Kötelező kamarai regisztráció

Bezárunk, de továbbra is segítünk!
2020. március 24., kedd
Bezárunk, de továbbra is segítünk!

A járványügyi helyzetre való tekintettel a megyei iparkamara ügyfélszolgálati irodái 2020. március 24-től zárva tartanak. A vállalkozások azonban telefonon, vagy elektronikus úton kérhetik a kamara segítségét. Személyes ügyintézésre csak kiemelt esetekben lehetséges (például okmányhitelesítés), előre egyeztetett időpontban, kizárólag előre megküldött dokumentumok alapján.

Központi telefon: +36-66-324-976

Kollégáink közvetlen elérhetőségeink megtalálhatók az alábbi linken: http://www.bmkik.hu/index.php?id=908
A kamara, mint gazdasági érdekképviseleti szervezet, a gazdálkodó szervezetek terheinek enyhítése érdekében úgy döntött, hogy a járványügyi veszélyhelyzet időtartama alatt a 2020. évi kamarai hozzájárulásokat késedelmesen teljesítő vállalkozásokkal szemben a fizetések behajtása érdekében nem kezdeményez behajtási eljárást a NAV-nál.
»
INDUL AZ MKIK GVI 2020. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE
Megjelent: 2020.04.04. | Kategória: Magyarország

gvi.jpg
Kiemelt téma: a koronavírus-járvány gazdasági hatásai

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaira ad előrejelzést a gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei megbízhatóan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

A mostani felmérés során az általános gazdasági klímára vonatkozó kérdések mellett jelentős figyelmet fordítunk a koronavírus-járvány vállalkozásokat érintő hatásaira, a járványhelyzet kezelésével kapcsolatos tapasztalataikra, problémáikra és terveikre. Annak érdekében, hogy minél részletesebb és pontosabb képet alkothassunk a járvány vállalkozásokat érintő gazdasági következményeiről, a válságkezeléshez szükséges lépésekről és a kilábalás lehetséges üteméről, nagyon fontos, hogy minél több cég véleményét megismerjük.

Kérjük, szakítson időt a kérdőív megválaszolására. Ez körülbelül 15 percet vesz igénybe.

A kérdőív a http://gvi.hu/k/konjunktura címen érhető el.

Amennyiben papír alapon kívánja kitölteni, csatolmányban is megtalálja a kérdőívet, amelyet kitöltés után szkennelve várunk vissza a bmkik@bmkik.hu e-mail-címre.

A kitöltött kérdőíveket 2020. április 30-ig várjuk!

»


MKIK ágazat-specifikus javaslatai
Megjelent: 2020.04.01. | Kategória: Magyarország

A szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben rövid- és hosszútávú javaslatokat is megfogalmaz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azután, hogy 2020. március 30-án közzétette komplex gazdaságstabilizáló programcsomagját.

vagott_nyilak.pixabay.jpg

Annak érdekében, hogy az MKIK a lehető legmélyebben megismerje a kialakult problémákat, ágazati szintű munkacsoportokat állított fel (kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus, pénzügy). A munkacsoportok - a területi kamaráktól beérkező vállalkozói jelzések összesítése után - március 31-én összeállították ágazat-specifikus javaslatcsomagjaikat, melyeket megküldtek a döntéshozóknak.

 1. MKIK Pénzügyi Munkacsoport összesített probléma felvetései megoldási javaslatokkal
  document-24.png spreadsheet-24.png
 1. MKIK Kereskedelem Munkacsoport javaslatai
  document-24.png
 1. MKIK Élelmiszergazdasági ágazat válságkezelési javaslatai
  document-24.png
 1. MKIK Ipari válságkezelési javaslatok
  document-24.png
 1. MKIK turizmus ágazat válságkezelési javaslatai
  document-24.png
 1. MKIK - Közlekedési és Logisztikai Munkacsoport javaslatok
  document-24.png
»


A cél, hogy rendben lemenjen a tanév
Megjelent: 2020.04.01. | Kategória: Magyarország

MSzA-20200317.jpg

A 7.Tv Aktuális című műsorában Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője volt a vendég, aki elmondta folyamatban van a szakképzési rendszer átalakítása, a következő évfolyamok már a tervek szerint egy új rendszerben vizsgáznak majd. Azonban a veszélyhelyzet miatt már a felkészülés is máshogyan történik.

A teljes hír és a beszélgetés itt található:https://behir.hu/aktualis-meszarosne-szabo-anna-20200317

»


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara II. válságkezelő javaslatcsomagja
Megjelent: 2020.04.01. | Kategória: Magyarország

mkik-logo.png

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a 2020. március 23-án közzétett, azonnali beavatkozást igénylő javaslatok után, március 30-án újabb, komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentetett meg, amelyet eljuttatott a miniszterelnökhöz és az érintett miniszterekhez.

„Annak érdekében, hogy az MKIK a lehető legmélyebben megismerje a kialakult problémákat, ágazati szintű munkacsoportok felállítása mellett döntött (kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus, pénzügy). A munkacsoportok alapvető feladata, hogy azonosítsák az ágazatot érintő problémákat, és lehetséges javaslatokat fogalmazzanak meg az MKIK által létrehozott Gazdasági Válságstáb tagjainak. A területi kamarákhoz beérkező vállalkozói jelzések összesítésre kerülnek és rajtuk keresztül bekerülnek az ágazati munkacsoportokhoz. A munkacsoportok által elkészített ágazat-specifikus javaslatcsomagjaink szintén megküldésre kerülnek a döntéshozók számára” – áll az MKIK elnökének levelében.

A teljes szöveget elolvashatja, kattintás után.

»


Gyakran feltett kérdések a szakképzésben – járvány idején
Megjelent: 2020.03.30. | Kategória: Magyarország

Az elmúlt hat munkanapon gyakorlati képzőktől beérkezett kérdéseket és válaszainkat összesítettük.
Kattintson a linkre: http://www.bmkik.hu/index.php?id=2722

szakkepzes.valaszok.jpg
»


Pályázati hírek - ITM
Megjelent: 2020.03.31. | Kategória: EU

ITM-logo.jpg
2020. március 19. 9:51

A közösségi oldalakon és e-mailes körlevelekben egyre több valótlan állítás, minden alapot nélkülöző híresztelés terjed új pályázati lehetőségek megnyitásáról, a megvalósítás alatt álló, uniós társfinanszírozású projektek elszámolási szabályainak változásairól.

A veszélyhelyzetet kihasználva mások mellett egy pályázatíró vállalkozás is hamis információkkal házal, így próbálva új ügyfeleket szerezni.

Figyeljen Ön is, kattintson a részletes tájékoztatásért.
»


Koronavírus: aktuális gazdasági hírek Ausztriából és Németországból
Megjelent: 2020.03.30. | Kategória: EU

Ausztria-zaszlo.jpg

A koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel kiemelt feladatként kezeljük a legfontosabb piacokról beérkező információk rendszerezését és megküldését.

Szíves tájékoztatásul küldjük Önöknek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos Ausztriát és Németországot érintő aktuális gazdasági híreket, kiegészítve magyarországi vonatkozásokkal is.
Aktuális_osztrák_és_német_relációs_hírek_03.27

»


„….nincs szükség igazolást kiállítani a munkavállalóknak a kijárási korlátozás idejére, ugyanis maga a kormányrendelet biztosítja a munkába járás lehetőségét.”
Megjelent: 2020.03.31. | Kategória: Magyarország

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón újabb, a gazdasági élet szereplőire vonatkozó információkat közölt.

corona-4928602_960_720.jpg

(Fotó: Pixabay)

A részletekért kattintson!

»


A kormány kijárási korlátozást vezet be
Megjelent: 2020.03.27. | Kategória: Magyarország

A Magyar Közlöny 56. számában kihirdetett 72/2020 (III.27.) Korm. rendelet szerint március 28-tól a Kormány kijárási korlátozást vezet be az ország egész területére. 2020. április 11-ig a lakóhelyet csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. A intézkedések között szerepel – többek között – az, hogy az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek 1,5 méteres perszonális távolság betartása mellett, illetve az, hogy 65. életévüket betöltött személyek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, amely időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

A 72/2020 (III.27.) Korm. rendelet teljes szövege itt olvasható.

»


Alternatív számviteli- és adótanácsadás veszélyhelyzet idején
Megjelent: 2020.03.27. | Kategória: Magyarország

altalanos_tanacsadas3.jpg
Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket arról, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel 2020. április 1-én a személyes számiteli- és adótanácsadás helyett Bogár Péter okleveles könyvvizsgáló, adótanácsadó a +36 20 9750561, illetve a bogarpeter09@gmail.com elérhetőségen várja a vállalkozói megkereséseket.
»


_
Megjelent: 2020.03.25. | Kategória: Magyarország

Tisztelt Vállalkozó! Tisztelt Cégvezető!

A koronavírus megjelenése és terjedése olyan rég nem látott kihívás elé állítja a világgazdaságot, így természetesen hazánk gazdaságát is, amely azonnali gazdasági beavatkozást igényel. A vírus hatása ma már érzékelhető mikrogazdasági és nemzetgazdasági szinten egyaránt, azonban a hatások végső kimenetele még senki számára nem ismert.

A koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásainak felmérésében és az erre alapozott döntések meghozatalához a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a teljes kamarai hálózat folyamatosan tájékoztatja a döntéshozókat. Az elmúlt két hétben több fórumot is elindítottunk, amelyeken keresztül azonosítottuk – és folyamatosan azonosítjuk – az Önök jelzéseit, nehézségeit, és megoldási javaslataikat. Ezeket naponta összegezzük és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a feltárt problémákra konkrét megoldási javaslatokat fogalmazhassunk meg a döntéshozóknak.

Ugyanakkor látni szükséges, hogy a koronavírus eltérően érinti az egyes ágazatokat, amely egyértelműen determinálja az állami beavatkozások prioritási sorrendjét. Ahhoz azonban, hogy minden területet kellően elemezhessünk információra és időre van szükségünk.

Az információgyűjtés két hete indult el, amelyben valószínűsíthető, hogy Ön is részt vett, tekintve, hogy több, mint 12 ezer cég töltötte ki a kérdőívünket, és kamaránkhoz is ezres nagyságrendben érkeztek jelzések, amelyet ezúton köszönünk.

Az időtényező vonatkozásában, pedig türelmét szeretnénk kérni, hiszen a megfelelő (ágazati) gazdasági döntések meghozatala kellő higgadtságot és körültekintést igényel.

Kérjük, észrevételeiket, javaslataikat továbbra is küldjék meg a kamarai rendszerbe ( https://mkik.hu/hirek/koronavirus-felmeres ), így a jövőben is az Önök, valamint a teljes gazdaság érdekét tudjuk szolgálni.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében köszönjük valamennyi gazdasági szereplő együttműködését!

»


Új gazdaságvédelmi intézkedésekről - részletesen
Megjelent: 2020.03.25. | Kategória: Magyarország

A Magyar Közlöny 2020. március 23-i 51. számában megjelent új gazdaságvédelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletek a gazdálkodó szervezetek jelentősen elnehezült működésének segítése érdekében több könnyítést irányoznak elő a vállalkozások számára a veszélyhelyzet idejére. A 2020. március 18-án megjelent 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet előírásaihoz tartozó járulékfizetési kedvezményekhez, valamint a KATA adótartozásokhoz kapcsolódó részletszabályok a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben találhatók.

Az egyes rendeletek értelmezésében nyújt segítséget a Jogászvilág elnevezésű internetes portál, amelynek kiadója a Wolters Kluwer Hungary Kft.

A cikk az alábbi linken érhető el: https://jogaszvilag.hu/veszelyhelyzet-az-uj-gazdasagvedelmi-intezkedesek-reszletes-ismertetese/

»


A koronavírus gazdasági hatásainak vállalati kezelése - Gyorselemzés - 2020. 03. 24
Megjelent: 2020.03.25. | Kategória: Magyarország

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) annak érdekében,
hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés
gazdasági hatásairól, kérdőíves felmérést végez a hazai
vállalkozások körében. Az alábbi gyorselemzés a felmérés
második hullámának 2020. március 24-ig beérkezett válaszain
alapul. A témában készült online, önkitöltős kérdőívet 3121
vállalkozás töltötte ki. Az elemzés a válaszadó cégek
percepcióit, első reakcióit ismerteti.

A részletekért kattintson!

»


Újabb könnyítések a hiteleseknek
Megjelent: 2020.03.25. | Kategória: Magyarország

Újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben kedden, amely további könnyítést hozott, az érintett magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettsége az év végéig felfüggesztésre került.

A részletekért kattintson!

»


Változás a kereskedelmi okmányok miniszteri felülhitelesítésében!
Megjelent: 2020.03.24. | Kategória: Magyarország

A járványügyi helyzetre tekintettel 2020. március 17-tól visszavonásig a Külgazdasági és Külügyminisztérium a miniszteri felülhitelesítési tevékenységet megváltozott ügyintézési rendben látja el. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya részletes ismertetőt tett közzé, amely az alábbi linken érhető el: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/felulhitelesites

»


ÚJABB GAZDASÁGVÉDELMI CSOMAG
Megjelent: 2020.03.24. | Kategória: Magyarország

Március 23-án bejelentésre került a második gazdaságvédelmi csomag, ami újabb pontokkal bővíti azoknak az intézkedéseknek a körét, amik a koronavírus terjedése által okozott gazdasági károkat hivatottak enyhíteni.

Március 23-án megjelent a Magyar Közlöny 51. számában a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet, és március 24-től lépett hatályba a jogszabály, melynek értelmében az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • a taxisok után további 81 480, a Katv. szerinti kisadózó vállalkozás 4 hónapra mentesül a tételes adó megfizetése alól. A tevékenységi köröket és az érintett főtevékenységeket tételes listáját a Korm. rendelet 1.§ (8) bekezdése tartalmazza.
 • a 2020. március 1. előtt esedékessé vált kata-adótartozásokra megfizetésére a kormány fizetési haladékot ad a veszélyhelyzet idejére. A kisadózók ezeket az adósságokat a veszélyhelyzet megszüntetésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizethetik meg.
 • a turizmusfejlesztési járulék fizetésére kötelezett vállalkozásoknak e járulékot 2020. március, április, május és június hónapra nem kell bevallania és megfizetnie.

Ugyancsak a Magyar Közlöny 51. számában jelent meg az 57/2020. (III. 23.) Korm. rendelet, amely a bírósági, valamint az adóhatósági végrehajtásra vonatkozó kedvezményeket tartalmazza a veszélyhelyzet fennállásának időszakára.

»


A digitalizáció segíthet a válsághelyzet legyőzésében a legkisebb cégeknél
Megjelent: 2020.03.23. | Kategória: Magyarország

MVP.jpg


A koronavírussal kapcsolatos szükségintézkedések és annak eredményeként kialakuló gazdasági sokk, a kritikus ágazatokon kívül várhatóan a vállalkozói közösség legkisebb, vagy legkevesebb tartalékkal bíró szereplőit fogja leginkább megviselni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja digitális „segélyvonallal” és egyéb díjmentes szolgáltatásokkal készül segíteni a jelenleg az online térbe menekülő, bajba jutott cégeknek.

A cikket a linkre kattintva érheti el: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200321/a-digitalizacio-segithet-a-valsaghelyzet-legyozeseben-a-legkisebb-cegeknel-421088?fbclid=IwAR1QZ1l9istm0fXavDoIuMJiArIglM9V-ICyvqdL_Fu8NmpWFZBJ4JQUoVk

»


Export hírlevél
Megjelent: 2020.03.22. | Kategória: Magyarország

03.20.export_hirlevel.jpg

Az alábbiakban az export növeléséért felelős helyettes államtitkárság exportfejlesztési koordinációs főosztályának EXPORT HÍRLEVELÉT olvashatják. Kattintson a részletekért

»


Koronavírus felmérés második hullám
Megjelent: 2020.03.20. | Kategória: Magyarország

mkik-logo.jpg

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, kutatást végez a hazai vállalkozások körében. Jelen felmérés az eddigiekben végzett kérdéssornak egy kibővített, újra gondolt változata, tekintve, hogy abban a vállalkozások üzleti helyzete és kilátásai mellett arról szeretnénk képet kapni, hogy hogyan kezelik a cégeknél a járvány terjedését, illetve milyen eszközök segítenék a vállalatok működését.

A felület az alábbi linken érhető el: http://kutatas.gvi.hu/index.php/612439?lang—hu

»


Fizetési moratórium a Széchenyi Kártya Programban
Megjelent: 2020.03.19. | Kategória: Magyarország


A KAVOSZ Zrt. közleményben tájékoztat: a Kormányrendelet alapján a 2020. március 18. napján 24 órakor fennálló, azaz ezen időpontig nem lejárt kölcsön-, illetve hitelszerződések vonatkozásában az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart.

A Kormányrendelet a Széchenyi Kártya Program keretében megkötött valamennyi hitelszerződésre vonatkozik, azaz

- az élő, 2020 december 31-ig lejáró hitelszerződések 2020.12.31-éig meghosszabbodnak és

- valamennyi élő hitelszerződés vonatkozásában a 2020.december 31-ig esedékessé váló tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségek teljesítésre az adós 2020. december 31-éig fizetési moratóriumot kap.

A Kormányrendelettel bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban a támogató minisztériumokkal, a hitelező bankokkal egyeztetést folytatnak, amelyek eredményéről folyamatos tájékoztatást adnak – áll a közleményben.

Az érdeklődő ügyfelek hitelszerződésével kapcsolatos konkrét kérdésekre az adott vállalkozást finanszírozó hitelintézet tud részletes tájékoztatást adni.

Csatolmányban a vonatkozó kormányrendelet: 2020.03.18.

»