Intézkedés és válaszok
2017. június 13., kedd
MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) friss kutatása azt vizsgálja, milyen hatással volt a gazdasági társaságokra a magasabb minimálbér okozta tehernövekedés.
A mintegy 3200 vállalkozás megkérdezésével készült felmérés eredménye szerint a leginkább jellemző reakció a béremelésre a tervezett létszámfelvétel elhalasztása.
Részletekért kattintson ide.
A cégek csaknem harmada döntött így. Jellemző válaszlépés - a bérfeszültségek elkerülése érdekében - az is, hogy a minimum felett keresők bérét szintén megemelik. Erre valamivel több mint a társaságok negyede készül. Szintén a válaszadók negyede azonban arról határozott, hogy a tervezett beruházásait elhalasztja.
A társaságok mintegy 20 százaléka például a mozgó bérek (így a jutalmak) csökkentése mellett döntött. Nagyjából minden tizedik vállalat módosítja a béremelésben érintett dolgozók munkakörét, feladatait, részmunkaidős foglalkoztatásba helyezi át őket, csökkenti egyéb juttatásaikat, de a palettán az is szerepel, hogy elbocsátásokat hajtanak végre.
A MKIK GVI tanulmányra rámutat arra is, hogy a fenti lépéseket leginkább a mikrovállalkozások, a gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedők, a tisztán magyar tulajdonban lévő, illetve a nem exportáló cégek körében gyakoriak.
Hogy ez mennyire így van, az feketén-fehéren kiderül, ugyanis ha csak a mikrovállalkozások válaszait veszik alapul, akkor esetükben 45 százalék azok aránya, ahol a tervezett létszámfelvétel elmarad, míg a másik három létszám-kategóriában (10-49 fő, 50-249 fő, 250 fő fölött) ez az arány 1-9 százalék között
változik. A tervezett beruházások elhalasztása a mikrovállalkozások körében pedig megközelíti a 40 százalékot. A másik három esetben ez is jóval alacsonyabb, nem haladja meg a 7 százalékot, sőt 250 fő fölöttiek esetében ez 0 százalék.
Forrás: http://gvi.hu/kutatas/509/a_minimalber_es_a_garantalt_berminimum_emelesere_adott_vallalati_valaszok

Ehhez kapcsolódó hír az országos kamara elnökének nyilatkozatával

Parragh László: nem igazán versenyképesek a magyar vállalkozások

Debrecen, 2017. június 8., csütörtök (MTI) - A magyar mikro- és kisvállalkozások, de még a közepesek sem igazán versenyképesek, nem tudnak a nemzetközi piacon egységnyi idő alatt akkora értéket előállítani, mint a versenytársak - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke csütörtökön Debrecenben.

"Ha túl erősen nyomjuk a béreket fölfelé, azt nem tudják kitermelni", ha viszont nem, akkor "kiürül az ország" - tette hozzá Parragh László, a kamara országos elnöki találkozóját megelőző, rögtönzött sajtótájékoztatón.

A kamara elnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy termelékenységben, hatékonyságban felzárkózzanak a magyar vállalkozások Európához, mert csak ebben az esetben nyílik lehetőség a foglalkoztatás bővítésére.


» ABLAK BEZÁRÁSA «