HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Az európai beruházási terv – portál és tanácsadás
2017. február 14., kedd
Létrejött egy online platform, a beruházási projektek európai portálja. A vállalatok nagyobb nyilvánosságot adhatnak a tízmillió eurót meghaladó értékű beruházási projektjeiknek, ha regisztrálják a beruházási projektek európai portálján (ec.europa.eu/eipp). Ez az új portál lehetővé teszi az uniós székhelyű, állami vagy magánszektorbeli projektgazdák számára, hogy világszerte eljussanak a potenciális beruházókig.
Megkezdte a működését továbbá egy tanácsadó szolgálat, az európai beruházási tanácsadó platform. Itt a projektgazdák technikai segítséget kaphatnak a terveik megvalósításához (www.eib.oerg/eiah).

A részletekért kattintson!
A globális gazdasági és pénzügyi válság óta az Unióban a beruházások szintje alacsonyabb a kívánatosnál. A kedvezőtlen trend megfordításához közös, európai szinten összehangolt intézkedésekre van szükség. 2007-hez képest a beruházások mértéke hozzávetőleg 15%-kal csökkent. Az európai beruházási terv a beruházások ösztönzésére jött létre. Ez egy európai szinten összehangolt, közös kezdeményezés, melynek célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés fellendítése, a versenyképesség növelése, Európa termelési kapacitásainak és infrastruktúrájának megerősítése. Az Európai Bizottság becslése szerint a beruházási terv révén 330-410 milliárd euróval növelhető az unió gazdasági teljesítménye (GDP), és 1–1,3 millió új munkahely jöhet létre az elkövetkező években.

Az európai stratégiai beruházási alap áll az európai beruházási terv középpontjában, és olyan projekteket támogat, amelyeknek kockázatok fedezésére lehet szükségük. Az alap az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (vagy EIB) közös kezdeményezése. Az EIB hitelt nyújt közvetlenül vagy alintézetén, az Európai Beruházási Alapon (vagy EIF) keresztül, amely mögött a stratégiai beruházási alap garanciája áll. A beruházási terv a kulcsfontosságú iparágakra összpontosít, hogy pozitív hatást érjen el az európai gazdaságban. Ezek közé az iparágak közé tartozik a szállítás, az energia- és digitális infrastruktúra, a képzés és az oktatás, az egészségügy, a kutatás és fejlesztés, az információs és kommunikációs technológia és innováció, a megújuló energia és a hatékony erőforrás-felhasználás terjesztése, valamint a környezetvédelmi, városi és társadalmi projektek. A nagy projektgazdákkal (3000 alkalmazott feletti szervezetek) ellentétben a kis- és középvállalkozások iparágtól függetlenül is részesülhetnek a támogatásban.

A stratégiai beruházási alapon túl létrejött egy online platform, a beruházási projektek európai portálja. A vállalatok nagyobb nyilvánosságot adhatnak a tízmillió eurót meghaladó értékű beruházási projektjeiknek, ha regisztrálják a beruházási projektek európai portálján (ec.europa.eu/eipp). Ez az új portál lehetővé teszi az uniós székhelyű, állami vagy magánszektorbeli projektgazdák számára, hogy világszerte eljussanak a potenciális beruházókig. Megkezdte a működését továbbá egy tanácsadó szolgálat, az európai beruházási tanácsadó platform. Itt a projektgazdák technikai segítséget kaphatnak a terveik megvalósításához (www.eib.oerg/eiah). A fentieken túl az európai beruházási terv részeként az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a befektetések számára egyre kedvezőbb környezetet alakítson ki. Igyekszünk elhárítani a beruházások útjában álló akadályokat az egységes piac elmélyítése révén – például megteremteni az energiauniót és a digitális egységes piacot –, és a tagállamokkal együttműködve az egyes országok nemzeti beruházási környezetének javítására is teszünk ajánlásokat.

Magyarországon a kis-és középvállalkozások jelenleg a K&H Bankon, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványon és az UniCredit Bankon keresztül érhetik el az európai stratégiai beruházási alap mögöttes garanciájával kínált finanszírozást.