Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
A CEMT engedélyek helyett…
2017. február 28., kedd
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jármű Főosztály egy értelmezési probléma elhárításáig arra kéri a fuvarozókat, hogy fehérorosz, orosz és ukrán relációkban – a CEMT engedélyek helyett – egyelőre bilaterális engedélyekkel vállaljanak fuvarfeladatot.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jármű Főosztály egy értelmezési probléma elhárításáig arra kéri a fuvarozókat, hogy fehérorosz, orosz és ukrán relációkban – a CEMT engedélyek helyett – egyelőre bilaterális engedélyekkel vállaljanak fuvarfeladatot. A napokban a gépjármű-szakmai szervezetekhez és kamránkhoz is eljutott felhívás egy olyan konkrét eset miatt született, ahol a fehérorosz hatóság képviselői megállítottak egy magyar járműszerelvényt, s 1 600 eurós bírságot követelnek a gépjárművezetőtől.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2016. december 31. napjával beolvadás útján megszűnt, általános jogutódja – a közlekedési igazgatási feladatokkal összefüggő hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 382/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet és a katonai légügyi hatóság kijelöléséről szóló 392/2016. (XII. 5.) Korm. rendelet eltérő rendelkezése hiányában – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lett. Az új szervezet rögtön az első napokban egy komoly válsághelyzettel került szembe.

Az Európai Unió tagállamain kívül magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott autóbusz, tehergépkocsi és járműszerelvény a kétoldalú nemzetközi szerződésekben meghatározott engedéllyel, vagy a Közlekedési Miniszterek Európai Konferenciája által létrehozott és az illetékes magyar hatóság által kiadott, úgynevezett CEMT engedéllyel közlekedhet. A 2017. évre kiadott CEMT engedélyeket és a hozzájuk kapcsolódó fuvarnaplókat fehér matricával látták el, amelyen a fuvarozó vállalkozás neve és székhelye található. E változást a fehérorosz, orosz és ukrán relációkban egyelőre nem mindig sikerül kezelniük az ottani hatóságoknak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jármű Főosztály – amely jogutódja a 2016. december 31. napján megszűnt Nemzeti Közlekedési Hatóságnak – tájékoztatása szerint pár napja a fehérorosz hatóság megállított egy olyan magyar honosságú járműszerelvényt, amely e matricával ellátott CEMT engedéllyel közlekedett. A fehéroroszok a járműszerelvényt nem engedték tovább, egy parkolóba terelték és 1 600 euró bírság megfizetésére szólították fel a gépjárművezetőt, az ellenőrzést végzők leszedték a matricát a CEMT naplóról és magát a naplót is lefoglalták. Állításuk szerint az engedély hamis.

A magyar hatóság felhívja a fuvarozók figyelmét arra, hogy a CEMT engedély a matricával együtt érvényes. Az üggyel kapcsolatban a magyar fél felvette a kapcsolatot a fehérorosz szervvel, és a Nemzetközi Közlekedési Fórummal (International Transport Forum, ITF). A közlekedési hatóság az eset okán arra kéri a Fehéroroszországba, Oroszországba és Ukrajnába fuvart teljesítő vállalkozásokat, hogy különös gondossággal járjanak el ezen utak megszervezésénél, illetve amennyiben ez megoldható – a fuvarfeladatok gördülékenységét szem előtt tartva – bilaterális engedélyekkel teljesítsék a feladatot. A közlekedési hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a probléma minél előbb megoldódjon és ezen országokban is biztonsággal lehessen használni a magyar fél által továbbra is érvényesnek tartott CEMT engedélyeket – áll a tájékoztatóban.

Forrás:fmkik.hu