» Hírek
Dolgozik a gyerek!
2018. november 7., szerda

Ezt lehetett látni az országos és a megyei iparkamara szervezésében zajló virtuális szakmabemutatón szerdán, Békéscsaba főterén. A pályaválasztást segítő akció izgalmas volt a diákoknak és örültek az ajándékoknak is. A megyéből kétszáz 7. osztályos fordult meg a Szakmavilág Roadshow kamionjában.

A részletekért ide kattintson!

A látványos galériáért ide kattintson!

Négy szakmában próbálhattak ki magukat egy virtuális szemüveg segítségével a megyei általános iskolások szerdán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) jóvoltából, iparkamaránk segítségével. A virtuális szakmabemutató helyszínét egy az MKIK által országos „Szakmavilág roadshow”-ra indított úgynevezett szakmakamion biztosította. A kamion kedd este érkezett Nyíregyházáról a városba, a Szent István térre, ahol a pályaválasztás előtt álló diákokat a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai várták a helyszínre szerdán 8 és 16 óra között.

Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési osztályvezetője a szakmabemutatóval kapcsolatban elmondta, a Szakmavilág kamionja a megyeszékhelyekre látogat el az országos roadshow keretében. Az egyes helyszíneken, így Békéscsabán is, a VR aktivitásra és a pályaválasztásra helyezik a hangsúlyt. A résztvevő diákok az építőipar, autóipar, vendéglátás és a divat világában merülhettek el a szemüvegekkel. „A fiatalok a nap során személyes tapasztalatokat szereztek, így könnyebben tudják meghozni életük első fontos döntését, a pályaválasztást” – fogalmazott az osztályvezető.

A nyolc méter hosszú, kinyitott állapotában hét méter széles kamion belső terében egyszerre nyolc fiatal próbálhatta ki, hogy milyen izgalmas feladatokkal találkozik egy építőipari munkás, egy autószerelő vagy éppen egy ruhaipari technikus. Érkeztek diákok a Békéscsabai Kazinczy Ferenc, a Savio Szent Domonkos Katolikus és a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, valamint a békési Dr. Hepp Ferenc és az almáskamarási Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolából; körülbelül 200-an fordultak meg a Szent István téren.

Az első alkalommal útjára indított kamion országosan is nagy népszerűség kísérte országszerte, szinte minden állomáson 200 körüli létszámban jelentek meg fiatalok. A roadshow október 13-án indult Debrecenből és november 29-ig tart; Békéscsaba után Szolnok a következő állomás.