Támogatjuk a tehetségeket
2017. október 11., szerda

Elutaztak a szakmák olimpiájára a magyar versenyzők, köztük 3 Békés megyei.

A szakmák világbajnokságára három Békés megyei fiatal is utazhat, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagi támogatást is adott a felkészüléshez.  Október 14. és 19 között Abu Dhabiban (Egyesült Arab Emirségek) tartják a WorldSkills versenyeket, amelyet a szakmák olimpiájának is nevezhetünk.

Összesen 19 szakmában 20 versenyző utazhat a világversenyre Magyarországról, köztük Békés megyei színekben a fodrász Kovács Alexandra, a gipszkartonszerelő, szárazépítő Lóczi Gábor, mechatronikában pedig Takács Zoltán. Utóbbi esetében a feladatok jellegéből adódóan ketten alkotják a versenyzői csapatot. A világbajnokságon 60 ország 1300 regisztrált versenyzője szerepel majd 51 szakmában. A magyarok október 10-én szálltak repülőre.

A három versenyzőről bővebben olvashat – kattintás után.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósulhatott meg minden versenyző felkészülése a megmérettetésre, hiszen a fiatalok „főállásban” tanultak az elmúlt hónapokban. Tréningeken vettek részt, pszichológus segítette felkészülésüket, nyelvet tanultak, és az erőnlétükre is odafigyeltek, hogy bírják a négynapos verseny megpróbáltatásait.


Háttér a szakmák versenyeiről:

A WorldSkills és a EuroSkills olyan nemzetközi szakképzési versenyek, amelyeket 1954 óta szervez a WorldSkills International nemzetközi nonprofit szervezet, tagjai az adott ország szakképzésért felelős szervezetei. Mindkét verseny megrendezésére felváltva, páros és páratlan években kétévente kerül sor a tagországok legjobb ifjú szakmunkásai részvételével. Magyarország 2007 óta résztvevője a nemzetközi versenyeknek és a magyar fiatalok számos éremmel a hátuk mögött évek óta Európa élvonalába tartoznak. 2018-ban azonban még nagyobb figyelem hárul hazánkra, hiszen a rendezvény történetében először tartják majd közép-kelet európai országban, Budapesten rendezik meg az ifjú szakemberek Európa Bajnokságát, a Budapest SkillStars-t.


Békés megyei versenyzőink

Kovács Alexandra a SzakmaSztár Fesztivál keretében a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) országos 1. helyezettjeként kapta meg a lehetőséget a részvételre. Szegedi mellett békéscsabai fodrászatban is készült az elmúlt hónapokban. Felkészítői a szegedi Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna és az orosházi Cseh István fodrászmesterek. Cseh István a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves tagozatának alelnökeként egyengette Alexandra útját, és kezdeményezésére az iparkamara is támogatta felkészülését.

Alexandra a tanév végén fejezte be tanulmányait a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly tagintézményében, szakmai tanára Palkóné Zámbó Edit.

Korábbi interjú: http://fodraszinfo.com/portal/interju-szktv-fodrasz-gyoztes-kovacs-alexandra/


A gádorosi Lóczi Gábor gipszkartonszerelő, szárazépítő, szakmájában először képviseli hazánkat a világbajnokságon.

2015-ben szerezte meg szakképesítését Szentesen, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában. Kőművesként az orosházi Kossuth Lajosban is tanult, de aztán váltott. Úgy fogalmaz, erre született, szereti a mesterségét. Mintegy egy évig orosházi vállalkozónál dolgozott, ahonnan a verseny kedvéért kellett eljönnie. 2015-ben szerepelt a SZKTV országos fordulójában, ahol a jelenlegi támogatója, a RIGIPS figyelt fel rá, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara révén idén is hívták a világverseny selejtezőjébe. A nemzeti válogatót megnyerte, és ezzel a kijutás lehetőségét.

A verseny közösségi oldalán így vall: https://www.facebook.com/skillshungary/photos/a.294673413979905.68867.262566880523892/1335240543256515/?type=3&theater

Lóczi Gábor vagyok, a gipszkartonszerelő, szárazépítő szakmában versenyzem Abu Dhabiban. A szakmámat azért szeretem, mert mindig is szerettem építkezni. Ebben a szakmában különféle formákat és szerkezeteket lehet létrehozni, többek között ezért is szeretem nagyon azt, amit csinálok. A versenyre úgy készülök, hogy sokat gyakorlok, olvasgatom a könyveket, és videókat nézek, hogy minél jobban teljesítsek majd. A hobbim a rajzolás, és a szakmám, mert tényleg szeretem azt, amit csinálok.

A Szentesi TV riportja Gábor felkészüléséről: (0:38-nál) http://www.szentestv.hu/2017-majus-29-hetfo/


A Békés városi Takács Zoltán a BME hallgatója, és mechatronikában száll versenyben a legjobbakkal.

Békéscsabán a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolában tanult, már ott megismerte ezt a „tantárgyat” pneumatika néven. Sarusi József volt a tanára akkor, később az egyetemen a FESTO támogatásával tudtak készülni társával, Sipos Kristóf Balázzsal.

A verseny közösségi oldalán így mutatkozik be: https://www.facebook.com/skillshungary/photos/a.294673413979905.68867.262566880523892/1328645947249308/?type=3&theater

Takács Zoltán vagyok, szinte óvodás koromtól kezdve érdekeltek az elektronikai eszközök és ezek működése, ezért biztos voltam benne, ilyen irányban szeretnék tanulni. A középiskolában a szaktanáraim felkészítésével különböző versenyeken vettem részt, határtalan igyekezettel és lelkesedéssel. A WorldSkills válogató versenyére is így kerültem be. Az érdeklődésem, a kitartásom vitt előre minden fordulóban.

Minden egyes feladat egy kihívás volt számomra, addig próbálkoztam, amíg sikerült összeállítani, felépíteni, megszerelni, programozni. A mechatronikában az újabbnál újabb és bonyolultabb technológiák megkövetelték a fejlődést, a precizitást, gyorsaságot, hatékonyságot, a kreativitást.
A középiskola elvégzése után ezen a vonalon haladva tovább, felvételt nyertem a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnök szakára. Itt sok új ismeretre tettem és teszek szert, ami segít a további felkészülésben.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyat tanulhatok, ami egyben a hobbim is. Csak úgy kíváncsiságból is szeretek programozni, alkotni, létrehozni dolgokat. (pl. Kapu távirányító, ledes ruha stb.)




» ABLAK BEZÁRÁSA «