HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Eurochambres 57. hírlevél - 2024. március 12.
Megjelent: 2024.03.18. | Kategória: EU

Az ECH 57. sz. hírlevelének a tartalmából:

  • Vegyes eredményeket hozott a WTO miniszteri konferenciája az európai vállalkozások számára.

Friss hírek

  • Az egységes piac elmélyítése Európa versenyképességének fokozása érdekében.
  • Az ECH találkozik az Európai Bizottsággal a kkv-k GDPR-ral kapcsolatos aggályainak kezelése érdekében.
  • Az EU Japánnal és Dél-Koreával folytatott kereskedelmének megkönnyítése.
  • Az iparpolitika Európa versenyelőnyének kulcseleme.
  • Az uniós fogyasztóvédelmi jogban való eligazodás.

Hálózati hírek

  • Az esélyegyenlőség bajnoka: az ECH Női Tagozatának rendezvénye Zágrábban.

Közelgő események

  • ECH Kongresszus 2024 – Új távlatok kitűzése és a lehetőségek megteremtése.
  • ECH rendezvény az EU bővítésének üzleti lehetőségeiről.
  • Fedezze fel a digitális marketinget Észtországban az EU4BCC sgeítségével!
pdfEurochambres_57._hírlevél_-_2024._március_12.pdf »


Üzleti delegáció Szerbiába, Kragujevácba.
Megjelent: 2024.03.14. | Kategória: Világ

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 6-8. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Szerbiába, Kragujevácba. Az exportőr kis- és középvállalkozások részvételét a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja költségvetési forrásból.

A kiutazás célja - az általános üzleti kapcsolatok fejlesztése mellett - a két ország vállalkozói közötti együttműködési lehetőségek és a szerb üzleti környezet bemutatása, valamint a nyugat-balkáni kifektetési lehetőségek feltérképezése. A delegáció látogatást tesz a SEE INVEST EXPO 2024 nemzetközi üzleti és befektetési szakvásáron. Ezenkívül terveink között szerepel egy látogatással egybekötött üzleti fórum a Sumadija és Pomoravlje Régió Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

A delegációba elsősorban a szerbiai üzleti, valamint a nyugat-balkáni kifektetési lehetőségek iránt érdeklődő exportorientált cégprofilú kis- és középvállalkozások jelentkezését várjuk.

Tervezett szakmai és üzleti programok

  • Tájékoztató rendezvény a szerb gazdaságról és üzleti lehetőségekről.
  • Üzleti fórum a Sumadija és Pomoravlje Régió Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, tájékozódás az üzleti lehetőségekről. (egyeztetés alatt)
  • Vásárlátogatás a SEE INVEST EXPO 2024 nemzetközi üzleti és befektetési szakvásáron.

 

»


Stop a kamatstopnak
Megjelent: 2024.03.14. | Kategória: Magyarország

2024. április 1-jével kivezetik a KKV kamatstopot. A kormány intézkedése 17 hónapon keresztül, azaz 2022. november 1. óta nyújtott jelentős segítséget a változó kamatozású, nem támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kkv-k számára és védte a több mint 50 ezer hazai vállalkozást a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar KKV törlesztési terheit és megközelítőleg 1.500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

Az utóbbi időszakban érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a KKV kamatstoppal rögzített 7,77%-os szint alá fog csökkeni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0%-os szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

A kamatstoppal érintett hitelszerződéssel rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak érdemes áttekinteni a hitel portfóliójukat és esetleg egy kedvezőbb konstrukcióra váltani.

»


Az év duális képzőhelye - 2024 | a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési díja
Megjelent: 2024.03.14. | Kategória: Magyarország

MKIK_logo_wide.jpg

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghirdette „Az év duális képzőhelye - 2024” - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési díja elnevezésű pályázatot.   

Az MKIK a díj odaítélésével ismeri el az adott képzőhelynek a duális szakképzési rendszer gyakorlati megvalósítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységét, elért teljesítményét. A díj alapvető távlati célja a hazai szakképzés színvonalának emelése, népszerűsítése és a minőségi képzés ösztönzése.

A részleteket a mellékletek tartalmazzák, az alábbiakban csak azon elemeket emelem ki, amelyek változtak az előző évhez képest:

·         az előző évekhez képest idén 2 kategória helyett 3 kategória kerül díjazásra,

·         az értékelendő szempontok bővültek egy új kérdéssel, amely a felsőoktatási duális képzésre vonatkozik,

·         mivel a kérdéseket bővítettük, így a pályázó az eddigi maximális 90 pont helyett 100 pontot érhet el

·         a kitöltött pályázati adatlapokat és hozzájáruló nyilatkozatokat 2024. március 25-én 12 óráig kell a juhasz.dorottya@mkik.hu címre beküldeni,

·         a díj átadására a SzakmaSztár Fesztivál nyitó rendezvényén (2024. április 24-én) kerül sor.

pdfSzakképzési_díj_Felhívás_2024.pdf
pdfSzakképzési_díj_Adatlap_2024.docx
pdfSzakképzési_díj_Nyilatkozat_2024.docx »


Uniós finanszírozás gyakorlati útmutató
Megjelent: 2024.03.14. | Kategória: EU

Euro_bankjegy.jpg
Az Európai Parlament Kutatószolgálata (EPRS publikálta „Az Uniós finanszírozás gyakorlati útmutató” 2023. évi kiadását. Az útmutató célja, hogy információforrásként szolgáljon a regionális és helyi hatóságok, a nem kormányzati szervezetek, a vállalkozások, a szakemberek és a polgárok számára azzal kapcsolatban, hogy miként férhetnek hozzá projektjeik finanszírozásához számos uniós forrásból. Jelen útmutató kitér a 2021–2027‑es időszakra szóló uniós költségvetés (többéves pénzügyi keret) keretében nyújtott finanszírozásra, valamint a Next Generation EU ideiglenes eszközére, amelyet az Unió koronavírus- világjárványból való kilábalásának ösztönzésére hoztak létre.
pdfEPRS_STU(2023)747110_HU.pdf »


2025. január 1 - földgáz és villamos energia e-számla
Megjelent: 2024.03.14. | Kategória: Magyarország

gaz_gyar.jpg

2025. január 1-jével a földgáz, illetve villamos energia számlájukat kötelezően e-számlaként kapják majd kézhez a hazai vállalkozások. Ezzel szinte minden hazai vállalkozás szembekerül majd az elektronikus archiválás komplex kötelezettségével. A kötelező elektronikus számlázás általános bevezetéséről az Európai Bizottság ViDA (VAT in digital age) javaslatcsomagja kapcsán aktív vita folyik. Magyarországon a kötelező elektronikus számlázást azonban nem a ViDA csomag, hanem elsőként két kormányrendelet fogja szektorspecifikusan bevezetni 2025. január 1-től. A két érintett szektor a villamosenergia és a földgáz. Azon túl, hogy a rendelet egy bizonyos értékesítői kör számára kötelező elektronikus számlázást ír elő, a változásnak beszerzői oldalon is számottevő hatása lesz az adóalanyok számára.

Összességében elmondható, hogy a 2025-től alkalmazandó kötelező elektronikus számlázás támogatja a jelenkor digitalizációs törekvéseit, ugyanakkor gyakorlati szempontból kihívást is jelent, hiszen minden adóalanynak fel kell készülnie arra, hogy a befogadott elektronikus számláit fel tudja dolgozni és a jogszabályoknak megfelelve elektronikusan megőrizze. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azon vállalkozások, amelyek jelenleg villamosenergia- vagy földgázszámlákat fogadnak be, 2025. január 1-től ezt kizárólag elektronikus formájában tudják megtenni. A szolgáltatók az elektronikus számlázásért külön díjat nem számolhatnak fel, ugyanakkor a vállalkozások oldalán ez plusz költségeket okozhat vagy a belső folyamatok megváltozását idézheti elő.

A 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról, valamint a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 2025. január 1-jén hatályba lépő módosítása írja elő a kötelező elektronikus számlázási kötelezettséget a szolgáltatók oldalán. Az új szabályozás kizárólag a villamosenergia-kereskedő, -elosztó, valamint a földgázkereskedő és elosztó társaságok által nem lakossági ügyfelek részére kibocsátott számlák esetén

 

»


Gépjárműadó: egy összegben, április 15-ig
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

A napokban érkeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai. Több mint ötmillió jármű után – március 15-e helyett – 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt.

A NAV a gépjárműadót folyamatosan számolja és készíti a határozatokat azért, hogy március elején mindenki megtudhassa, mennyit is kell pontosan fizetnie. A NAV ugyanis március elején küldi meg az erről szóló leveleket az érintetteknek, addig tehát semmi teendője nincs az adózóknak.

A gépjárműadót idéntől egyösszegben, elég április 15-ig befizetni. Az évi két alkalom helyett csak egyszer küld a fizetésről értesítést a NAV. A szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés gondot okozott; vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek.

Akinek problémát okozna az évi egyszeri fizetés, annak érdemes kihasználni az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét, amely a NAV-Mobil alkalmazásban csak néhány koppintás. A gépjárműadóra automatikusan járó, öthavi, pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe.

A határozatokat a NAV március elején elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, illetve a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapják meg a papírokat.

»


Népszerű az ingyenes sofőrképzés
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

A kormány március 1-jén indított programja keretében az érdeklődők ingyen szerezhetnek C, C+E vagy D kategóriás vezetői engedélyt. A költségek 30 százalékát ugyan be kell fizetni, ezt azonban a jelentkező visszakapja, ha egy éven keresztül itthon vállal munkát a szektorban. A támogatással a sofőrhiányt szeretnék enyhíteni.

https://ofa.hu/hu/news/kozlemeny-munkaerohiany-csokkenteset-celzo-program-a-szallitmanyozas-es-a-szemelyszallitas-teruleten-programra-torteno-jelentkezes-lezarasarol

»


MNB rendszeres konjunktúra felmérés
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

MNB_logo_kicsi.jpg

Az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény adta keretek között néhány olyan kérdés megválaszolásában szeretnénk együttműködésüket kérni, amelyek segítenek pontosabb képet alkotni a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetéről, illetve az általános üzleti hangulat aktuális és jövőbeli várakozásairól. Kérjük, segítsék munkánkat azzal, hogy kitöltik az MNB honlapján az alábbi hivatkozáson elérhető rövid kérdőívet 2024. március 22-ig. A kitöltés mintegy 10 percet vesz igénybe.

https://mnbpoll.mnb.hu/Survey.aspx?surveyid=155045204&lng=hu-HU

Eddigi felméréseink eredményei megtalálhatók az MNB honlapján az alábbi hivatkozásra kattintva:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

Az adatszolgáltatás nem kötelező, a felmérésben való részvétel önkéntes. A válaszadás név nélkül történik (anonim). A kérdőív nem tartalmaz a vállalat azonosítására alkalmas kérdéseket. Az adatgyűjtés statisztikai célból történik. A válaszokat összesítve dolgozzuk fel, amelyekből egyedi adatokat nem tartalmazó elemzéseket kívánunk készíteni. Amennyiben a felmérés kapcsán kérdésük merülne fel, az MNB illetékes munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a vallalatifelmeres@mnb.hu e-mail címen keresztül.

»


Növekedés helyreállítását támogató javaslatok
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

A Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumán elhangzott, hogy új, a növekedés helyreállítását támogató javaslatokra van szükség., amelyhez jogszabály-egyszerűsítő javaslatokat lehet tenni. A Nemzetgazdasági Minisztérium megkezdte a beérkezett jogszabály-egyszerűsítő javaslatcsomagok feldolgozását, azonban jelenleg kizárólag rendeleti szintű módosítási javaslatokat fogadnak be 2024. március 14. (csütörtök) munkaidő végéig a kozgazd@mkik.hu címen.

pdfMKIK_level_deregulacios_javaslat_NGM_20240220.pdf
pdfMKIK_deregulacios_javaslatcsomag_NGM_20240220.xlsx »


Magyar ESG-törvény
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

Az idei év egy fontos mérföldkő a hazai cégek felelős, fenntartható működése szempontjából. Január 1-jén ugyanis hatályba lépett a magyar ESG-törvény, melynek elsődleges célja a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzése. A szabályozás – az Európai Unió fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelvével (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) összhangban – évente a cégek egyre szélesebb körére terjeszti ki a fenntarthatósággal kapcsolatos adatgyűjtési és beszámolási kötelezettséget.

Az új követelmények teljesítése komoly kihívások elé állítja a vállalati szektor szereplőit, ezért igyekszünk mi is folyamatosan bővíteni egyesületünk szakmai palettáját, hogy minél hatékonyabban tudjuk támogatni az érintett szervezeteket. Az Effekteam jól ismert platformtevékenységei és egyedi szolgáltatásai mellett hamarosan elindítunk egy speciális, gyakorlatorientált CSRD műhelyt a Denxpert Solutions vállalattal együttműködésben.

A műhely résztvevői közösségben, szakértők és mentorok közreműködésével, szoftveres támogatással készülhetnek fel a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstételre. A program során megszerzik a jelentéstételhez szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat, és olyan korszerű, a saját vállalatukra szabott tudás és rendszer birtokába kerülnek, amellyel a képzést követően megkezdhetik a kettős lényegesség vizsgálatát, az adatgyűjtés és jelentéstétel teljesítését.

A műhelyről részletes és folyamatosan bővülő tájékoztatás olvasható honlapunkon:

Információ: effekteam.hu

»


Online fórum a GINOP Plusz-3.2.1-21 kódszámú pályázati lehetőségről Alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

Online fórumot tart a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a  Széchenyi Programirodával  közösen „Vállalkozásfejlesztési Fórum – Aktuális pályázati lehetőség bemutatása” címmel.  A fórum témája a GINOP Plusz-3.2.1-21 kódszámú pályázati lehetőség.

Téma a „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül történő támogatás” III. szakasza.

pdfBVKIK_meghivo_online_forum_20240318.pdf »


Munkahelyek biztonságáért Gyomaendrődön
Megjelent: 2024.03.11. | Kategória: Magyarország

A Békés Vármegyei Munkahelyek Biztonságáért munkacsoport fórumot tart.

Helyszín: Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrődi Járási Hivatala (5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1.)

A munkacsoport célkitűzése a munkavállalói jogtudatosság fejlesztése, ezen keresztül a foglalkoztatás kifehérítésének, a munkahelyek jogbiztonságának elősegítése, valamint munkavédelmi, munkabiztonsági prevenció előtérbe helyezése. A fórumot a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével valósítja meg a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A MUNKAHELYEK BIZTONSÁGÁVAL KAPCSOLATOS
TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM PROGRAMJA

2024. március 27. 9:00 Gyomaendrőd

9:00 A rendezvény megnyitása

Dr. Takács Árpád a Békés Vármegyei Kormányhivatal vezetője, főispán

9:10 A „Békés Vármegyei Munkahelyek Biztonságáért” munkacsoport tevékenységének bemutatása

Dobókői György a munkacsoport vezetője

9:20 Megelőzés a munkavédelemben, lehetőségek és feladatok

       Varga István a MUVAPI KFT ügyvezető igazgatója, munkavédelmi szakértő

9:35 Egészséges munkakörnyezet - egészséges munkavállaló

       Dr. Nédó Erika a Novagroup Medical Zrt. orvosigazgatója      

9:50 Jogbiztonság a munkaviszonyban

       Vandlik-Katola Zoltán a BÉVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Osztály vezetője

10:05 A sérülékeny csoportok

       Dr. Kálmán Viktor a BÉVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály jogtanácsosa

10:20 Környezetvédelem

       Dr. Kepenyes Réka a Szarvas Város Polgármesteri Hivatala Hatósági és Szociális Osztályának hatósági ügyintézője

10:35 A munkacsoport katasztrófavédelmi anyagainak bemutatása

       Marton Gergely alezredes a BÉV. Katasztrófavédelmi Igazgatóság

10:50 A munkacsoport információbiztonsággal kapcsolatos célkitűzései

       Maczkó Péter a BÉVKH Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály Informatikai Osztályának vezetője

11:05 A munkacsoport joghátrányokkal kapcsolatos anyagának bemutatása

       Dr. Rusz Gábor a BÉVKH Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi  Főosztály jogásza

11:20 Az i-partner honlap bemutatása

       Sajti Lajos a Signal Office Kft ügyvezető igazgatója, munkavédelmi szakértő

11:35 Fórum, kérdések-válaszok

pdfRoadshow_Gyomaendrod-20240327.pdf »


Telepíthetik a modern napelemes rendszereket
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: Magyarország

FoodTechShow.jpg

Tavasszal indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban, a kifizetések után aztán megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése – tájékoztatott Koncz Zsófia, az Energiaügy Minisztérium parlamenti államtitkára. A háztartások fejlesztéseikhez akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a Napenergia Plusz programban. Most pedig egy újabb fontos állomáshoz ért a program, megkezdődött a támogatói okiratok kiküldése. Ennek birtokában szükség esetén már előleg is igényelhető, és ha az elosztó engedélye rendelkezésre áll, a kivitelező nekiláthat a rendszer telepítésének.  A Kormány a jelenleg futó programjai keretén belül 200 milliárd forint támogatást biztosít a magyar családok és a hazai cégek beruházásaihoz, melyek hozzájárulnak Magyarország energiafüggőségének csökkenéséhez. »


FoodTechShow
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: Magyarország

FoodTechShow.jpg

Az élelmiszeripar számára több, mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban. A támogatások hatékony felhasználása és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 9-10. között élelmiszeripari gép-és technológiai kiállítást szervez „FoodTechShow” néven, ahol a legkorszerűbb technológiákat, gépeket és berendezéseket ismerhetik meg az ágazat szereplői. 

A rendezvény honlapja az alábbi linkre kattintva érhető elhttps:/www.foodtechshow.info/

 

A NAK a kiállítói jelentkezéseket az alábbi linken keresztül várja: https://miniapp.nak.hu/nak-regisztracio/jelentkezesi-lap-foodtechshow-2024-aprilis-9-10/. A rendezvényen a NAK ingyenesen biztosítja a kiállítói területet, azonban a kiállítót terhelik a megjelenés során felmerülő költségek, pl. szállítás, saját installáció stb.

A rendezvényre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: https://www.eventbrite.com/e/foodtechshow-tickets-828270558537

Információ:

Szécsényi Tamás élelmiszeripari igazgató

+36 70 477 9751;

szecsenyi.tamas@nak.hu

»


NEMZETKÖZI GAZDASÁGI HÍRLEVÉL 2024.02.29
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: Világ

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara naprakész tájékoztatást kíván nyújtani a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontos országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről. Az európai uniós szakpolitikai aktualitásokról és az uniós gazdasági, üzleti vonatkozású hírekről is tudósítunk. Az egyes hírek teljes tartalma a hírek címére kattintva válik elérhetővé.
pdfNEMZETKÖZI GAZDASÁGI HÍRLEVÉL 2024.02.29.pdf »


Új logisztikai parkok jönnek létre
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: Magyarország

18 új logisztikai park jön létre Magyarországon A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét.

Tizennyolc logisztikai park cím mellett, 3 új, vidéki ipari park jöhet létre és további 4 ipari park végezhet területbővítést - döntött a benyújtott pályázatok alapján a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács. Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében olvasható, Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik az áruszállítás területén, hiszen egyedülálló módon három fő közúti teherszállítási útvonalon is belépési pont az EU-ba, emellett pedig a

gyorsforgalmi úthálózat szinte az egész ország területén könnyen elérhető. A logisztika szerepét növeli az is, hogy hazánk a nyugati és keleti high tech ipar és tőke találkozási pontja.

A logisztikai szektorban közel 2.500 vállalat tevékenykedik ezen a területen, a szektorban 300 ezren dolgoznak ezáltal körülbelül 100 ezer családnak ad ma megélhetést. Az ágazat jelenleg a GDP 5%-át állítja elő, a kormányzat célja, hogy ez 10%-ra nőjön.

Az új logisztikai fejlesztések megközelítőleg 340 hektár területen valósulnak meg körülbelül 370 milliárd forint értékben. További 39 logisztikai központ a jogszabály alapján jogosult a logisztikai park cím viselésére, így a magyarországi hivatalos logisztikai parkok száma 57-re nő.

»


Digitalizációs tanácsadás a kkv-k fejlődéséért
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: EU

A Data-EDIH projekt célja, hogy támogassa a hazai kis- és középvállalkozásokat, a small mid-cap-eket és a közszféra szereplőit digitális érettségük javításában. A projektben résztvevő szervezetek támogatása képzésekkel, tréningekkel, tanácsadási szolgáltatásokkal valósul meg.

A Data-EDIH által nyújtott szolgáltatások térítésmentesek, mivel a felmerült költségek a projektben résztvevő vállalkozások de minimis vagy innovációs támogatás keretének terhére kerülnek elszámolásra.

Innovatív Megoldások Kis és Középvállalkozásoknak,

Március 7. 9:00-11:00:

Fedezze fel, hogyan automatizálhatja a napi feladatait, növelheti hatékonyságát és javíthatja vállalkozása versenyképességét! A workshop keretében megismerkedhet a Power Automate és az RPA világával, megtudhatja, hogyan könnyítheti meg az emailkezelést, adatok kinyerését, dokumentumok előkészítését, és még sok mást.

A Power Automate egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi az üzleti folyamatok automatizálását és az alkalmazások közötti integrációkat, anélkül, hogy programozói készségekre lenne szükség. Az RPA olyan technológia, amely lehetővé teszi az ismétlődő és rutinfeladatok automatizálását szoftverrobotok segítségével, így felszabadítva az időt az üzleti növekedésre és az ügyfélkapcsolatok javítására.

Továbbá megmutatják, hogy hogyan modernizálhatja üzletét az RPA segítségével, hogy az kompatibilis legyen az egyéb feladatokkal is, mint az ügyfelekkel való kommunikáció, a dokumentáció kezelése, az ügyfélszolgálat és az adatgyűjtés.

Az MI kaland: a mesterséges intelligencia lehetőségei és kihívásai

Március 7. 13:00-15:00:

Vegyen részt ezen a workshopon, amelyen nem csak megismerheti az MI alapjait, de azt is megtudhatja, hogyan válhat ez a technológia a vállalkozása hatékony és innovatív eszközévé. Fedezze fel az MI-hez kapcsolódó fogalmakat és koncepciókat gyakorlati példákon keresztül. Ismerje meg, hogyan teszi hatékonyabbá az MI a vállalkozások mindennapjait, és tudjon meg többet az MI alkalmazásának kihívásairól és etikai kérdéseiről. A workshopon továbbá egy izgalmas előretekintést is kaphat arról, hogy milyen hatásai lehetnek az MI-nek a vállalkozások mindennapjaira a jövőben. Fedezze fel, hogyan lehet az MI a fejlődés kulcsa!

MI alapú nyelvi eszközök kihasználása a kisvállalkozások sikerében: Betekintés a ChatGPT világába

Március 8. 9:00-11:00:

Ebben a workshop-ban felfedezheti a ChatGPT transzformációs erejét, ahogyan forradalmasítja a vevőkkel való kommunikációt és hajtja a kisvállalkozások növekedését. Ismerje meg a nyelvi rendszerek képességeit, melyek az ügyfélszolgálattól, a tartalomgyártáson át, egészen a visszajelzések hatékony feldolgozásáig, képesek vállalkozása új szintre emelésére. Tanuljon meg lenyűgöző beszélgetéseket alkotni, amelyek akár új ügyfelek megszerzéséhez is vezethetnek, és szerezzen gyakorlati betekintést, valamint hasznos technikákat vállalkozása kommunikációjának fellendítéséhez. Kapcsolódjon be a dinamikus műhelymunkánkba, és fedezze fel, hogyan fejlesztheti kisvállalkozását az MI segítségével!

A képzések mellett lehetőség van térítésmentes egyedi tanácsadás igénybevételére is digitalizációs és az adatelemzési kérdésekben, amelyre egész évben folyamatosan jelentkezhetnek az alábbi email címen: dataedih@inf.unideb.hu

A Debreceni Egyetem Informatika Karának tanácsadási szolgáltatásairól itt talál bővebb információt:

https://inf.unideb.hu/data-edih-projekt

Képzésekről és workshopokról itt talál bővebb információt:

https://inf.unideb.hu/data-edih-projekt

Regisztrálni itt lehet:

https://forms.office.com/e/z9uZcki8Nf

.

 

»


A kamara közbenjárt: Járműipari Beszállító-fejlesztési Program
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: Magyarország

Vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban részesülhetnek azok a maximum 1000 fős hazai beszállító nagyvállalatok, amelyek technológiafejlesztést magában foglaló komplex beruházást valósítanak meg. A Járműipari Beszállító-fejlesztési Programot a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve 2023 végén indította el.

A hazai autóipari vállalatoknak számos kihívással kell szembenézniük ebben az évtizedben, az elektromobilitás térnyerése jelentős technológiai átalakulást vár el a vállalatoktól. A járműipar technológiai átalakulásának – a hagyományos hajtású járművek helyett az újfajta hajtású járművek gyártására történő átállás – fenntartható megvalósításához szükséges egy magas hozzáadott értéket előállító, erősebb hazai beszállítói kör megteremtése.

A támogatás célja, hogy a járműiparban és az akkumulátoriparban erősödjenek, és stabil pozíciójukat megtartsák a hazai vállalkozások, továbbá növekedjen a magyar beszállítók által képviselt arány.

Vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban részesülhetnek azok a maximum 1000 fős hazai beszállító nagyvállalatok, amelyek technológiafejlesztést magában foglaló komplex beruházást valósítanak meg.

A Járműipari Beszállító-fejlesztési Program keretében nyújtott támogatások igénylésének feltételeiről szóló tájékoztató az alábbi linken érhető el: https://ifka.hu/hu/page/beszallito_fejlesztesi_program.

A támogatási kérelmek benyújtására március 14-ig van lehetőség.

 

»


Rekordszámú középdöntős!
Megjelent: 2024.03.04. | Kategória: Dél-Alföldi régió


Nemcsak a jelentkezők száma volt a korábbi éveknél magasabb, hanem a továbbjutók száma is rekordot döntött a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen. Összesen 38 tanuló jutott tovább a középdöntőbe.

Az 524 indulóból 38 fiatal jutott be a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen a középdöntőbe. A legtöbb diák, 34-en a Békéscsabai Szakképzési Centrum, négy pedig a Gyulai Szakképzési Centrum iskolájába jár – mondta el Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. Hozzátette: az külön öröm, hogy 164 diák ért el legalább 60 százalékos eredményt, ami azért jó, mert ezek a gyerekek mentesülnek az év végi írásbeli vizsgák alól. Legjobb eredményt az ács tanulók érték el 85,5 őket követték a burkoló tanulók 83 és az autóelektronikai műszerészek 74,5 százalékos eredménnyel.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a hároméves képzést végző és szakmát szerző középiskolásoknak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), amely az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek szól. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös versenyének célja, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák reflektorfénybe kerüljenek a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

xls SC_CIKA_Ltd_Company_presentation_2024.docx

»