Elismerés és üzemlátogatás
2019. június 25., kedd
win_0703_kicsi.jpg


Az iparkamara elnöke elismerő oklevelet adott át a kihelyezett elnökségi ülésen. Kiválónak nevezte az iparkamara és a Kormányhivatal együttműködését a Békés megyei kormánymegbízott.

Soros elnökségi ülését tartotta az iparkamara, ezúttal az Unicon Ruházati és Szolgáltató Zrt. épületében. A gyárlátogatással egybekötött eseményen több napirendi pontot is tárgyalt az elnökség.

– A Békés Megyei Kormányhivatal 2017. május 17-én kötött partnerségi szerződést a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Az azóta eltelt több mint két esztendőben 49 közös rendezvényünk, eseményünk volt, a kamara az egyik leghatékonyabb, legjobban szervezett, legoperatívabb stratégiai partnere a kormányhivatalnak és a közös rendezvények száma is azt igazolja, hogy nem a fióknak készítettük az együttműködési megállapodást, a cselekvési terveket, hanem az élet valós kihívásaira, valós válaszokat kerestünk, adunk közösen. A két szervezet közötti együttműködés a megye foglalkoztatási, szakképzési, gazdasági helyzetére is mérhető pozitív hatást gyakorol – húzta alá dr. Takács Árpád.

Élő videó facebook-logo.jpg Képgaléria google_photos_icon.jpg

Itt írtak rólunk: Kormányhivatal beol.pngbehir.jpg

»
Dél-alföldi Innovációs Díj 2019. évi Pályázati kiírása
Megjelent: 2019.06.18. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Del_Alfoldi_Innovacios_2018.jpg

Innováció? Találmány? Olyan termék, vagy találmány, amire büszke? Nevezze be a pályázatra!

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége együttműködve a régió három kereskedelmi és ipari kamarájával (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megye Kereskedelmi és Iparkamarái) és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel 2019. évben, tízedik alkalommal is pályázatot hirdet a Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében.

További információért kattintson. »


Üzleti lehetőségek Indonéziában - 2019. július 2.
Megjelent: 2019.06.18. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti szemináriumot szervez az Indonézia iránt érdeklődő vállalkozások részére „Üzleti lehetőségek Indonéziában” címmel.

»


A munkahelyek biztonságával kapcsolatos tájékoztató fórum
Megjelent: 2019.06.17. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Békés Megyei Kormányhivatal a munkahelyek biztonságával kapcsolatos aktuális információkkal tájékoztató fórumot tart június 27-én 10 órától, a Békési Járási Hivatalban.

Célja az, hogy ismét felhívja a munkáltatók, munkavállalók és képviselőik figyelmét a biztonságos munkahelyek kialakításának és fenntartásának jelentőségére.

A részleteket megtalálja a meghívóban.

»


Így maradhat működőképes a cége
Megjelent: 2019.06.14. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Nyilatkozattételi kötelezettség a vállalkozásoknak 2019. június 26-ig

Csupán néhány napjuk maradt a pénzintézetek vállalkozói ügyfeleinek, hogy megtegyék tényleges tulajdonosi nyilatkozatukat. A törvényi rendelkezések értelmében a határidő lejárta után, akiknek a nyilatkozata nem érkezett be a számlavezető fiókba, vagy a banki kapcsolattartóhoz, nem fogják tudni igénybe venni a banki szolgáltatásokat. Az elmúlt időszakban átlagosan 10 ezer OTP Business ügyfél fordul hetente a bankhoz.

  1. június 26-ig minden vállalkozói ügyfélnek, tehát üzleti kapcsolattal rendelkező jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek minősülő ügyfél képviselőjének kötelezően nyilatkoznia kell számlavezető bankjánál a szervezet tényleges tulajdonosáról és a tényleges tulajdonosra vonatkozó adatokról.

Mi történik, ha valaki elmulasztja a nyilatkozattételt?

A nyilatkozattételi kötelezettséget a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) írja elő. A június 26-ai határidő betartása azért kiemelten fontos, mivel ha a megfelelően kitöltött nyilatkozat nem érkezik be június 26-ig, az OTP Bank a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint köteles megtagadni az érintett ügyfél megbízásainak teljesítését. Ez azt jelenti, hogy aki elmulasztja a nyilatkozattételt, az a határidő után nem tud majd banki szolgáltatásokat igénybe venni.

Hol lehet nyilatkozatot tenni?

A nyilatkozatokat az OTP Bank ügyfelei személyesen a számlavezető fiókjukban vagy a dedikált kapcsolattartójuknak adhatják le, illetve postán is elküldhetik. Az OTP Bank arra kéri ügyfeleit, hogy az adatok zökkenőmentes feldolgozása érdekében már a határidőt megelőzően, lehetőleg 2019.06.20-ig juttassák el nyilatkozataikat a pénzintézethez.

Milyen nyilatkozatokat kell leadni?

A jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek legalább egy, legfeljebb háromféle nyilatkozatot kell leadniuk.

  • A tényleges tulajdonosok személyéről szóló nyilatkozatot minden érintettnek ki kell töltenie.
  • A kiemelt közszereplői státuszról szóló nyilatkozatot csak abban az esetben kell kitölteni, ha a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplő, vagy, kiemelt közszereplő hozzátartozója, illetve vele közeli kapcsolatban álló személy.
  • A harmadik nyilatkozat a tulajdonosi szerkezetről szól, amit csak azoknak a szervezeteknek kell kitölteniük, amelyeknek a tulajdonosai között vállalkozás vagy szervezet is van.

Bővebb információt az OTP Bank honlapján találhatnak az érdeklődők.

»


Pályázat „Magyar Kézműves Remek” címre
Megjelent: 2019.06.13. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Kezmuves_remek_2017.jpg
A megye kézművesei számára jó lehetőség, ha megszerzik a „Magyar Kézműves Remek” címet. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is kiírta kétfordulós pályázatát az elismerő cím elnyerésére. Célja többek között a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése. A pályázaton való részvételhez az iparkamara önkéntes tagjaiknak ingyenes a nevezés.
További információért kattintson. »


SzakmaSztárokat díjaztunk
Megjelent: 2019.06.07. | Kategória: Dél-Alföldi régió

BSZC-SZKTV-2019.jpg

A Békés megyei döntősöket díjazta az iparkamara a Békéscsabai Szakképzési Centrum ünnepségén. A BMKIK elnöke, dr. Orosz Tivadar pénzjutalmat adott át azoknak a végzősöknek, akik a szakmák olimpiáján, a Szakma Sztár Fesztiválon sikerrel képviselték megyénket.

A megyében közel 600 indulóból 10 szakmában 16-an vettek részt a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon, Budapesten. Közülük 15-en a BSZC diákjai.

Ácsok: Pető Péter, Vágó Dániel Sándor;
cukrászok: Joó Leona, Kiss Nikolett Adrienn;
épületgépész technikus: Németh Tibor;
kárpitos: Juhász Arnold;
kőműves és hidegburkoló: Szabó József;
központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő: Szilágyi József;
magasépítő technikus: Viczián Norbert;
női szabó: Korda Valentina;
szakácsok: Bencsik Richárd, Hajdu Márk, Mohácsi Márk, Patzer Attila Gábor;
vendéglátás-szervezők: Bíró Martin, Kesjár Viktória.

»


Társadalombiztosítási aktualitások
Megjelent: 2019.06.05. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Gyakorlati kérdésekkel megközelítve a témát, előadást szervez a megyei iparkamara a vállalkozásoknak.

Előadó: Bagoly Anita társadalombiztosítási tanácsadó és szakértő

Időpont: június 13., 9 óra

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme (Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

A részletekről tájékozódjon a meghívóból!

»


Mindenki nyert a JóPályával!
Megjelent: 2019.06.03. | Kategória: Dél-Alföldi régió

jopalya_verseny.jpg

Az iparkamara pályaorientációs vetélkedőjének döntőjét Békéscsabán tartották. Az egész megyéből 22 csapat nevezett, a harmadik fordulóba 10-en jutottak. Jó napot töltöttek el együtt a vetélkedő keretében, amelyet a békéscsabai Sólymok csapata nyert. De mindenki gazdagodott olyan élményekkel, amely akár hasznára is válhat a pályaválasztásban.

A békéscsabai 7.TV.HÍRADÓjában számolt be az eseményről.

Galéria itt: google_photos_icon.jpg

A behir.hu így tudósít: behir.jpg

A Csaba TV tudósítása itt: csabatv-logo-video.jpg

»


Támogatás napelemes rendszer telepítésére
Megjelent: 2019.06.03. | Kategória: Dél-Alföldi régió

solar-energy.jpg

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díjmentes, szakmai konzultációval egybekötött „GINOP pályázati fórumot”szervez, melynek fő témája a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak - GINOP-4.1.3-19” elnevezésű pályázat. Ennek keretében a társas vállalkozásoknak kiskapacitású, saját villamosenergia-fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítésének támogatására van lehetősége vissza nem térítendő forrást szerezni.

Helyszín:

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Hunyadi téri konferenciaterem

5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 2.

Időpont:

2019. június 6. (csütörtök) 9:30.

A fórumon való részvétel díjmentes, de előzetes online regisztrációhoz kötött.

A fórumra regisztrálni a http://bmkik.hu/ginop-forum/ linken lehet, legkésőbb 2019. június 5. 16 óráig.

A rendezvénnyel kapcsolatos további információ a 66/323-120 telefonszámon kérhető.

További információért kattintson. »


Indul a nyári diákmunka!
Megjelent: 2019.05.31. | Kategória: Dél-Alföldi régió

pincer.jpg

Június elsejétől augusztus végéig vehetnek részt diákmunka programban a 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló fiatalok.

Mint ismert, az önkormányzati diákmunka mellett a vállalkozások bizonyos köre is igénybe veheti az ezzel járó támogatást.

A turizmus és a vendéglátás területén érintettek kattintsanak a részletekért! »


Nem Lehet!
Megjelent: 2019.05.31. | Kategória: Dél-Alföldi régió

CSOK-kal vagy egyéb állami támogatással érintett ingatlanba, lakásba nem lehet bejelenteni a vállalkozás (és az egyéni vállalkozó) székhelyét, telephelyét, fióktelepét stb., ill. az érintett ingatlanban, lakásban a lakhatástól eltérő vállalkozási tevékenységet (pl. rendelő, iroda stb.) nem lehet végezni, mert az az eredeti, támogatott céltól eltérő hasznosításnak minősül és a támogatás visszafizetését vonja maga után.

További információ

»


Munkajogi előadás könyvelőknek
Megjelent: 2019.05.22. | Kategória: Dél-Alföldi régió

jogisegitseg.jpg

Az iparkamara legközelebbi tájékoztató előadásának témái lesznek:

Már a jogviszony létesítésénél eldől: jogszerű alapra, vagy ingoványra építünk!?

Alapbér szerint számfejtett havi munkabér

Könyvelés szerepe a Munkaügyi Hatóság ellenőrzése során

EZT JÓ, HA HALLJA A MEGBÍZÓJA IS!

JÖJJENEK EGYÜTT!

Előadó: Nagymihály János munkajogi szakokleveles tanácsadó

Helyszín: BMKIK Penza ltp-i épülete (Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

Időpont: június 5. 9 óra.

A részleteket megtalálja a csatolt meghívóban és a tematika leírásában. »


Meghosszabbított jelentkezési határidő!
Megjelent: 2019.06.05. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bejárós nyári tábort szervez általános iskola felső tagozatos tanulói részére 2019. június 24 – 28. között Békéscsabán, a Munkácsy Hotelben. Tematika: egészségügy

wordcloud-tabor-1.png

Az 5 napos napközis tábor ideje alatt az egészségügy területéhez kapcsolódó szakmai és szabadidős programokkal várjuk az érdeklődő tanulókat.

- A táborozók kipróbálhatnak különböző ellátási formákat, szimulációs eszközök segítségével.

- Találkozási lehetőséget biztosítunk az egészségügyben dolgozó szakemberekkel.

- Egészséges ételeket készítünk, sportolunk, vetélkedünk, játszunk, kirándulunk.

A részletekért kattintson!

»


Munkaügyi, munkavédelmi és tűzvédelmi ellenőrzések. Tapasztalatok a hatóság szemével
Megjelent: 2019.05.20. | Kategória: Dél-Alföldi régió

munka_ÊpítÊs.jpg

A megyei iparkamara ingyenes tájékoztató előadást szervez a vállalkozásoknak.

Érintett témák: munkaügyi, munkavédelmi és tűzvédelmi ellenőrzések; tapasztalatok a hatóság szemével; vitarendezés az építőiparban; a TSZSZ munkája a gyakorlatban.

Időpont: május 21. 9 óra

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Penza lakótelepi épülete (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

A részletekről tájékozódjon a meghívóból.

»


Küldöttgyűlés elismerésekkel
Megjelent: 2019.05.16. | Kategória: Dél-Alföldi régió

kamara_19_05_14_061-L.jpg

A megyei iparkamara megtartotta idei küldöttgyűlését. Elfogadták a BMKIK 2018. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról, valamint a 2019-es programtervről és költségvetésről szóló előterjesztést.

A Békés Megyei Kormányhivatal előadótermében tartott eseményen kiosztották a kamarai elismeréseket is.
További információért kattintson.

»


Petíció a magyar gazdákért
Megjelent: 2019.05.06. | Kategória: Dél-Alföldi régió


2019. április 16-án egy közös sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) csatlakozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) által az agrártámogatások csökkentése ellen indított aláírásgyűjtéshez.

Az aláírásgyűjtés elindításának oka a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkentésének veszélye. Ezek a tervek veszélyeztetik a magyar gazdák jövedelmét és versenyképességét, valamint a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését. A gazdasági interakciók miatt bármely ágazatot érintő változás multiplikátor módon a teljes nemzetgazdaságra kihatással lesz. Ezért fontosnak tartjuk, hogy egy ilyen helyzetben a gazdaság és társadalom egészét képviselve álljunk ki egy jó ügy mellett.

http://www.peticioamagyargazdakert.hu/?fbclid=IwAR2-x0dSyQ2bod0kJCofkCI90WpRl2aDOKB4iy3FH1BUO4OO_9X2vE-_Yro

»


Adatvédelem: javaslatok az új törvénymódosításhoz
Megjelent: 2019.05.06. | Kategória: Dél-Alföldi régió

adatvedelem.jpg

Ingyenes adatvédelmi tájékoztató előadást szervez a megyei iparkamara – elsősorban az egyéni vállalkozók számára, az adatvédelmi törvény alkalmazásával kapcsolatban. Gyakorlati példákat, konzultációs lehetőséget biztosítunk.

Időpont: 2019. május 16. 9 óra, helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2. emeleti konferenciaterme (Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

Előadó: Dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász

A részleteket megtalálja a meghívóban. »


A munkabalesetekben elhunytakra emlékeztek
Megjelent: 2019.04.30. | Kategória: Dél-Alföldi régió

win_8829.JPG win_8842.JPG

A Kormányhivatal a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjához kapcsolóan nyílt napot szervezett, az iparkamara közreműködésével.

A beol.hu beszámolója az eseményről: beol.png

»


Megszüntetné a munkaviszonyt… De hogyan?
Megjelent: 2019.04.29. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Bírósági statisztika szerint több mint ötven százalékban bizonyul jogszerűtlennek a munkáltató intézkedése!

Az iparkamara tájékoztató előadásainak következő témája a munkaviszony megszűnés, megszüntetés.

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara II. emeleti konferenciaterem (Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

Időpont: 2019. május 8. (szerda) 9 órai kezdettel

Előadó: Nagymihály János munkajogi szakokleveles tanácsadó

Jelentkezni a http://bmkik.hu/eloadas-munkajog oldalon lehet, 2019. május 6. 16.00 óráig.

A részletekről tájékozódjon a csatolt meghívóból!
A Tematika itt érhető el.

»


Most évekre eldőlhet a KKV szektor sorsa
Megjelent: 2019.04.26. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésével - a területi iparkamarák bevonásával - egy országos Szakmai Fórum sorozatot szervez, amelynek szakmai témája az ITM gondozásában jelenleg még kidolgozás alatt lévő KKV-Stratégia.

KKV-20190425.jpg

A Békés megyei rendezvényre április 25-én került sor Békéscsabán, az iparkamara székházában, ahol Szepesi Balázs, gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár egyeztetett a Békés megyei érdeklődő vállalkozókkal. A résztvevők igen aktívan vettek részt a kerekasztal-beszélgetésen, konkrétumok hangzottak el mind a tapasztalatok, a nehézségek, mind a javaslatok terén.

Mint elhangzott, a KKV-szektor igen jelentős réteg a gazdaságban, igen kreatív és elkötelezett, amely azonban csekély érdekérvényesítő képességgel bír. Éppen ezért üdvözölték a képviselői azt a szándékot, hogy stratégiai jelentőséget tulajdonít neki a kormányzat. A részletekért kattintson.
»