meghozniuk. A vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz - hívja fel a figyelmet a jegybank közleményében.

forrás: MTI