HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Kína tárt karokkal várja a külföldi befektetőket
2019. július 3., szerda

Nagyobb piaci nyitást, átláthatóságot és kiszámíthatóságot ígért Kína részéről a külföldi befektetések felé Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az észak-kínai Talien városban megrendezett üzleti fórumon mondott beszédében kedden - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
forrás: https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/kina-tart-karokkal-varja-a-kulfoldi-befektetoket-99758.html

A Talienben évente megrendezett, nyári Davosnak is nevezett Új bajnokok találkozójának megnyitóján Li elmondta: Kína támogatni fogja a külföldi befektetéseket a feldolgozóipar olyan területein, mint az elektronikus információs technológiához használt berendezések gyártása, valamint a gyógyászati szektorban. Hozzátette: különösképpen az ország nyugati és középső régióira érkező külföldi beruházásoknak nyújtanak majd támogatást. Azt ígérte, hogy kedvező kereteket fognak nemsokára ismertetni a saját használatra behozott berendezésekre, a társasági adóra és a földkínálatra vonatkozóan.

A miniszterelnök kifejtette továbbá, hogy 2020-ra - vagyis az eredeti tervhez képest egy évvel korábban - eltörlik a korlátozásokat a külföldi kézben lévő közvetítői, határidős részvényügyleteket bonyolító, illetve életbiztosításokkal foglalkozó cégekre. Emellett - tette hozzá, - kevésbé korlátozzák majd a külföldi beruházások hozzáférését a telekommunikációs szektorhoz, valamint a közlekedési szektorhoz. Li arra is kitért, hogy - a gyakran hangoztatott amerikai vádakkal ellentétben - Kína ésszerű és stabil szinten tartja a jüan árfolyamát és a jövőben sem fog a kínai valuta kompetitív leértékelésének módszeréhez folyamodni. Kína mindezek mellett tovább csökkenti majd a vámtarifák általános szintjét, és azon dolgozik, hogy megszüntessen minden nem vámjellegű kereskedelmi akadályt, hogy tovább bővíthesse az áruk és szolgáltatások importját - emelte ki a miniszterelnök. Ezzel valószínűleg utalt az amerikai-kínai kereskedelmi háború két kulcsfontosságú elemére: a kölcsönösen alkalmazott büntetővámokra, illetve az amerikai fél részéről Pekingnek felrótt kereskedelmi deficitre, melynek orvoslására Hszi Csin-ping kínai elnök múlt szombaton, Oszakában ígéretet tett Donald Trump amerikai elnöknek, hogy Kína nagyobb mértékben vásárol majd importcikkeket az Egyesült Államoktól. A kínai miniszterelnök egy másik megjegyzésével is az amerikaiaknak üzenhetett, elmondta ugyanis, hogy Kína nagyobb erőfeszítést fog tenni a szellemi tulajdonok védelméért, aminek keretében kárenyhítésen alapuló bírságolás rendszerét vezeti be a védjegy oltalma által biztosított kizárólagos jog megsértőivel szemben, és szigorúan lép fel a hamisítás ellen.