Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Ne ellenőrizzék az ingázókat
2017. május 9., kedd
A Romániával határos négy megye kereskedelmi és iparkamarái közös fellépéssel sürgetik, hogy a magyar hatóságok időszakosan függesszék fel a két ország között ingázó munkavállalók szisztematikus határellenőrzését.
Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Békés megye kereskedelmi és iparkamarájának elnökei a Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságához fordult. Tájékoztatták a bevezetett intézkedés miatti nehézségekről, amely negatív hatással van a gazdasági folyamatokra is.
Takács Szabolcs államtitkár válaszában arról ír, hogy a Kormány minden szükséges előkészületet megtett annak érdekében, hogy a magyar-román határszakaszon hat hónapon keresztül felfüggeszthessék az ellenőrzést.
- Megkeresésüket követően haladéktalanul felhívtam az illetékes Belügyminisztérium figyelmét a szisztematikus ellenőrzések bevezetésének a régió polgárait és gazdaságát érintő hátrányos hatásaira. Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy a magyar Kormány kiemelt figyelmet fordít a kelet-magyarországi régió versenyképességének növelésére, az ezt szolgáló határmenti vállalkozói együttműködés támogatására.
E döntésről a Belügyminisztérium hamarosan tájékoztatni fogja az illetékes uniós és további tagállami szerveket, melyekkel a Kormány szoros együttműködésben dolgozik a részletszabályok finomításán, azzal a céllal, hogy hosszú távú megoldást találjunk a felmerült problémára. – áll az államtitkár válaszlevelében.