HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Kereskedelemfejlesztés
Az osztrák parlament elfogadta
2017. július 27., csütörtök
A munkavállalók bejelentésének egyszerűsítése a téma. 2017. június 1-től egyszerűsödött a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és annak dokumentációs kötelezettsége Ausztriában.

A részletekért kattintson.
Az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagok az osztrák Szövetségi Munkaügyi, Szociális és Fogyasztóvédelmi Minisztérium honlapján is megtalálhatók, a www.entsendeplattform.at oldalon.
A legfontosabb változások az alábbiak szerint foglalhatók össze röviden

Munkavállalók bejelentésének egyszerĂ»sítése: 2017. június 1-tõl a fuvarozók hat hónapos, általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben az ez idõszak alatt várhatóan kiküldésre kerülõ munkavállalók adatait és a használt jármĂ»vek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további jármĂ»vek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövõben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma itt magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

Változás a kötelezõen a munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumokban: A módosítás hatályba lépését követõen a munkaszerzõdést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidõ nyilvántartást szükséges a jármĂ»ben tartani, vagy az ellenõrzés idõpontjában elektronikus formában bemutatni. A bérezéssel kapcsolatos további dokumentumokat nem szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenõrzõ hatóság felszólítására az ellenõrzés hónapját követõ 14 munkanapon belül be kell mutatni az ellenõrzött hónap, és az azt megelõzõ ausztriai munkavégzés esetén, az elõzõ hónapra vonatkozó bérkifizetést igazoló dokumentumokat.

A munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok helyszínen tartására, vagy elektronikus bemutatására az elfogadott módosító szöveg nem tér ki. Munkavállaló képviselõjének megnevezése: A jövõben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselõt – automatikusan a gépjármĂ»vezetõt kell kapcsolattartónak tekinteni.