Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara - Őszi programok
2014. szeptember 4., csütörtök
A Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara - Ukrajna nehéz politikai és gazdasági helyzetének ellenére - a nyári szabadságolásokat követő időszakban ismét további rendezvényekkel és lehetőségekkel kívánja elősegíteni a magyar vállalkozások piacralépését.

Ennek egyik elem volt részvételünk a Debrecenben, a Farmer Expo ideje alatt megrendezett magyar-ukrán üzletember-találkozón, amelyen kb. 40 cég képviseltette magát. A résztvevők - a vásár jellegéből adódóan - elsősorban mezőgazdasági és élelmiszeripari területről érkeztek.

Szeptemberben - lásd a mellékelt tájékoztatót és jelentkezési lapot komoly kiállításra kerül sor Ungváron, amelyet általában Kelet-Ukrajnában szervez egy krivoj rogi székhelyű kiállításszervező, de a keleti helyzetre tekintettel az országos rendezvény Kárpátaljára került. A kiállításon elsősorban ipari területről várnak érdeklődőket, de bekerült időközben az EU közelsége miatt az agrárágazat és élelmiszeripar is.

Novemberben - immár tradicionálisan - a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezünk árubemutatót és üzletember-találkozót szintén Ungváron, amelyről minden érdeklődőt részletesen tájékoztatunk a rendezvény előtt kb. 1 hónappal.

Az ősz folyamán Ukrajna iránt érdeklődők, ott vállalkozók és befektetők számára tervezzük egy kiadvány megjelentetését, amely elsősorban piaci és jogszabályi környezettel valamint adórendszerrel kapcsolatban kíván tájékoztatást nyújtani.

Az idei év során sajnálatosan elmaradtak a keleti országrészbe tervezett, nagy népszerűségnek örvendő üzleti utak. Reméljük, a helyzet mielőbb stabilizálódik és a magyar vállalkozások számára újra lehetőség nyílik arra, hogy a megkezdett munkát Luhanszk és Donyeck egyékben is folytatni tudják.

Az érdeklődés Ukrajna irányából komolyan megnőtt az elmúlt hónapokban, komolyabb ipari beszállítókkal és sok kisebb vagy közepes termelő, illetve mezőgazdasági céggel kerültünk kapcsolatba. Intenzívebbé váltak az ország nyugati részéből érkező megkeresések is,befektetési projektek. Jelen hírlevelünkhöz Csernovci megye befektetésre nyitott projektjeit mellékeljük.

Továbbra is szorosan együttműködünk a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségével, akik elsősorban a határmenti régiók iránt érdeklődők számára lehetnek partnerek.

Tájékoztatni szeretnénk valamennyi partnerünket, hogy Ukrajna csökkenti az adónemek számát, illetve módosítja az ÁFA-szabályozást is, egyszerűsíti az adóbevallási rendszereket. Az Európai Unióhoz közeledve, reméljük, több területen is áttekinthetőbbé válnak az eljárások, bár a sokak által felvetett állami támogatásokra - a helyzetre tekintettel - még valószínűleg sokat kell várni.

Minden kamarai tagnak köszönjük a fegyelmezett tagdíjfizetést, kérjük, a továbbiakban is jelezzék számunkra, ha a későbbiekben a tagdíj- vagy szolgáltatási számlákat nem elektronikus formában kívánják kézhez kapni.

Amennyiben a fentiekben említett bármely rendezvénnyel vagy a csatolt mellékletekkel kapcsolatban kérdésük lenne, örömmel állunk rendelkezésükre.


Üdvözlettel:

Dr. Kotka György
ügyvezető igazgató


Magyar-Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara
4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2.
Tel.: +36 20 320-6424
E-mail: kota.gyorgy@gmail.com
www.mukik.hu


Mellékletek:
Kapcsolódó állományok:


» ABLAK BEZÁRÁSA «