Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
A német szakképzéssel ismerkedtek
2017. május 17., szerda
Szakképzés terén dolgozó szakemberek egy pályázat keretében Németországban tettek munkalátogatást.


A projekt kamaránk Nemzetköziesítési Stratégiájának célrendszeréhez illeszkedik, mert a magyar szakképzési rendszer átalakítása során a kamarák szakképzési feladatai bővültek, változatosabbak és többrétegűek lettek, mely új feladatok ellátását megkönnyíti a nemzetközi térben szerzett tapasztalatok adaptálása. Az ERASMUS+ program keretében megpályázott és megvalósított projekt lehetőséget teremt a BMKIK számára nemzetközi jó gyakorlatok megismerésére.
A részletekért kattintson
A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) 2015-ben sikeresen pályázott az ERASMUS+ programban a „Sikeres pályaválasztás + kiváló gyakorlati képzés = elégedett vállalkozó (2015-1-HU01-KA102-013476)” elnevezésű projekt megvalósítására. A projekt keretében 2017. május 06. és május 14. között megvalósult németországi kiutazáson 15 fős csoport vett részt 5 munkanapos munkaprogramon.
A csoportot a megyei és országos szakképzés-szervezésben résztvevő, valamint a munkaerőpiachoz kapcsolódó szervezetek (országos és megyei kamarai tisztségviselők, a BMKIK Szakképzési Bizottságának elnöke, Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Kereskedők, Vállalkozók Békés Megyei Szervezetének képviselője, gyakorlati képzésben résztvevő vállalkozások képviselői, kamarai szakértők, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának képviselői) alkották.

A kiutazás során a BMKIK fogadó partnere a Baden-Baden-i Eberhard-Schöck-Stiftung (ESST) volt. A németországi Baden-Württemberg tartományában működő szervezet gyakorlati műhelyeket alapít és szerel fel, amelyek elsősorban az építőipari szakmákban nyújtanak gyakorlati oktatást. Ehhez kapcsolódóan folyamatosan képzéseket szerveznek tanároknak, valamint innovatív módszerekkel követik és értékelik a helyi gazdasági szereplők tevékenységét annak érdekében, hogy magas minőségi szinten tudják tartani szolgáltatásaikat. A helyi GDP több mint felét a KKV-k adják, amihez nagyban hozzájárul a folyamatosan képzett, és kreatív munkaerőt biztosító helyi szakképzés, amelyben az ESST is aktív részvételt vállal. Az ESST alapításától kezdve kelet-, és közép-európai vállalkozások számára is nyújt képzéseket, 1998 óta több pilot projektet hajtott végre Ukrajnában, Moldovában és Oroszországan, így naprakész nemzetközi projektmenedzsment tapasztalatokkal rendelkezik. Ezen projektek keretében az adott országok kormányaival, valamint az oktatáshoz és szakképzéshez köthető nemzeti minisztériumokkal működött együtt. A pilot projektek lényege az volt, hogy a résztvevő országok bizonyos szakképző intézményében teszt jelleggel modern, vagy a helyi viszonyokhoz képest újszerű képzési rendszert vezettek be, amelyek tapasztalatai alapján a célország más régióiban is modernizálták az oktatást. Ezeknek a modernizációs folyamatoknak az alapja német duális rendszer volt, amelyet helyi elemekkel és sajátosságokkal egészítettek ki, hogy az új képzési rendszer illeszkedjen a célország struktúráihoz is. Emellett rendszeresen szerveznek cserediák programokat a szakképzésben tanulók számára, hogy elősegítsék a tanulók nemzetközi tapasztalatszerzését is.

A fogadó partner képzési tevékenységének megismerése mellett a csoport munkaprogramjában további szervezetek és programpontok is szerepeltek: a Schöck Company gyakornoki programjának megismerése Baden-Baden-ben, a Karlsruhe-i Heinrich-Hübsch- Gewerbeschule szakképző iskola igazgatója által a német szakképzés rendszerének és kihívásainak megismerése, valamint az iskola tanműhelyeinek megismerése, a Karlsruhe-i Kézműves Kamara képzőközpontja (Bildungsakademie), a németországi kamarák feladatainak, a gazdasági és munkaerőpiaci kihívásokra válaszoló projektjeinek megismerése, valamint a kamara által működtetett „üzemek feletti” (Überbetriebliche) képzőhelyek, valamint az oktatóműhelyek képzésben betöltött szerepének és működésének megismerése, a régióban a munkerőutánpótlás és pályaorientáció legfontosabb eseménye, az Offenburg-i Berufsinfomesse pályaválasztási vásár helyszínén egyeztetés a vásár szervezőivel és a vásáron résztvevő helyi munkaügyi hivatal szakértőivel.

A fogadó partner, valamint a munkaprogramban szereplő további külföldi szervezetek céljainak és tevékenységének megismerésével a kiutazók új tapasztalatokat szereztek a gazdaság eredményes működéséhez vezető, hatékony és gyakorlatorientált szakképzésszervezésről.
Kapcsolódó állományok: