Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Közösen nyert pályázat – Békés és Bihar megye a környezetvédelemért
2018. február 13., kedd

Partnertalálkozót és sajtótájékoztatót tartott az iparkamara a nagyváradi partnerével egy nemrég elnyert uniós projekt kapcsán. Mintegy 24 millió forintos keretből a vállalkozások szemléletformálása a kitűzött célunk egy olyan pályázatban, amelynek összköltsége több mint 300 millió forintos. Hosszú távú befektetésekről, a természetvédelemről szól.

Az MTI híre alapján a behir.hu tudósítása ITT olvasható.

Háttér információkért kattintson.

Összefoglaló a 2017-es határon átnyúló pályázaton elnyert projektről:

Projekt címe: Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage (Közös Kihívás és Közös Együttműködés a Határon Átnyúló Természeti Örökség Gondozásáért)

Fő pályázó:
“Don Orione” Beneficence - Charity Society, Nagyvárad
Képviselik: Mihai Fecheta alapítványi elnök és Miheller Péter igazgató

Résztvevő partnerek:

  • Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • Șuncuiuș (Vársonkolyos) község önkormányzata
  • Körös-Maros Nemzeti Park

A ROHU Interreg program keretében megjelent pályázaton a projekt megvalósításához a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 87.688,09 € összeget nyert. A projekthez a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 5% önerővel járul hozzá. A projekt megvalósításában a BMKIK részéről a Külgazdasági és EU-integrációs Osztály munkatársai vesznek részt.

A projekt teljes összege 1.117.788,09 €, amelyből a fő pályázó 400.100,00 €-t, a Körös-Maros Nemzeti Park résztvevő partner pedig 630.000,00 €-t használhat fel.

A projekt céljai:

Általános cél, hogy a természeti értékek megőrzése és fenntartható fejlesztése mellett alakítsunk ki korszerű turisztikai lehetőségeket, határon átnyúló hatással. Erre azért van szükség, mert a területen lévő természeti kincsek értéke felbecsülhetetlen, azonban ezek hatékony megőrzésére, valamint turisztikai és oktatási célú hasznosítására nincs megfelelően kidolgozott és végrehajtott stratégia. Döntően határ menti területekről van szó, ezért minden, a természeti környezethez kapcsolódó kezdeményezést csak úgy lehet sikerre vinni, ha a határ mindkét oldalán egyeztetnek róla a megfelelő szakértelemmel bíró szervezetek. A kihívások közös megoldásának további motivációja, hogy sokkal hatékonyabbak a közösen koordinált, és ezáltal szélesebb célcsoportot megszólítani képes programok. A regionális stratégia a RO-HU programmal együttesen hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett területeken úgy növekedjen a turizmus, hogy közben a védett természeti örökség bántatlanul megmaradjon. A projekt által gondozott élőhelyek jelenleg a maguk eredeti természetes állapotukban várnak arra, hogy a modern kornak megfelelő bemutatóhelyekké váljanak. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park és a Bihar-hegységben mintegy 386 hektárnyi Natura 2000 területet érint. A projekt további eredménye lesz a vendégéjszakák számának emelkedése.

A projekt nem csak infrastrukturális fejlesztéseket foglal magába. Az élőhelyek megőrzésére, és az őshonos fajok védelmére irányuló tevékenységek megvalósítása mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, ismeretátadásra, és a természeti értékekben rejlő gazdasági lehetőségek feltárására is.

Ennek megfelelően a Körös-Maros Nemzeti Park tevékenységei is több kihívásra fókuszálnak:

Zöldfelület kezeléssel nagy mértéken növelik a legelők minőségét, ezzel garantálva a megfelelő táplálékot az őshonos szarvasmarha állomány számára. Egy 750 négyzetméteres terület lekerítésével 167 hektáron élő szarvasmarha állomány számára biztosítják a minőségi táplálékot. A megfelelő technikai háttér megteremtésével a Sebes-Körös folyó menti erdős területeken az őshonos fajok telepítése mellett megoldhatóvá válik az invazív növényfajták kiirtása is, amely 56 hektárnyi Natura 2000 terület minőségének javítását jelenti. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert az invazív növényfajták az őshonos fajtáktól veszik el a tápanyag és vízforrást, kiszorítva ezzel természetes környezetükből azokat. A környezettudatos életmódra nevelés, valamint a tudásátadás Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark fejlesztése nyomán fog megvalósulni. A Látogatóközpontban fejlesztik az oktatási infrastruktúrát (239,6 négyzetméteres oktatási létesítmény építésével), valamint szórakoztató és interaktív elemekkel növelik a tudásátadás hatékonyságát. A jelenleg működő túraösvényeket fejlesztik és kiterjesztik, valamint a Sebes-Körösön egy egyedülálló, kenuval végigjárható, 10 állomásos élővíz túraútvonalat hoznak létre. A biodiverzitás felmérése, a jövőbeli fejlesztési irányok meghatározása, valamint a tudásátadás hatékonyságának további növelése érdekében kutatásokat és felméréseket végeznek, amelyek eredményeit disszeminációs rendezvényeken ismertetik.

A projektben fő partnerként pályázó nagyváradi Don Orione” Beneficence - Charity Society a meglévő túraútvonalak fejlesztése mellett új tematikus túraútvonalakat alakít ki, amelyekhez új oktatási programokat is társít. Itt nem csak a természethez kapcsolódó ismereteket sajátíthatják el a gyerekek, fiatal felnőttek, valamint a természet iránt érdeklődők, de a környezettudatos életmódhoz kapcsolódó kompetenciáik is fejlődnek. Bihor megye területén számos túraútvonal található, azonban a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó infrastruktúrában még vannak hiányosságok. A fő partner ezért a főbb túraútvonalak csomópontjában egy, a hét minden napján ingyenesen használható, oktatóteremmel, kilátóval, vizesblokkokkal, elsősegély nyújtó hellyel és interaktív oktatási eszközökkel ellátott turisztikai pihenőhelyet hoz létre (összesen 711,63 négyzetméter épített területtel).

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyei vállalkozások által megalapozott szakmai háttérre alapozva biztosítja az eredményes megvalósulást. A projekt széles körű megismertetése és népszerűsítése érdekében turisztikai infopontot működtetünk a BMKIK Hunyadi téri irodaházában, konferenciákat, workshopokat rendezünk majd békéscsabai és nagyváradi helyszíneken, valamint összesen hat alkalommal kiállítási standon mutatjuk be eredményeinket Békéscsabán, Aradon és Nagyváradon.