HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
KITEKINTŐ - Eurochambres elnökségi ülés Budapesten
2017. február 21., kedd
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) meghívására 2017. február 16-án Budapesten ülésezett az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (Eurochambres) elnöksége.

Parragh László, az MKIK elnöke bemutatta a magyarországi kamarai rendszer múltját, a szervezet működését és külön kifejtette a kamarai tagság és a regisztráció közötti különbséget. Szólt a kamara oktatásban betöltött kiemelkedő szerepéről és arról, hogy 2018-ban a kamara a közép-európai régióban elsőként rendezheti meg a EuroSkills versenyt. Hangsúlyozta, hogy erős gazdasághoz erős kamarára van szükség.
Az ülést megelőző üzleti ebéden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatást adott a magyar gazdasági eredményekről. Megemlítette a 2013 óta tartó gazdasági növekedést. Hozzátette, hogy tavaly az uniós források nélkül is 2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, emellett Európában az egyik legnagyobb mértékben, 2011 óta 6 százalékponttal csökkent az államadósság, alacsony szinten áll az infláció, szemmel láthatóan bővül a lakossági fogyasztás is. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint napjainkban, több mint 4,4 millió embernek van munkája. A munkanélküliek száma a felére csökkent, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékot mutat. A miniszter szerint különösen kedvező, hogy a foglalkoztatottság bővülését a bérek emelkedése is kíséri, a reálkeresetek 15 százalékkal többet érnek a 2010. évinél. A novemberi bérmegállapodásnak köszönhetően 6 év alatt 40 százalékkal emelkedhetnek a reálkeresetek Magyarországon, a munkáltatói adóterhek nagymértékű csökkentésével pedig további versenyelőnyhöz juthat az ország.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy az itt tanácskozó európai kamarai vezetők elvihetik a kedvező híreket a magyar gazdaság állapotáról, megismertethetik Európa és a világ gazdasági szakembereit, vezetőit a Magyarországon zajló gazdasági folyamatokról, esetenként segíthetnek a Brüsszellel fennálló vitás kérdések rendezésében, megoldásában. A magyar gazdaság fejlesztésén a kormány és az MKIK közösen dolgozik, az együttműködés keretében 2010-ben megállapodás született a magyar gazdaság talpra állításának, a munkahelyek megvédésének és bővítésének, a kis- és közepes vállalkozások támogatásának, illetve a versenyképesség javításának érdekében.

A délutáni elnökségi ülést Richard Weber, az Eurochambres elnöke nyitotta meg. Az Osztrák Gazdasági Kamarát Christoph Leitl elnök, Martha Schultz alelnök és több vezető munkatárs képviselte. Franciaországból Pierre Goguet, a Francia Kereskedelmi és Iparkamara újonnan megválasztott elnöke és Philippe Dutruc alelnök érkezett Budapestre. Számos kamarai vezető vett részt Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból, Svédországból, Törökországból és az MKIK részéről.

Az elnökségi ülésen Szabó László, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes tartott előadást Magyarország gazdaságának múltjáról, jelenéről és a jövőbeli tervekről. Elmondta, hogy hazánk gazdasága Görögországéhoz hasonlóan rossz helyzetben volt, de az IMF segítsége nélkül sikerült a talpra állnunk és növekedési pályára lépnünk. Az eredmények közül kiemelte a társasági adó 9 százalékra történő csökkentését, ami az Európai Unióban a legalacsonyabb. Szólt a növekvő exportról, a csökkenő munkanélküliségről, a digitalizáció és a duális szakképzés kiemelt szerepéről, a Jedlik-tervről és Irinyi-tervről is.

Parragh László, az MKIK elnöke bemutatta a magyarországi kamarai rendszer múltját, a szervezet működését és külön kifejtette a kamarai tagság és a regisztráció közötti különbséget. Szólt a kamara oktatásban betöltött kiemelkedő szerepéről és arról, hogy 2018-ban a kamara a közép-európai régióban elsőként rendezheti meg a EuroSkills versenyt. Hangsúlyozta, hogy erős gazdasághoz erős kamarára van szükség.

Az elnökségi ülés kiemelt témája volt a Brexit, melyről a találkozót megelőzően belső felmérést végeztek a kamarai rendszerben, hogy megismerjék az európai kamarák véleményét a Brexit üzleti közösségeikre gyakorolt esetleges hatásairól, következményeiről. A napirendi pontok között szerepelt az Eurochambres által a nemzetközi kereskedelemről a közelmúltban kiadott nyilatkozat, melyben az európai kamarai rendszer hangot ad szilárd elkötelezettségének a szabad, tisztességes és minden termékre kiterjedő kereskedelem támogatása iránt. A résztvevők megtárgyalták a szervezet tagságával és a 2017. évi Eurochambres választásokkal kapcsolatos kérdéseket, majd a spanyol kamarák képviselői ismertették az októberben Barcelonában megrendezésre kerülő Eurochambres Economic Forum 2017 című gazdasági konferencia szervezésének részleteit.

Az Eurochambres 43 nemzeti kereskedelmi és iparkamara szövetsége. Véleményformáló szervezetként jelentős lobbierővel rendelkezik az európai gazdaságot érintő kérdésekben. A nemzeti kamarák révén 1700 területi kamarát és 20 millió kamarai tagvállalatot képvisel a gazdaság széles spektrumából, az egyéni vállalkozóktól a multinacionális nagyvállalatokig. Az Eurochambres évtizedek óta dolgozik az üzleti környezet javításáért az Európai Unióban és azon kívül annak érdekében, hogy a cégek számára rendelkezésre álljanak az eredményes működésükhöz szükséges emberi, pénzügyi és anyagi erőforrások.

MKIK/MTI