Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Kevesen iskolázzák be dolgozóikat - Az oktatási kínálatot a gazdaság igényeihez kellene igazítani
2017. január 17., kedd
A Magyar Nemzet statisztikai adatok alapján azt írja, egyre kevesebb vállalkozás iskolázza be dolgozóit. Ez komoly problémát jelent, hiszen a jelentés is leszögezi, hogy a versenyképesség megtartásához a munkavállalók számára lehetővé tett szakmai képzések elengedhetetlenek. Kiderült, a vendéglátásban a legalacsonyabb a szakmai oktatást támogató cégek aránya. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát is megkérdezték a témában.
A részletekért kattintson
A témában megkérdezték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, ahol úgy vélik, az ok az, hogy 2015-re kifutottak azok a támogatási programok, amelyek az előző programidőszakban lehetőséget adtak a dolgozók oktatására.
A vendéglátás területén ez a rossza arány ágazati sajátosság. Ugyanis ezen a területen jellemző leginkább a munkaerő elvándorlása és a fluktuáció, ugyanakkor a szezonális munkaerőigény-növekedés is itt az egyik legjelentősebb. Így ebben a szektorban jut a legkevesebb idő a dolgozók oktatására.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint egyébként azzal lehetne ösztönözni a vállalatokat a munkaerőképzésre, ha az oktatási kínálatot a gazdaság igényeihez igazítják. A felnőttoktatásban a rövid ciklusú képzések, míg az iskolai rendszerben a duális képzés rendszerét kell tovább erősíteni. Azt is megjegyezték a kamaránál: a kormánnyal együttműködve jelenleg is dolgoznak olyan lehetőségek megteremtésén, amelyek ismét ösztönözhetik a vállalati képzéseket – írja a Magyar Nemzet.
Kapcsolódó állományok: