HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Gazdaságvédelmi Akcióterv: 2020. április 16-tól elérhető a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása – háttér és részletek
2020. április 15., szerda
coins-948603_960_720.jpg

A veszélyhelyzet idején történő csökkentett munkaidős foglalkoztatásnak a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében történő támogatásáról szóló 105/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet (csatolmányban!) alapján a munkavállaló a munkáltatóval az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz együttesen benyújtott kérelem alapján kaphat támogatást, ha a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások leépítésének megelőzése, a munkahelyek védelme érdekében csökkentett munkaidőt alkalmaznak.

A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és a munkavállaló munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet, a munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben munkaadó rendelkezésére áll, az állam pedig meghatározott mértékben kompenzálja a munkavállalónak a jövedelem kiesést.

A részleteket, kapcsolódó dokumentumokat, munkajogi vonatkozásokat, konkrét példákat megtalálja, ha kattint:

A támogatás részleteit és a kapcsolódó dokumentumokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán is eléri, az alábbi linkre kattintva: https://nfsz.munka.hu/Allaskeresoknek/Lapok/ak_tamogatasok.aspx

Részletesebb felvilágosításért kérjük, forduljon a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya munkatársaihoz!

A) Munkajogi oldalról

A Jász Nagykun Szolnok Megyei kereskedelmi és Iparkamara felkérésére dr. Bujtor Gyula munkajogász tájékoztató anyagot állított össze a csökkentett munkaidős foglalkoztatással kapcsolatban.

A tájékoztató letölthető az alábbi linken: http://www.iparkamaraszolnok.hu/2020/04/14/munkajogi-lehetosegek-a-koronavirus-idejen-3-resz-dr-bujtor-gyula-munkajogasz-tajekoztato-anyaga/

B) Mennyi az annyi?

Az ún. „magyar kurzarbeit”. Négy, tipikus mértékű munkabér példáján keresztül mutatja meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az új szabályozás gyakorlati alkalmazásának lehetőségét.

A részletekért kattintson: https://pbkik.hu/2020/04/15/hirek/csokkentett-munkaidos-foglalkoztatas-tamogatasa-peldakkal/