Elnökségi ülést tartott az iparkamara
2019. április 19., péntek


A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara április 15-én tartotta elnökségi ülését.

Tájékoztató hangzott el a Magyar Export- Import Bank Zrt., Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. tevékenységéről, a vállalkozások számára nyújtott szolgáltatásairól. Vendég volt dr. Dancsó József vezérigazgató-helyettes.

Az ülésen a májusban tartandó 34. küldöttgyűlés előkészítését is napirendre tűzték, ismertették a kamara 2019. évi munkatervét,

továbbá a 2018. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról (költségvetésének végrehajtásáról) és az egyszerűsített éves beszámolójáról (mérlegéről) szóló előterjesztést is megtárgyalták, és a küldöttgyűlés elé terjesztését is elfogadták.

Döntöttek továbbá egy újonnan alapítandó elismerés, az Év gyakorlati oktatója díj adományozásáról is.

Médiamegjelenések:
behir.jpg youtube.png beol.png gyulatv.png

»
Jönnek a technikumok
Megjelent: 2019.04.19. | Kategória: Magyarország

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára egy sajtóbeszélgetésen, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

A részletekért kattintson: www.komany.hu

»


Jogsegély: új időpontban!
Megjelent: 2019.04.15. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A húsvéti ünnep miatt az iparkamaránál az ingyenes jogi tanácsadás április 19-én elmarad. Új időpont: április 24. 8-tól 12 óráig.

jogi tanåcsadås 1.jpg
Ne feledjék, rendszeresen igénybe vehetik tanácsadásainkat. Április 17-én adó- és számviteli, valamint fogyasztóvédelmi tanácsadásra is jöhetnek az iparkamarához.

Békéscsaba, Penza ltp. 5.

Tel.: 66-324-976

»


Jelentkezzen szakértőnek
Megjelent: 2019.04.12. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv várja vagy igazságügyi szakértői vagy műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkezők jelentkezését tagjai sorába.

A felhívás célja az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről, és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások megakadályozásával, valamint a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: Tszszt.), valamint a Teljesítésigazolási Szakértői Szervvel kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 236/2013. (VI. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TSZSZ Kmr.) szerint 2013. július 1-től a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban: MKIK) mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (a továbbiakban: TSZSZ) tagjainak kiválasztása.

Pályázat benyújtásának határideje: 2019. április 30. 23:59

Pályázatot kizárólag a melléklet szerinti Pályázati adatlapon lehet beadni. A pályázati kiírás itt tölthető le.

A pályázatokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani az info@mkik-tszsz.hu e-mail címre.

A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdéseiket szintén az info@mkik-tszsz.hu e-mail címen tehetik fel.


»


Széchenyi Kártya
Megjelent: 2019.04.08. | Kategória: Magyarország

Megyénkben is népszerű a Széchenyi Kártya, amelynek igénylésekor a megyei iparkamara akár teljes körű segítséget nyújt az ügyintézésben.


EH_Domus_420.jpg

A gazdaság fejlesztésében és élénkítésében betöltött szerepét tekintve nagy jelentőségű a Széchenyi Hitelkártya Program, melyben kamaránk a regisztráló szervezet feladatát látja el. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén lehet benyújtani a kérelmeket, kollégánk segít az ügyintézésben.

Az önkéntes kamarai tagok mentesülnek az eljárási díj megfizetése alól.

»


Inspiráló szakmai délután
Megjelent: 2019.04.04. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Cseh_Istvan_20190402-2.jpg

Neves fodrászok, fiatal szakemberek tartottak bemutatót április 1-jén, Szegeden, ahol Cseh István mesterfodrász, kézműves tagozatunkból választott alelnökünk is bemutatózott.

Az érdeklődők Hintenberger Máté, Tombácz Zsuzsa, Kálmánné Nagy Ildikó bemutatóját is látták, csakúgy, mint a a Békés megyei származású fiatal Kovács Alexandráét. Különlegesnek számított Veress-Győri Sándor jelenléte is, aki londoni tapasztalataival tért vissza hazánkba.

»


GastroPan - Aradon jártunk
Megjelent: 2019.04.04. | Kategória: EU

Gastropan-Arad-2019.jpg

Békés megyei vállalkozások kiállítóként és látogatóként is részt vettek a XI. GastroPan kiállításon. A nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai és vendéglátó ipari megoldások és technológiák szakemberei, vállalkozói találkoztak a háromnapos eseményen. Ez Délkelet-Európa legnagyobb szakmai kiállítása Romániában, a legnagyobb B2B típusú kiállítás, amelyre több száz beszállító érkezik a világ minden részéről, hogy találkozzon a több tízezer szakmabeli látogatóval. »


MKIK GVI 2019. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTEL
Megjelent: 2019.04.04. | Kategória: Magyarország

GVI-Gazdasagi-Havi-tajekoztato-300.jpg

INDUL AZ MKIK GVI 2019. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaiban mintegy 18 millió vállalkozás adataira alapozva ad előrejelzést az európai gazdasági konjunktúra várható alakulásáról. Az eddigi tapasztalatok szerint felvételünk eredményei pontosan jelzik előre a magyarországi GDP várható alakulását. Eredményeinket többek között felhasználja az OECD, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormányzat a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzései és elemzései során.

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe. A kérdőív a http://gvi.hu/k/konjunktura címen érhető el.

A kitöltött kérdőíveket 2019. április 26-ig várjuk!

»


Üzleti lehetőségek Montenegróban_2019. április 12._Budapest
Megjelent: 2019.03.29. | Kategória: Világ

Ezúton szeretnénk értesíteni Önöket, hogy 2019. április 12-én Budapesten „Üzleti lehetőségek Montenegróban” elnevezésű rendezvényt szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A programra a meghívóban szereplő linken lehet jelentkezni.

»


Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2019 Pályázat
Megjelent: 2019.03.29. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK)
„Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2019”
cím elnyerésére pályázatot ír ki önkéntes kamarai tagok számára.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kilencedik alkalommal hirdeti meg a „Kiváló Gyakorlati Képzőhely” cím elnyerésére szolgáló pályázatát, melynek célja, hogy erkölcsi elismerésben részesítsük azokat a vállalkozásokat, amelyek felvállalják a szakmunkás tanulók magas színvonalú gyakorlati oktatását.

Hisszük és valljuk, hogy egy szakma elsajátításához a tanulóknak ki kell lépniük az iskola falai közül az életbe és csak valós munkakörülmények között, az idősebbektől, a tapasztalatokkal bíró szakemberektől lehet elsajátítani a szakmai ismereteket. Gyorsan fejlődő korunkban már nem elegendő oktatni a fiatalokat. A tanulóval foglalkozó szakembernek a szakmai fogások bemutatásán túl szervező, tanulási tanácsadó, moderátor és informátor szerepet is be kell töltenie. Egyre jelentősebb a tanuló figyelemmel kísérése, motiválása, és támogatása. Ez a feladat emberileg és anyagilag is sokkal többet kíván az oktatótól, gyakorlati képzést folytató vállalkozótól. Sok törődést, áldozatot, fáradtságot, energiát kíván, ugyanakkor kudarcok mellett sikereket, örömet, büszkeséget is hoz.

Van, aki szakmaszeretetből vagy szakmája fennmaradása érdekében vállalja, van, aki a szakmai utánpótlást kívánja így biztosítani.

Kamaránk a jó gyakorlatokat követő gyakorlati képzőhelyeket kívánja elismerni.

További információk.

»


JóPálya – szakmaismereti vetélkedő az iparkamaránál
Megjelent: 2019.04.04. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Jopalya-szofelho-friz-420x420.png

JóPálya – szakmaismereti vetélkedő az iparkamaránál

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ismét meghirdeti háromfordulós szakmai vetélkedőjét, Békés megyei általános iskolák 5-6. osztályos tanulói részére.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2019. április 10!

A háromfordulós vetélkedőn értékes nyeremények találnak gazdára. A zsűrizésben szakmai partnereink: Békéscsabai Médiacentrum: behir.hu, 7.Tv; MediaWorks Kft.: beol.hu, Békés Megyei Hírlap.

A részletekért kattintson. »


Zagrab Invest 2019
Megjelent: 2019.03.28. | Kategória: EU

mailbox-message://wince%2Epinter@bmkik.hu/Inbox#2748702833?header=saveas&part=1.1.3&filename=image002.jpg

/ www.inninvest.eu /

THE LARGEST INVESTMENT CONFERENCE IN ZAGREB

DISCOVER OPPORTUNITIES FOR INVESTMENT IN CROATIA

When: 15/04/2019 |Where: Hotel Westin (Crystal hall, ground floor)

További információk. »


CONSTRUMA 2019 BUDAPEST
Megjelent: 2019.03.28. | Kategória: Magyarország

Construma_2019.jpg

Kamaránk a korábbi évek sikerein felbuzdulva ismét kiállítás látogatást szervez Budapestre, a Construma építőipari kiállításra.

A Construma Közép-Kelet Európa vezető építőipari szakkiállításaként lehetőséget biztosít a hazai építőipar szereplői – kicsi és közepes méretű kivitelező cégek – számára nagyon hasznos információk begyűjtésére. Arra, hogy megismerkedjenek a költséghatékony, alacsony élőmunka igényű technológiai megoldásokkal, aktuális problémáikra választ kapjanak a kiálltók felkészült informátoraitól.

A Kamara építőiparhoz kapcsolódó tagjai és önkéntes tagjai kedvezményes belépővel tekinthetik meg a szakkiállítás szakmai napjait április 3-5. között. A belépőjegyeket 4800 Ft helyett 1500 Ft-ért vásárolhatják majd meg.

A kedvezményt a csatolt meghívóban lévő linkre kattintva érvényesíthetik.

Kérjük, hogy mielőtt regisztrálnak, jelezzék Kiss István munkatársam felé a 06-30-2949907 telefonszámon, hogy részt kívánnak venni a kiállítás látogatáson, mert a szakmai tanulmányút csak megfelelő számú jelentkezés esetén valósul meg!

»


Információs nap
Megjelent: 2019.03.28. | Kategória: Dél-Alföldi régió

business-pixabay.1868015_960_720.jpg

A Munkahelyi képzések támogatása című projekttel kapcsolatosan, április 9-én 10 órától információs napra várjuk az érdeklődő vállalkozásokat.

A projekt célja a gazdaság versenyképességének megőrzése, a vállalkozások versenyképességének támogatása, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosítása.

E célhoz szervesen illeszkednek a tájékoztató napok és rendezvények, amelyeknek keretében megismertetik az érdeklődő vállalkozásokkal a program részleteit és közvetlen kapcsolatot teremtenek az érintett felek között.

Meghívó Programterv »


Adó- és számviteli aktualitások
Megjelent: 2019.03.26. | Kategória: Dél-Alföldi régió

billentyuzeten_kez_ir_szemuveg.jpg

A megyei iparkamara ebben a témában tartja legközelebbi előadását, amelyre várja az érdeklődőket 2019. április 3-án 9 órai kezdettel.

Témák: 2018. év zárása, beszámoló, adóbevallások, egyéb aktualitások

Előadó: Bogár Péter okleveles könyvvizsgáló, adótanácsadó

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Penza ltp. II. emeleti konferenciaterme (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

A részleteket megtalálja a csatolt meghívóban.

»


Újabb források munkahelyteremtésre
Megjelent: 2019.03.21. | Kategória: Magyarország

A Pénzügyminisztérium 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására.

Az elnyerhető támogatási összeget (a felhívásban meghatározott feltételek szerint) új eszközök és gépek beszerzésére, immateriális javak költségeire, ingatlan vásárlására, tárgyi eszközökhöz vagy épületekhez kapcsolódó bérleti díjakra, lízing költségekre, valamint új épület/épületrész felépítésével kapcsolatos építési költségek finanszírozására fordíthatják a nyertes pályázók.

További információért kattintson. »


Külföldi jó gyakorlatokért – Erasmus +
Megjelent: 2019.03.25. | Kategória: Dél-Alföldi régió


Elsősorban az építőipar, a turizmus és vendéglátás területén keresnek a szakemberek külföldi, ún. jó gyakorlatokat a szakképzésben. Nyelvi és szakmai felkészítőt tartott az iparkamara annak a 10 résztvevőnek, aki április elején az olaszországi Riminibe utazik, hogy az olasz szakképzésről tájékozódjon.

További információért kattintson. »


2019. évi munkajogi aktualitások
Megjelent: 2019.03.19. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előadást szervez a megye vállalkozásai részére a fenti témában március 27-én 9 órától.

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara II. emeleti konferenciaterem (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. )

A konzultációval egybekötött előadást Nagymihály János munkajogi szakokleveles tanácsadó tartja.

Csatolmány: Meghívó a részletes információkkal és Tematika

»


Egyéni vállalkozó, mint tartalékos
Megjelent: 2019.03.25. | Kategória: Magyarország

A Zrínyi 2026 Haderő Fejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség megkezdte a helyi tartalékos haderő kiépítését. A megyei szinten működő területvédelmi zászlóaljak Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állományába főként olyan személyek jelentkezését

várják, akik (egyéb feltételek teljesítése esetén) meglévő munkájuk, tanulmányaik mellett vállalják a haza szolgálatát.

Nézze meg, hogy az Önkéntes Területvédelmi tartalékos szolgálat milyen előnyökkel jár az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők részére.

Részletek a csatolmányban olvashatók.

»


Szép megyei sikerek a Szakma Sztár fesztiválon
Megjelent: 2019.03.19. | Kategória: Magyarország


Rekordszámú döntősből rekordszámú dobogósnak örülhetünk, a megyei szakképzés sikerességét mutatják a számok: tízen állhattak dobogóra a 12. Szakma Sztár Fesztiválon, Budapesten a Hungexpo területén tartott nagyszabású verseny eredményhirdetésén (szervező: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara).

16 döntős versenyzett, négyen első helyen végeztek, egy második helyezettünk van, és öten a harmadik helyen zárták a megmérettetést.

Első helyezés: Pető Péter ács (BSZC Kós tagint., felkészítő: Pocsai László, Szerencsi Zoltán, gyakorlati képző: Petka Imre), Németh Tibor épületgépész technikus (BSZC Trefort tagint., felk.: Petrovszki Zoltán, Szabó István János), Juhász Arnold kárpitos (BSZC Kós tagint., felk.: Petrovszki László, gyak. képző: Kovács Attila), Szabó József kőműves és hidegburkoló (GYSZC Székely M. tagint., felk.: Hegedűs Tibor, Valkovszki János, Kiss Zsuzsanna, gyak. képzőhely: Liget-Mix Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.).

Második helyezés: Viczián Norbert magasépítő technikus (BSZC Vásárhelyi P. tagint., felk.: Gugyela Norbert, Török Antal).

Harmadik helyezés: a BSZC Zwack tagintézményből Kiss Nikolett Adrienn cukrász (felk.:Lipcsei László, gyak. képzőhely: Jókai Cukrászda Kft.), Patzer Attila Gábor szakács (felk.: Hódos Krisztián, gyak. képző: Marton Mihály), Kesjár Viktória vendéglátásszervező (felk.: Szigetvári Péter Balázs,), a BSZC Kós tagintézményből Vágó Dániel Sándor ács (felk.:Pocsai László, Szerencsi Zoltán, gyak. képző: Lengyel Mátyás), Korda Valentina női szabó (felk.: Lányi Gáborné, Danóné Lovas Györgyi, gyak. képző: UNICON Ruházati és Szolgáltató Zrt.,).

Gratulálunk mindenkinek, aki részt vett versenyben és a felkészítésben!

A válogatókat a területi kamarák szervezték, így a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vett az idén igen rövidre szabott versenyfolyamatban. Emellett a döntőre 440 általános iskolást utaztatott a megyei iparkamara, pályaorientációs céllal, ingyen, minisztériumi célforrásból.

További információk: mkik.hu

További képek:

»


Üzleti lehetőségek Japánban - Budapest, 2019. március 19.
Megjelent: 2019.03.08. | Kategória: Világ

Ezúton ajánljuk szíves figyelmükbe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara következő rendezvényét, mely ezúttal a japán üzleti lehetőségekről szól. A rendezvény programtervezete a következő honlapon található: link
»

--Hírarchívum--


» ABLAK BEZÁRÁSA «