„….nincs szükség igazolást kiállítani a munkavállalóknak a kijárási korlátozás idejére, ugyanis maga a kormányrendelet biztosítja a munkába járás lehetőségét.”
2020. március 31., kedd

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón újabb, a gazdasági élet szereplőire vonatkozó információkat közölt.

corona-4928602_960_720.jpg

(Fotó: Pixabay)

A részletekért kattintson!

A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség a közterületeken "megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel" sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Az alezredes rámutatott: a különleges különleges jogrendi időszak megszűnését követően is végrehajtja a rendőrég azokat a hatósági feladatokat, amelyeket eddig is megtett, így a hatósági házi karantén ellenőrzését is. Ismertette: 5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, a szabályok betartását pedig összesen több, mint 39 ezer esetben ellenőrizték.

A számadatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság megértette az operatív törzsnek azt a kérését, hogy akivel szemben hatósági házi karantént rendelnek el, tartsa be az arra vonatkozó szabályokat - mondta. Megköszönve a szabálykövetők magatartását, megjegyezte: a szabályszegőkkel szemben szükség volt rendőri intézkedésre, így 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Arról is beszélt, hogy a különleges jogrendi időszak megszűnésével az üzletek nyitvatartási korlátozásának az ellenőrzése átalakul: az ezt megszegő boltok esetében 44 szabálysértési feljelentést tettek és 25 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

A határforgalmi és határellenőrzési feladatokat továbbra is ellátja a rendőrség: hosszabb várakozásra a személyforgalomban a belépő oldalon Rajkánál, illetve a teherforgalomban Rajka és Parassapuszta átkelőknél kell számítani. A kilépő forgalomban csak a teherforgalomban lehet hosszabb a várakozás Csanádpalotánál, Nagylaknál, Ártándnál és Röszkénél.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: az operatív törzs minden nap ülésezik, elemzi, értékeli, monitorozza a lehetőségeket. Úgy fogalmazott: nincs kijelölve olyan pontja a világnak, ahonnan ne tudnánk beszerezni védőeszközöket, de mostanáig csak a keleti régióból tudták megtenni ezt, azonban kutatják, keresik a további lehetőségeket is.

Az orvosi oxigénutánpótlást firtató újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta: ahhoz, hogy ez folyamatosan biztosított legyen, az operatív törzs intézkedett arról, hogy honvédelmi irányító törzseket irányítson azokhoz a vállalatokhoz, gazdasági társaságokhoz, amelyek az orvosi oxigén előállításával a magyar lakosság segítségére lehetnek.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs szükség igazolást kiállítani a munkavállalóknak a kijárási korlátozás idejére, ugyanis maga a kormányrendelet biztosítja a munkába járás lehetőségét.

Arról is beszélt, hogy az idősek alapvető élelmiszerrel való ellátásába az önkormányzatok bevonhatják a polgárőrséget, ez egyébként is kötelessége az önkormányzatoknak, ha ehhez a polgárőrséget hívják segítségül, azt az operatív törzs üdvözli és támogatja.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrendi időszakhoz. Rámutatott: az operatív törzs már a veszélyhelyzet elrendelését megelőzően is ülésezett és meghozta a szükséges intézkedéseket a lakosság védelme érdekében és így fog tenni a jövőben is.

Forrás: koronavirus.gov.hu ,MTI



» ABLAK BEZÁRÁSA «