HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Figyelem: megtévesztési kísérlet gazdálkodó szervezetek terhére - tájékoztatás és figyelemfelhívás
2017. február 24., péntek
Egy gazdálkodó szervezettől érkezett tájékoztatás kapcsán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fel kívánja hívni a megye vállalkozásainak figyelmét a következő megtévesztési kísérletre:

Az említett gazdálkodó szervezet üzleti angol nyelven megfogalmazott, fejléces, minőségi papírra nyomtatott levelet kapott, „Final Reminder”, vagyis „Utolsó emlékeztető” tárgyban a levél láblécében feltüntetett DAD Gmbh-tól, mely név mellett a következő adatok voltak még feltüntetve: Alter Wall 65, DE-20457 Hamburg, Local Court Hamburg HRB 88 11 5, VAT-DE 813739877, Managing Director: Daniela Kunst. A fejlécben pedig ezeken kívül a következő adatok olvashatóak: „EBN European Business Number Value added tax identification number VAT-ID Department Hungary”.

A hivatalos aláírás nélküli levélben az európai jog részét képező bizonyos, 2003-as Tax Reform Act-re, valamint 2011-es Tax Simplification Act-re hivatkozással (ezek valójában nem léteznek), 2017. március 17-i határidővel, válaszborítékot is adva arra kérik a gazdálkodó szervezetet, hogy információt szolgáltasson annak érdekében, hogy „European Business Numbert”, azaz „Európai Üzleti/Vállalkozói Számot” kaphasson, és így besorolhassák az EBN nyilvántartásába.

Ehhez a gazdálkodó szervezettől a közösségi adószáma feltüntetését kérik a küldött nyomtatványon, valamint az ezen a nyomtatványon előre megadott adatainak áttekintését (gazdálkodó szervezet neve, székhelye, elérhetőségi adatok), és azok helyességének visszaigazolását, illetve ha azoknál módosítás szükséges, akkor a javított adatoknak a megküldését a gazdálkodó szervezet törvényes képviselőjének jogi kötőerővel bíró aláírásával.

Ha módosítás, javítás lenne szükséges, azt a levél szerint a www.e-b-n.eu honlapon kellene megtenni, a regisztrációs menüpontban.

A visszaküldött, helyes adatok alapján az EBN kiemelt helyen fogja szerepeltetni a gazdálkodó szervezetet a nyilvántartásában.

A gazdálkodó szervezet feltüntetett adatai alatti apró betűs rész valójában egy megrendelést takar a gazdálkodó szervezet részéről.

A gazdálkodó szervezet a levélre adandó válasszal, azt aláírva, lebélyegezve és feladóként szereplő szervezetnek visszaküldve azt vállalná, hogy megrendeli a DAD Gmbh-tól azt, hogy „kiváló grafikai körülmények” között megjelentesse a gazdálkodó szervezetet az EBN honlapján, a már említett www.e-b-n.eu oldalon, a mellékelten ismertetett általános szerződési feltételek szerint.

A hirdetés megrendelésének éves díja 771 Euro lenne, mely számla alapján előre lenne fizetendő. A megrendelés alapján a szerződés 3 éves időtartamra szólna, és évente, automatikusan meghosszabbodna, hacsak nem kapna a kiadó DAD Gmbh a szerződés megszüntetésére irányuló írásos nyilatkozatot, legalább három hónappal a szerződési határidő lejártát megelőzően. (A levélben közölt rendelkezések szerint a gazdálkodó szervezet csak a rendelés napjától számított 14 napon belüli tértivevényes levéllel állhatna el a szerződéstől.)

A megrendeléssel a gazdálkodó szervezet elismerné Hamburg-Mittét teljesítési helyül, és egyetértően kikötné a szerződésre alkalmazandó jogként a német jogot.

A rendelkezésre bocsátott adatok alapján egyértelmű, hogy a gazdálkodó szervezeteknek semmiképpen nem fűződhet érdeke ahhoz, hogy a közösségi adószámuk felőli érdeklődés alapján bekerüljenek több évre, ezer eurókért egy nem mellesleg ellenőrizhetetlen nyilvántartásba, amiből semmi hasznuk nem származik.

Ezen okokból felhívjuk a kamara által elérhető valamennyi gazdálkodó szervezet figyelmét a soron kívüli és széles körben való közzététellel, hogy megfelelő körültekintéssel járjanak el, valamint ha már díjfizetés történt a most ismertetett levélben foglaltak alapján, a feljelentést az illetékes nyomozó hatóságnál minél hamarabb tegyék meg.