Kötelező kamarai regisztráció

Küldöttgyűlés és elismerések
2018. május 18., péntek

Éves küldöttgyűlését tartotta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara május 14-én, ennek keretében elismeréseket adtak át. A kamarai küldöttek elfogadták az előző évi tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a 2018-as programtervet és költségvetést.

Az önkéntes kamarai tagok közül az év Békés megyei kamarai vállalkozója Bartolák László lett, a békéscsabai Bartolák és Társai Kft. ügyvezető igazgatója, az év ipari vállalkozása az orosházi székhelyű Linamar Hungary Zrt., az év kereskedője, szolgáltatója a szarvasi Tóth Ferenc turisztikai egyéni vállalkozó, az év kézműves vállalkozója a sarkadi Papp János száraztészta-készítő, egyéni vállalkozó.

A díjakat átadta: dr. Orosz Tivadar elnök, Rákóczi Attila, a Kormányhivatal főigazgatója.

A Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2017. elismerések átadására is sor került. A megye legjobb kamarai tag képzőhelyei, ahol magas színvonalú szakmai oktatás folyik a következők: Bere Árpád gyulai egyéni vállalkozó (fogtechnika), az Eddy Bt. tulajdonát képező kondorosi Napsugár Vendéglő (vendéglátás), a Felina Hungaria Kft., (női szabó) a Linamar Hungary Zrt. (gépipar), a METO-DENT Bt. (fogtechnika), Rajki István cukrászmester (cukrász), Tímár Andrásné egyéni vállalkozó (vendéglátás).

A díjak átadásában fentieken kívül közreműködött Hatos Istvánné, a kamara Szakképzési Bizottságának elnöke.

A képgaléria itt érhető el.

»
Az olasz gazdasági kapcsolatokért
Megjelent: 2018.05.10. | Kategória: EU


Az iparkamara vendége volt a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (MOLK) elnöke, Francesco Maria Mari, akit dr. Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke fogadott. Előzetes tárgyalásokat folytattak a két kamara közti együttműködés hivatalos formába öntéséről, egy együttműködési megállapodás megkötéséről. Mint elhangzott, ez a többi kamaraközi együttműködési megállapodásokhoz hasonló tartalommal készül, viszont rendelkezik egy ún. „Olasz infopont” létrehozásáról Békéscsabán, az iparkamara Hunyadi téri épületében.

Az infopont a gyakorlatban egy olyan információs végpont, ahol beszerezhetők az olasz gazdasággal kapcsolatos kiadványok, információk, és hozzáférést biztosít a MOLK tudásbázisához.

Az iparkamara székházában május 8-án tartott találkozón részt vett Szebellédi Zoltán Újkígyós polgármestere és Araczki Krisztina turisztikai referens is annak okán, hogy júniusban olasz-magyar gazdasági fórumra és üzletember-találkozóra kerül sor a településen, az olasz nagykövet részvételével.

A több szervezet közös szervezésében tartandó esemény célja a gazdasági kapcsolatok élénkítése és a lehetőségek felvázolása, fejlesztési irányok megfogalmazása.

A június 19-ére tervezett üzletember-találkozóra az iparkamara szervezi a vállalkozókat, az érdeklődők a bmkik@bmkik.hu e-mail-címen kérhetnek információt.

»


DPO Adatvédelmi tisztviselő képzés Békéscsabán
Megjelent: 2018.05.10. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Gyakorlatban alkalmazható tudást szerezhet az iparkamara képzésén, melynek sikeres elvégzéséről tanúsítványt kap.

Lejárt a türelmi idő! Mint ismert, 2018. május 25-től be kell tartanunk az Európai Unió adatvédelmi rendelkezéseit.

Segítünk Önnek abban, hogy képessé váljon a kötelezően alkalmazandó változásokra és az adatvédelmi tisztviselők teendőinek ellátására!

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Infoszféra Kft. által szervezett képzés célja, hogy átfogó képet nyújtson az aktuális szabályozásról, és esettanulmányokon keresztül gyakorlatban alkalmazható tudást biztosítson.


Helyszíne
: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.) konferenciaterme

A képzés időpontjai: 2018. május 17 és 18, naponta 9-től 16 óráig
A képzés óraszáma: 17 óra
Előadó: dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász


A képzés online vizsgával zárul, sikeres elvégzéséről Ön tanúsítványt kap.

Ha nálunk jelentkezik, kedvezményesen vehet részt!

További információért kattintson.

»


Cél, hogy megforduljon a negatív tendencia!
Megjelent: 2018.05.04. | Kategória: Dél-Alföldi régió

munkabaleset.jpg

A munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalók emléknapján a hagyományok szerint megemlékezést és nyílt napot szervezett a Kormányhivatal és a megyei iparkamara.

Mint elhangzott, az elmúlt években egyre növekvő számot mutat a statisztika ezen a területen: a munkabalesetek számának emelkedése a munkáltatói magatartást minősíti.

Az eseményen, amelyet a Kormányhivatal részéről Burai Mihály hivatalvezető-helyettes és Bődi János, az iparkamara általános alelnöke nyitott meg, előadások hangzottak el a témában.

A behir.hu tudósítása itt olvasható.
A Csaba TV híradója itt nézhető meg.

»


Kingfisher Beszállítói Konferencia - 2018. Május 16., Budapest
Megjelent: 2018.05.04. | Kategória: Magyarország

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház, a Kingfisher Group és az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. aradi irodája 2018. május 16-án üzletember-találkozóval egybekötött beszállítói konferenciát rendez.

A Kingfisher cégcsoport egy mintegy 10 országban jelen lévő, összesen 1211 üzletet működtető barkácsáruházlánc, amely olyan márkák képviselője, mint a B&Q, Castorama, BricoDepot, Screwfix (https://www.kingfisher.com/).

»


Bérmunkát vállalna Békés megyei textiles cég
Megjelent: 2018.05.04. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A mezőkovácsházi Hungária Pehely Kft. –melynek fő profilja a lakástextil gyártása- hosszabb-rövidebb távon bérmunkát keres szabad kapacitására. A varroda Kecskeméten található, jelenleg 10 fővel üzemel.
Érdeklődés esetén kérjük keressék Nagy Katalin technikust a 06-30-333-4339 telefonon. »


Varroda eladó Baranya megyében
Megjelent: 2018.05.04. | Kategória: Magyarország

50 fős modern varroda eladó Baranya megyében. Új gépek, meglévő és bővíthető piacok, szakmai stáb - munkaerő.
Csatoltan megtalálható a tulajdonos bemutatkozó anyaga. A vásárlásra - menedzsmentre sok módszer és forma kínálkozik, a tulajdonosi kör rugalmas és nyitott.

Kérem ha érdekli önt akár befektetőként vagy varroda üzemeltetőként, keresse a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában Rabb Szabolcs titkárt (Telefon: +36 72 507 118; Mobil: +36 20 441 9135, Fax: +36 72 507 152 E-mail: szrabb@pbkik.hu). »


Látogatás a Tondach-nál
Megjelent: 2018.04.26. | Kategória: Dél-Alföldi régió


A képgalériát itt nézheti meg.


Békéscsaba a Tondach szempontjából szerencsés helyen van, a cserépgyártáshoz az alapanyag is biztosított, és a megyében még megvan a dolgozni akaró és tudó munkaerő is – fogalmazott az ügyvezető, amikor az osztrák nagykövetet látta vendégül a megyeszékhelyen.

Az osztrák tulajdonú cég a Békés Megyei Önkormányzattal közösen szervezett nagyköveti látogatás egyik helyszínét az iparkamara régóta önkéntes tagjaként adhatta.

Felegyi Mihály vezetésével Európa egyik legnagyobb cserépgyárát ismerhette meg Mag. Elisabeth Ellison-Kramer nagykövet, akit a megyei önkormányzat és Békéscsaba város részéről is elkísértek vezetők. A tárgyalásokon a megye települései által nyújtott befektetési lehetőségekkel ismerkedett a nagykövet.

A meghívás apropója az Orosházán zajló Osztrák Hét, amelyet a nemzetiségi önkormányzat hívott életre.

»


Ön felkészült? Az adatvédelmi törvényről
Megjelent: 2018.05.10. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A május 25-én életbe lépő új szabályozás okán az iparkamara előadást szervez, Amit az adatvédelmi törvény változásairól tudni érdemes címmel.

Az előadást követően konzultációra is lehetőség lesz.

Előadó: dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász

Helyszín: KÖRÖS TRADE KFT 5600, Békéscsaba, Szabadság tér 16-18. III. emeleti konferenciaterme

Időpont: 2018. május 7. (hétfő) 8. 30

Jelentkezni a http://bmkik.hu/eloadas-adatved oldalon lehet, 2018. május 3. 16 óráig.

A részletes meghívót ITT töltheti le!

»


Facebook-on a cégem - Képzés
Megjelent: 2018.05.04. | Kategória: Dél-Alföldi régió


Online kommunikációs képzést indít a Békés megyei iparkamara. Facebook-on a cégem kezdő és haladó, vmint hírlevél és e-dm létrehozás alapozó szintű felkészítő tanfolyamaink lesznek. Szakértőnk a Kontaktia Kft.

A gyakorlatias jellegű, négyórás alkalmak bizonyos mértékig egymásra épülnek, de önállóan is hasznosíthatóak.

A sorozat témái a Facebook üzleti megoldásainak hatékony felhasználása érdekében kiterjednek a vállalati profil elkészítésétől, a hirdetéseken, tartalomgeneráláson át a haladó tippekig.

A képzéshez szükség van laptopra is! A teremben wifi elérés rendelkezésre áll.

Előadónk Pataki Andrea, a Kontaktia Kft. kommunikációs szakértője, szakmai önéletrajzát ITT olvashatja.

Helyszín: BMKIK székháza, 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.

A képzéseket minimum 10 fő jelentkezése estén tudjuk indítani.

A részvétel regisztrációhoz kötött. Fizetni a helyszínen, az előadás előtt lehet, készpénzzel.

Kamarai tagjaink két alkalom után a harmadikon INGYENESEN vehetnek részt (cégenként 1 fő)!

Időpontok:

2018. május 15. 9.00-13.00 – Facebook-on a cégem – KEZDŐ

Regisztráció ITT: http://bmkik.hu/facebook-kezdo


2018. május 15. 14.00-18.00 – Hírlevél, e-dm készítés – ALAPOZÓ.

Regisztráció ITT: http://bmkik.hu/hirlevel-alapozo


2018. május 22. 9.00-13.00 – Facebook-on a cégem – HALADÓ.

Regisztráció ITT: http://bmkik.hu/facebook-halado

A részletekért kattintson!

»


Industry Day szakmai nyílt nap - Amerikai Nagykövetség
Megjelent: 2018.04.21. | Kategória: Világ

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2018. április 24-én az Amerikai Nagykövetség „Industry Day” szakmai nyílt napot szervez, amely során a nagykövetségi közbeszerzés folyamata és feltételrendszere, valamint a különböző szerződésformák kerülnek bemutatásra.

A nagyságrendileg 15 000 USD és 100 000 USD közötti értékű közbeszerzésekről az aktuális ajánlattételi felhívások a nagykövetség honlapján találhatóak (link).

Helyszín:
 • Amerikai Nagykövetség
 • 1054 Budapest, Szabadság tér 12.

Időpont:
 • 2018. április 24., 1000 - 1200 óra

Az eseménnyel kapcsolatosan további információ a kijelölt kapcsolattartóktól kérhető: Krechnyák Ágnes, tel.: +36-1-475-4067; Gulyás Zsolt, tel.: +36-1-475-4470.

Az eseményre regisztrálni a budapestbids@state.gov e-mail címen lehet 2018. április 20-ig.

»


Közbeszerzési pályázatok a cégek körében
Megjelent: 2018.04.20. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzésében azt vizsgálja, miként alakult a vállalatok közbeszerzési pályázatokon való részvétele, milyen vállalati körben és milyen területeken jelenik meg leginkább ez irányú pályázati aktivitás, valamint, hogy a vállalatok milyen forrásokból értesülnek az éppen aktuális közbeszerzések kiírásáról. Az elemzéshez az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésének 2018. januári eredményeit használták fel, amely 400 hazai vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.

„Eredményeink szerint nem mondható elterjedt jelenségnek a cégek körében a közbeszerzési pályázatokra jelentkezés: a megkérdezett vállalatok alig több mint egytizede indult el valamilyen közbeszerzési pályázaton az elmúlt egy évben. A pályázó vállalatok több mint négytizede számolt be arról, hogy jelentkezett állami és/vagy uniós pályázati kiírásokra az elmúlt egy évben. A megkérdezett cégek kevesebb mint fele értesül valamilyen forrásból az aktuális közbeszerzési pályázatokról, esetükben a leggyakoribb információforrásként a Közbeszerzési Értesítő jelenik meg, de gyakran az üzlettársaktól, egyéb forrásokból (például kamarai tájékoztatás) és rokonoktól, ismerősöktől származik a kiírásokról szóló információ” – áll a GVI összegzésében.

A részletekért kattintson az alábbi linkre:http://gvi.hu/kutatas/539/kozbeszerzesi_palyazatok_a_cegek_koreben »


Mentor Program segít a NAV-nál
Megjelent: 2018.04.16. | Kategória: Magyarország

A kezdő vállalkozások támogatására indította el Mentor Programját a NAV.

Az állami adó- és vámhatóság a kezdő vállalkozásnak – figyelemmel tevékenységének jellegére – az adószámának megállapítását követő harminc napon belül szóban vagy írásban ingyenes tájékoztatást nyújt az adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről és személyes kapcsolatfelvételt (mentorálást) kezdeményez. További információért kattintson.

»


Pályázat Magyar Kézműves Remek címre
Megjelent: 2018.04.13. | Kategória: Magyarország


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is kiírta kétfordulós pályázatát a Magyar Kézműves Remek elismerő cím elnyerésére. Célja többek között a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése. A pályázaton való részvételhez kamarai tagjainknak ingyenes a nevezés. Kérje a Békés megyei iparkamara segítségét!

Pályázhat Magyarországról, illetve a Kárpát-medence területéről minden természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, művészi kézműves, iparművész. A pályázat tárgyát képező termékek köre a kézműipari tevékenység keretében (építőiparban; fémiparban; faiparban; ruházat, textil- és bőriparban; élelmiszeriparban; üveg-, - papír-, kerámia- és egyéb iparban) készített, a pályázati célkitűzésnek megfelelő termék.

Az élelmiszeripari jellegű pályázatok külön kategóriában díjazzák.

A pályázat részletes kiírását megtalálja honlapunkon. Kérdéseivel keresse kollégánkat: Kiss István, istvan.kiss@bmkik.hu, 66/324-976.

A részletekért kattintson ide: http://www.bmkik.hu/index.php?id=2198

»


Előadás számviteli aktualitásokról
Megjelent: 2018.04.13. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Az iparkamara konzultációval egybekötött előadást szervez a megye vállalkozásai részére „2018. évi adó- és számviteli aktualitások” címmel.

Előadó: Bogár Péter okleveles könyvvizsgáló, adótanácsadó

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Penza ltp. II. emeleti konferenciaterme (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

Időpont: 2018. május 2. (szerda) 9 óra

Jelentkezni a http://bmkik.hu/eloadas-ados oldalon lehet, 2018. április 30. 16 óráig.

Tervezett témák:

-2017-es év zárása

-2017-es év legfontosabb adó-és számviteli-, valamint társasági adó törvényi változások

-egy „kis” adatvédelem

A részletekről tájékozódjon a csatolt meghívóból!

»


Aktualitások a munkajog terén
Megjelent: 2018.04.13. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Az iparkamara előadást szervez a megye vállalkozásai részére „2018 évi munkajogi előadások” címmel.

Témák:

- idén életbe lépő rendelkezések (Kitérő egy igen fontos jogesetre: Alkalmatlan a munkaköre betöltésére, de nem keresőképtelen! – Ki mond fel kinek? Mit mond a KÚRIA?)

- Gyenge a bizonyítvány! - hatósági ellenőrzések tapasztalatai

- Mit ellenőriznek 2018-ban?

- Kérdések, konzultáció

Előadó: Nagymihály János, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Penza ltp. II. emeleti konferenciaterme (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

Időpont: 2018. április 24. (kedd) 9 óra

Jelentkezni a http://bmkik.hu/eloadas-munkajog oldalon lehet, 2018. április 21. 16.00 óráig.

További információért kattintson.
»


Tajvan - Európai Innovációs Hét Tajvanon - 2018. június 04-08.
Megjelent: 2018.04.12. | Kategória: EU

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket, hogy az Európai Bizottság és a tajvani kormányzati szervezetek együttműködésével 2018. június 04-08. között kerül megrendezésre Tajvanon az "Európai Innovációs Hét" elnevezésű rendezvény.

Tvábbi információk »


MEGHÍVÓ - Kínai (shundei) delegáció látogatása és üzleti fórum
Megjelent: 2018.04.12. | Kategória: Világ

Budapesten szervez üzleti fórumot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Ms. He Qijun, a Shunde Gazdasági, Tudomány és Technológiai Hivatal igazgatóhelyettese, és az általa vezetett delegáció magyarországi látogatásához kapcsolódóan.

A rendezvény a Kína (Foshan város és környéke) iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújt tájékoztatást:
 • a bilaterális gazdasági kapcsolatok alakulásáról,
 • Kanton tartomány gazdasági és üzleti környezetéről.

További inormációk. »


Nemzetközi Üzletember-találkozó Ungváron
Megjelent: 2018.04.10. | Kategória: Világ

A Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara 2018. május 24-25-én nemzetközi üzletember-találkozót szervez a kárpátaljai Ungváron az alábbi témakörökben:

 • fémipar, fémmegmunkálás;
 • fémipari termékek gyártása;
 • fémipari termékek forgalmazása

A találkozó résztvevőinek lehetősége nyílik tárgyalásokat folytatni ukrán és más külföldi vállalatokkal.

A részvételi feltételek, a rendezvény programterve, valamint a jelentkezési lap megtalálható a lent mellékelt dokumentumban.

Részvételi szándék esetén kérjük a kitöltött jelentkezési lapot eljuttatni a Kárpátaljai KIK részére:

 • Kapcsolattartó: Rohály Gyula
 • Telefon: (+380312) 669462, fax: (+380312) 669460
 • e-mail: exib@tpp.uzhgorod.ua

»


Olasz üzleti nap Békés megyében
Megjelent: 2018.04.10. | Kategória: EU

Ezúton előzetesen szeretnénk felhívni figyelmüket egy júniusi külgazdasági rendezvényünkre.

Kamaránk a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, a Békés Megyei Kormányhivatal és Újkígyós Város Önkormányzata közös szervezésében olasz-magyar üzleti tájékoztató fórumot, majd ezt követően üzletember-találkozót szervez június 19-én kedden délután Újkígyóson.

A rendezvényen ismertetésre kerülnek a legfontosabb kereskedelmi információk, melyeket Olaszországgal kapcsolatban tudni érdemes.
Lehetőség nyílik a személyes kapcsolatépítésre, szakmai kérdések megvitatására az olasz kamara képviselőivel és a résztvevő olasz vállalkozókkal.

A részletes programot és a végleges meghívót hamarosan küldjük önöknek.

Addig is, amennyiben további kérdésük van, kérem keressenek e-mailben ( szikszai@bmkik.hu ) vagy telefonon.

»


Kojunktúra felmérés - 2018. április
Megjelent: 2018.04.06. | Kategória: EU

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe. A kérdőív a http://ola.gvi.hu/konjunktura címen érhető el.

A kitöltött kérdőíveket 2018. április 27-ig várjuk!

»