Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Ne feledje: rendelkezzen adója 1%-áról!
2017. február 8., szerda
Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója 1 %-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel. A Nemzeti Tehetség Program céljaira a „második 1%” ajánlható fel. (A Nemzeti Tehetség Program technikai száma: 1823.) Eddig is sokan ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1%-át ennek a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a támogatására, de 2016-ban az előző évihez képest 18 000-rel még többen, ezzel a befolyt összeg 110 millió forinttal lett magasabb.

A forrásból a 2016. évi Nemzeti Tehetség Program pályázati kiírásainak finanszírozására több mint 1,3 milliárd forint gyűlt össze.

A Magyar Országgyűlés 2008-ban öt párti konszenzussal úgy határozott, hogy egy átfogó nemzeti gazdasági, esélyteremtő és társadalomépítő programot hoz létre Nemzeti Tehetség Program néven. A program 20 évre (2008 és 2028 között) határozza meg a tehetséges fiatalok segítésének stratégiai és átfogó céljait, fejlesztési területeit és a célkitűzések megvalósítását segítő szervezetrendszer főbb elemeit. A Nemzeti Tehetség Program alapvető stratégiai célkitűzései: a tehetséges fiatalok megtalálása, a tehetséges fiatalok folyamatos segítése és a tehetség hasznosulásának elősegítése. A program célkitűzései kétéves cselekvési programokban meghatározott intézkedések alapján kerülnek megvalósításra. A program évenként megjelenő pályázati felhívásai a kétéves cselekvési programokban meghatározott intézkedések megvalósítást szolgálják.

Jelenleg a 2015-2016. évi cselekvési programban foglalt intézkedések megvalósítása zajlik, de már előkészítés alatt állnak a 2017. évi pályázati felhívások, melyek megjelenése 2017 tavaszán várható.

A hazai költségvetésben a program végrehajtására rendelkezésre álló forrás alapja 1%-os adófelajánlásokból adódik, amelyet a Kormány kiegészít. Ez lesz a Nemzeti Tehetség Program adott évi költségvetési forrása.