» Hírek
Most ellenőrizze: érinti-e Önt a REACH regisztráció!
2017. február 22., szerda

Ha vegyi anyagokat gyárt vagy hoz be az Unióba, esetleg termékeket importál, ellenőrizze, hogy érintett-e a regisztrációban.
Amennyiben évente legalább egy tonna mennyiségben gyárt vagy EU-n kívülről hoz be vegyi anyagokat, regisztrálnia kell azokat. Vizsgálja érintettségét, ha: klasszikus vegyi anyagok (pl.: ipari alapanyagok) gyártásával, uniós behozatalával foglalkozik; valamint több anyagból álló termékek (pl.: festékek, tisztítószerek, kozmetikumok, de akár gyermekjátékok, elektronikai és ruházati cikkek) uniós behozatalakor is.

Ha elmulasztja regisztrációs kötelezettségét, akkor termékét nem hozhatja forgalomba az Unióban és jelentős bírságot is kaphat.

Mi a teendője?
Kattintson, mutatjuk!
A REACH rendelet általi érintettség egyszerűbb eseteinek vizsgálata érdekében a készült a cégek számára egy indikatív gyorsteszt. A teszt elérhető a következő linken: Check list MKIK (ide jöhet hivatkozással a mailhez mellékelt doksi). A teszt nem fedi le az összes olyan esetet, ami alapján a REACH rendelet regisztrációt ír elő a cégeknek, ezért a komplexebb esetek vizsgálata érdekében kérjük, forduljon a REACH Tájékoztató Szolgálathoz. Egyes vegyi anyagok veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre és/vagy a környezetre, ezért a regisztráció során össze kell gyűjtenie az anyag tulajdonságaira és felhasználására vonatkozó információkat és be kell nyújtania azokat az Európai Vegyianyag-ügynökségnek.

Ha több vállalat is van, ami ugyanazt az anyagot regisztrálná, akkor meg kell keresnie az anyagot már regisztráló cégek csoportját és csatlakozni kell a közös regisztrációhoz. A csoportban a rendelkezésre álló adatokat és azokkal kapcsolatos költségeket a tagok egymással arányosan elosztják a felesleges állatkísérletek elkerülése továbbá az adminisztratív és anyagi terhek csökkentése érdekében.

Ha Ön élt korábban az előregisztráció lehetőségével, akkor 2018. május 31-ig kell regisztrálnia az 1-100 tonna/év mennyiségben gyártott vagy importált anyagát. Amennyiben nem előregisztrált, akkor azonnal regisztrálni kell.

Amennyiben Ön EU-n belüli beszállítótól szerzi be az anyagot, és ipari vagy foglalkozásszerű tevékenysége során felhasználja, illetve továbbforgalmazza azt, akkor nincsen regisztrációs kötelezettsége. Ugyanakkor lehetnek egyéb REACH szerinti kötelezettségei, ezért fontos, hogy tájékozódjon.

A REACH rendelet általi érintettség egyszerűbb eseteinek vizsgálata érdekében a készült a cégek számára egy indikatív gyorsteszt. A teszt elérhető a következő linken: Check list MKIK. A teszt nem fedi le az összes olyan esetet, ami alapján a REACH rendelet regisztrációt ír elő a cégeknek, ezért a komplexebb esetek vizsgálata érdekében kérjük, forduljon a REACH Tájékoztató Szolgálathoz.

Hova fordulhat kérdéseivel?

A REACH regisztrációval, vagy a REACH rendelettel kapcsolatos további kérdései esetén a REACH Tájékoztató Szolgálat szívesen áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Honlap: www.okbi.hu e-mail: reach.helpdesk@okbi.antsz.hu
Tel: +36 1 476-1134, 476-1346
Kapcsolódó állományok: