HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Adatvédelmi előadás – február 22-ig jelentkezzen!
2018. február 22., csütörtök

Az elektronikusan tárolt és papír alapú személyes adatok kezelése és védelme a vállalati gyakorlatban – Ez lesz a témája a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztató rendezvényének február 26-án 9 órától, az iparkamara székházában (Békéscsaba, Penza ltp. 5.) További információért kattintson.

Májusban hatályba lép az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR (General Data Protection Regulation – GDPR, 2016/679/EU). A vállalkozásoknak fel kell készülniük mind az elektronikusan tárolt, mind pedig a papíralapú adatok átlátható kezelésére, megfelelő tárolására és igazolniuk kell, hogy ezek birtoklására, kezelésére megfelelő jogalapon kerül sor.

  • Tudja, hogyan kell megvédeni ügyfelei személyes adatait? Elvesztésük kockázatával is tisztában van?
  • Tudja, milyen kockázatot jelent munkatársai jogszerűtlen adatkezelése? Tudja, hogyan változnak májustól a jogaik?
  • Tudja, hogy árbevétele 4%-át is kockára teszi, ha a személyes adatokra nem ügyel kellő gondossággal? Tudja, hogyan kerülheti el a büntetést? (azonosítás, hitelesítés, hozzáférés, jogosultság, titkosítás)
  • Tudja, hogyan kell jogszerűen kezelni a személyes adatokat (e-mail címek, telefonszámok, fényképek, banki azonosítók)

A témával kapcsolatban a BMKIK tájékoztató rendezvényt szervez.

Időpont: 2018. február 26. hétfő, 9 óra

Helyszín: BMKIK székház, Penza ltp. 5.

Előadó: Dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász
Regisztrációs link: http://bmkik.hu/eloadas-adatved/

Az új rendelet 2018. május 25-étől lesz alkalmazandó, az eredetileg kétéves felkészülési időből már csak négy hónap van hátra, úgyhogy az a vállalkozás, ami még nem kezdett el ezzel foglalkozni, az az utolsó pillanatban van. Minden céget érint, amely személyes vagy bizalmas adatokat kezel, a családi vagy kis-és középvállalkozásoktól kezdve a multinacionális nagyvállalatokig.

Az új szabályozás néhány jellegzetes eleme:

  • bevezetésre kerül a „felejtéshez” azaz törléshez való jog,
  • egy esetleges adatvédelmi incidenst 72 órán belül be kell jelenteni a hatóságnak,
  • megszűnik az ártatlanság vélelme,
  • megsokszorozódnak a bírságok, súlyos esetben a pénzbüntetés maximuma 20 millió EUR vagy az előző pénzügyi év teljes világpiaci forgalmának 4 százalékát kitevő összeg, a kettő közül a nagyobb. (Jelenleg 20 millió forint, azaz nagyjából 63 ezer EUR a max. bírság.)

A megoldást itt is a zárt vállalatirányítási, ill. dokumentum kezelő, valamint a CRM rendszerek és korszerű informatikai megoldások (pl. adatszivárgás monitoring) jelenthetik, de ezek sem mentesítenek senkit az adatleltár, a különböző szabályozások elkészítése, a munkavállalók oktatása és a szabályok betartása alól.