HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Európai Unió
Határon átnyúló együttműködés a foglalkoztatás terén
2019. július 8., hétfő

Az iparkamara szervezésében projektnyitó konferenciát tartottak július 5-én a megyei Kormányhivatal nagytermében.

A projekt célja az együttműködés fokozása a foglalkoztatás terén, a foglalkoztatás-barát növekedés támogatása.

A projekt címe: Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben (Cross-border network to support the professional career development in the border region - CAREER)

A részletekért kattintson.

Vezető kedvezményezett: “Don Orione” Alapítvány, Nagyvárad

Résztvevő partnerek: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Békés Megyei Kormányhivatal, Bihor Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A projektben a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elsősorban a pályaorientációra fókuszál. Számos diák tanul olyan gimnáziumban, amelynek az elvégzésével nem szerez szakmát, csak érettségi bizonyítványt kaphat. Közülük azonban csak kevesen tudnak továbbtanulni felsőoktatásban (egyetemen, főiskolán). Azoknak a tanulóknak, akiknek a tanulmányi eredményei nem teszik lehetővé az egyetemi felvételit, szakma nélküli, potenciális munkanélkülivé válhatnak, vagy ha találnak is munkát, csak olyat tudnak elvállalni, amihez nem kell szakképesítés. Eközben a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben (jelentős a munkaerőhiány) szakemberekre/szakmunkásokra van szüksége a cégeknek és a gazdaságnak. A BMKIK projektrészének célja, hogy megfelelő pályaorientációs tevékenységekkel a célcsoportot a Magyarországon német mintára kialakított duális szakképzés felé terelje, valamint megismertesse az abban rejlő lehetőségekkel.

A célcsoportok:

- elsősorban a gimnáziumban tanuló diákok

- szülők, pedagógusok, és azok a vállalkozások, amelyek részt szeretnének vállalni a szakképzésben úgy, hogy tanulót fogadnak

A projekt keretében mobil pályaorientációs tanácsadó központ kerül kialakításra, amellyel kitelepülve a megyei középiskolákhoz, a BMKIK szakértői minden középiskolás érdeklődő számára interaktív bemutatót tudnak tartani. vagy személyes pályaorientációs tanácsadást tudnak nyújtani. A BMKIK pályaorientáció témában a megye több településén is konferenciát szervez.

A célcsoport igényeihez igazodva a pályaorientációhoz kapcsolódóan okostelefonos alkalmazás, valamint informatív YouTube videók is fognak készülni, amelyek újabb csatornákat fognak nyitni a gyakorlati információkhoz.