HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Gazdasági évnyitó - Lázár János miniszter volt a vendégünk
2017. február 7., kedd

Nagy érdeklődés mellett tartotta kamaránk az első alkalommal megyei szinten is jelentkező gazdasági évnyitó fórumot. A jelen lévők megismerhették a TOP 100 Békés Megye Gazdasága című kiadványt, a NAV és a KSH előadói a témában tájékoztatták a jelen lévőket: a top 100 vállalatok képviselőit, a megye városainak vezetőit, a kamara partnereit.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenléte országos médiaérdeklődést is kiváltott.
Az MTI tudósításához kattintson ide
A fotógalériához kattintson ide

Fotók: Pintér Vince, Rosta Tibor

Az MTI tudósítása

Lázár: a Dél-Alföldön vannak az ország gazdasági tartalékai

Békéscsaba, 2017. február 3., péntek (MTI) - Mezőgazdasági és élelmiszeripari lehetőségei, valamint munkaerő-tartalékai révén a dél-alföldi régiók jelentik Magyarország gazdaságának tartalékait - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Békéscsabán.

Lázár János a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett gazdasági évnyitó fórumon elmondta: Békés megye egésze, valamint Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részei gazdaságilag feltáratlanok, megközelíthetetlenek, ezáltal elmaradottabb, hátrányos helyzetben lévő területnek számítanak.

Ezek a területek ugyanakkor mezőgazdasági és élelmiszeripari lehetőségek, amelyek munkaerő-tartalékuk révén versenyképességi tartalékot is jelentenek Magyarország számára.

A miniszter szerint világossá vált, hogy Magyarország nem mondhat le az élelmiszeriparról, amely tartalékot jelent a gazdaság számára. A 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklusban a magyar mezőgazdaság 3400 milliárd forintnyi forráshoz jutott, ám hatékonysága, gazdasági eredményessége nem javult. Az uniós források ugyanis nem fejlesztést eredményeztek, hanem jövedelemkompenzációt biztosítottak a szektor számára - fejtette ki.

Stratégiai kérdés lesz, hogy milyen lehetőséget tudnak az élelmiszeriparnak teremteni az uniós szabályok figyelembevételével - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Lázár János a régió infrastruktúra-fejlesztésére kitérve felidézte: "több mint tízévnyi küzdelem után" sikerült elérni, hogy megépüljön az M44-es gyorsforgalmi út. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden Szegeden ígéretet tett a 47-es út Szeged - Debrecen - Miskolc közti négysávúsítására, ez javítani fogja Békés megye lehetőségeit is. A munkából még körülbelül 240 kilométer hiányzik, ami mintegy 400 milliárd forintba kerül. Ezt várhatóan hazai forrásból kell biztosítani - mondta a miniszter.

Lázár János szólt arról, hogy 2010-2014 között egy csődben lévő országot kellett reorganizálni, ezzel szemben ma 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel lehet "reálisan számolni". 2007-2013 között az egyetlen fejlesztési forrást az uniós pénzek jelentették, és bár eleinte 30-40 százalékos forrásvesztés fenyegetett, úgy néz ki, Magyarország egyetlen fillérnyi forrást sem veszít végül - jelezte.

A 2014-2020-as ciklusban 9200 milliárd forintra pályázhat Magyarország, miközben 3000-3500 milliárdot fizet be. A kormány tervei szerint március 31-ig ki kell írni a pályázatokat, és jövő év március végéig le is kell szerződni a teljes összegre.

Lázár János a rendezvényen kifejtette: a vállalkozások teremtik meg a gazdasági növekedés, a béremelés lehetőségeit, ezért a kormány kiemelt partnerként, "legfontosabb szövetségesként" tekint rájuk. Ahol a gazdasági adatok rosszabbak az átlagosnál, ott kiemelten fontos a vállalkozói réteg megerősítése - tette hozzá.

Az előző uniós keretköltségvetési időszakban gazdaságfejlesztésre a források 17 százalékát fordították; a mostani ciklusban 60 százalék erre megy - húzta alá a miniszter.
(FOTÓ)

Bemutatták a Békés megyei TOP 100-as vállalatokról szóló kiadványt

Békéscsaba, 2017. február 3., péntek (MTI) - Bemutatták a Békés megye TOP 100-as vállalatairól szóló kiadványt pénteken Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó fórumán.

A "TOP 100 Békés megye gazdasága 2016" című kiadvány Békés megye gazdaságának főbb jellemzőit, a legsikeresebb vállalkozások eredményeit, valamint a térség fejlesztési lehetőségeit mutatja be.

A fórumon Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára arról szólt, hogy Magyarországon a gazdasági növekedést veszélyezteti, hogy a kkv-k termelékenysége az elmúlt időszakban nem nőtt kellőképp, ezért erre szerinte kiemelten koncentrálni kell egyebek mellett az uniós forrásokat is.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fontosnak nevezte, hogy mind a kiemelt állami támogatások, mind a vállalati környezet javítása révén több segítséget kapjon a hátrányos helyzetben lévő megye.
Elmondta: első alkalommal készítették el a kiadványt, amely csak a megyéről szól.

A megyei top 100-ba mintegy másfélmilliárd forintos nettó árbevétellel lehetett bekerülni. A TOP 100 első három helyén a jármű- és alkatrészgyártással foglalkozó Linamar Hungary Zrt., a baromfihús feldolgozó Gallicoop Zrt., valamint a síküveggyártó Guardian Orosháza Kft. áll.

A kiadvány szerint 2016 szeptemberében Békés megyében közel 67 ezer működő adóalanyt tartott nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A Békés megyei székhelyű, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások 2015-ben 928,7 milliárd forint nettó árbevételt értek el együttesen, ami 8,7 százalékkal több, mint 2014-ben. A megye árbevételének 48,6 százalékát a top 100 vállalkozás teljesítette 16,2 százalékos árbevétel-növekményt elérve.

2015-ben az üzemi (üzleti) tevékenység együttes eredménye 56,8 milliárd forint volt a megyében, 6,9 milliárd forinttal meghaladva a 2014. év eredményét. A növekedés nagyobbik felét (3,8 milliárd forintot) a top 100 vállalkozás adta, de a többi adózó eredménye is emelkedett 3,1 milliárd forinttal.

Kapcsolódó állományok: