Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Gazdasági évnyitó
2018. február 7., szerda

Megtartottuk Gazdasági évnyitó rendezvényünket február 2-án. A megye top 100 vállalkozását bemutató kiadványunk kapcsán a partnereink, a NAV és a KSH vezetői tartottak előadást. Dr. Parragh László, az MKIK elnöke, majd Vitályos Eszter államtitkár, végül dr. Viski József helyettes államtitkár tartott előadást. Meghívottaink a megyei kormánymegbízott, Békés megye országgyűlési képviselői, megyei közgyűlés elnöke, városok polgármesterei, társkamarák elnökei, Békés megye TOP 100 vállalkozásának vezetői, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselői, testületi tagjai voltak.

Néhány tudósítás az eseményről: beol.hu, behir.hu, oroscafe.hu, magyaridok.hu,
Képgalériánkat itt találja: közösségi oldalon , honlapunkon

Az MTI híre:

Békés megye tőkevonzó képességén jelentősen javíthat az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és Kecskemét közötti szakaszának megépítése - mondta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a szervezet évnyitó gazdaságpolitikai fórumán pénteken Békéscsabán.

Orosz Tivadar elmondta: a megye gazdasági teljesítménye a rendszerváltozást követően fokozatosan visszaeset, s 2015-ben az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) tekintetében a 18. helyen állt a megyék között. Az elnök szerint a közelmúlt adatai azonban javuló tendenciát mutatnak, így esély kínálkozik arra, hogy a leszakadási trend megforduljon. Az évnyitón bemutatott, a megye gazdaságáról szóló TOP 100 kiadvány is ezt támasztja el - mondta.

Az éves árbevétel alapján legjelentősebb megyei cég a Linamar Hungary Zrt. volt 2016-ban, 50,44 milliárd forintos árbevétellel, ami 2015-höz képest 5,9 százalékos növekedést jelent. A második legnagyobb cég a pulykafeldolgozásról ismert szarvasi Gallicoop Zrt., 33.18 milliárd forintos árbevétellel, míg a harmadik a Guardian Orosháza Kft. 23,85 milliárd forintos bevétellel, amely az előző évhez képest 4,8 százalékos emelkedést mutat.

A TOP 100-ba tartozó vállalkozások 2016-ban általában is jobban teljesítettek, mint a megye többi gazdálkodó egysége: a TOP 100-as cégek árbevétele 9,9 nőtt 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest, míg a többi vállalkozásé 6,9 százalékkal csökkent.

Orosz Tivadar elmondta: a megye foglalkozatási helyzete azonban, hasonlóan az országos trendekhez, jelentősen javult, hiszen a munkanélküliségi ráta 2017 harmadik negyedére 4 százalék alá csökkent. A nettó átlagkereset a 2016 első negyedévi 123 ezer forintról 2017 harmadik negyedére 146 ezer forintra emelkedett, ám még így is jelentős az elmaradás az országos adatokhoz képest.

A gazdasági fórumon Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Migráció, kivándorlás, bevándorlás címmel tartott előadásában azt emelte ki, hogy az Európai Unión belül forrásátcsoportosítás zajlik le a centrum és a periféria között: szerinte a magyar erőforrások "elszívása" a GDP 7 százalékára tehető, vagyis ennyi forrás távozik az országból. Az elnök ismertetése szerint eközben az uniós támogatások 4 százalékkal emelhetik a magyar GDP-t.