Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Exportőrök kötelező regisztrációja a CETA kedvezményes vámtarifák eléréséhez
2017. április 27., csütörtök
Ezúton hívjuk fel szíves figyelmüket, hogy a CETA kedvezményes vámtételeinek alkalmazásához - az életbelépést követően - minden exportőrnek néhány egyszerű regisztrációs procedúrán kell átesni.

További információért kattintson.
Az exportőrnek egy regisztrációs nyomtatványt kell kitölteni, melyet a székhely, illetve telephely szerint illetékes NAV megyei igazgatósághoz kell benyújtani.

A jelenlegi nemzeti szabályozás szerint (11/2016 (IV.29.) NGM rendelet szerint), a REX-rendszerben történő regisztrációt meg kell előznie az elfogadott exportőri engedélyezésre vonatkozó eljárásnak. Ez a rendelkezés a REX-rendszer átmeneti szabályai alapján született, és a deregulációja folyamatban van. Amint az NGM rendelet módosítása hatályba lép (várhatóan 2017 április-május során), nem lesz többé szükséges elfogadott exportőrnek lenni, illetve elfogadott exportőri engedélyezést végezni a REX regisztráció érdekében.

A REX számot (registered exporter) fel kell tüntetni az exportőr származási nyilatkozatában.

A NAV honlapjára is felkerült egy tájékoztató a REX-rendszerről: http://nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/szarmazas/Tajekoztatas_RER.html

A procedúráról angolul a Bizottság honlapján lehet bővebb információhoz jutni az alábbi linken: http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/international-affairs/international-customs-cooperation-mutual-administrative-assistance-agreements/canada_en