Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Kereskedelemfejlesztés
Áram- és víziközmű szektor: jelentkezzen kivitelezőnek!
2017. augusztus 20., vasárnap
Az iparkamara támogatja, hogy a vállalkozók minél szélesebb köre ismerjen meg egy új lehetőséget és jelentkezzen be a nyilvántartásba.
A felhasználók (lakosság, vállalkozók) szeptember elsejétől a gázcsatlakozáshoz hasonlóan az áram- és a víziközmű szektorban is, egy, a kormány által létrehozott központi nyilvántartás alapján eldöntve, szabadon választhatnak kivitelezőt.
A részeltekért kattinton ide.

Jelenleg az áram és víziközmű szektorban nem biztosított, hogy a kivitelezési munkákat a felhasználó a maga által választott kivitelezővel végeztesse el. Ezzel szemben a földgáz szektorban a kivitelezési munkát a bejelentett és jogosult gázszerelők nyilvántartásában szereplő gázszerelők közül a felhasználó által kiválasztott vállalkozó végzi. A három szektorra vonatkozó szabályozás összehangolása miatt a gázszektorban alkalmazott megoldást a törvény átültette a villamos energia és a víziközmű szektorba is – áll a Miniszterelnökség összefoglalójában.


  • Eszerint a villanyhálózati csatlakozást a hálózati csatlakozási szerződés megkötését követően a hálózati csatlakozási szerződés rendelkezései szerint az igénybejelentő saját beruházásban is megvalósíthatja.
  • Az ivóvíz-bekötővezeték kiépítésére, fertőtlenítésére, a helyszíni szemlére, a nyomáspróbára, a működőképességi és vízzárósági próbára, a geodéziai bemérésre és a vízmérési helyen a bekötési vízmérő beszerelésére, továbbá a szennyvíz-bekötővezeték létesítésére, annak a már üzemeltetett szennyvíz-törzshálózatra való bekötésére az igénybejelentő – a víziközmű-szolgáltató helyett – a kivitelezési jogosultsággal rendelkező vízszerelők nyilvántartásában szereplő személynek is megbízást adhat.

A módosítással megszűnik az elosztó és szolgáltató társaságok monopóliuma a kivitelezésre azoknál a magáncélú vezetékeknél, amelyek 2017. július 1-je után is fizetősek maradtak.


A kivitelezői piac tehát liberalizálásra kerül, így a vállalkozások széles köre jelenhet meg ebben a szegmensben. A módosítástól a szolgáltatások emelkedését, a vállalkozók versenyét várják.


Kormányrendeletek szabályozzák majd a víz-, illetve villanyszerelői tevékenységet folytató személyre vonatkozó bejelentés megtételét, annak feltételeit, a bejelentés adattartalmát, a csatolandó igazolásokat, továbbá a szükséges képesítéseket. A nyilvántartást - a gázszerelők mintájára - a műszaki biztonsági hatóság, azaz a kormányhivatal fogja vezetni. A feltételeknek megfelelő vállalkozások a kormányablakokon keresztül kérhetik majd a nyilvántartásba vételüket 2017. szeptember 1. napjától.


A vonatkozó kormányrendeleteket a Magyar Közlöny 2017. július 31-én megjelent 123. számában kihirdették.