Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Tájékoztató az online pénztárgépekre való átállásról
2013. november 22., péntek

Tájékoztató

az online pénztárgépekre való átállásról

Tisztelt Vállalkozó!

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét három új rendeletre, melyeket az online pénztárgépre való átállás megkönnyítése érdekében hozott a nemzetgazdasági miniszter. A 48/2013. (XI.15.) ás 49/2013 (XI.15.) NGM rendeletek az egyértelműség és a jobb értelmezhetőség érdekében a mai naptól külön-külön rendeletben határozzák meg az online pénztárgépekre és a taxaméterekre vonatkozó szabályokat, ezzel egy időben a 3/2013 (II.15.) NGM rendeletet hatályon kívül helyezik. A változás tartalmilag lényegesen nem módosítja az eddigi rendeletben leírtakat, így például az átállás határideje is változatlan maradt.

Az 50/2013. (XI.15.) rendelet új előírásokat tartalmaz a pénztárgép forgalmazók és szervizek részére, amelyek az új online gépekre való átállási folyamat meggyorsítását szolgálják.

A viszonteladóknak, szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy a náluk megrendelt pénztárgépek leszállítása érdekében intézkedjenek a forgalmazóknál, akiknek - a rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül - vissza kell igazolniuk a megrendeléseket. Tehát a kereskedőknek, vendéglátósoknak a rendelet kihirdetését követő 8. napig semmit nem kell csinálniuk, csak várni, hogy kapnak-e visszaigazolást a megrendeléseikre. Ha a cserével érintett vállalkozó nem kap visszaigazolást 8 napon belül, akkor lehetősége nyílik a NAV internetes felületén gépet rendelni.

Az 50/2013. (XI.15.) NGM rendelet alapján, amennyiben Ön 2013. november 16-át megelőzően megkötött szerződéssel, megrendeléssel és igazolással rendelkezik, úgy az alábbi két dologra kell figyelnie:

v Ellenőriznie kell azt, hogy a megrendelése, szerződése érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozik-e.

v Továbbá át kell tekintenie azt is, hogy a megrendelést, szerződést a forgalmazó visszaigazolta-e.

2013. november 16-át követően az alábbi feltételek fennállása esetén üzemeltethet elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet:

Ăďż˝ rendelkeznie kell érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre vonatkozó, a forgalmazó által visszaigazolt szerződéssel, megrendeléssel,

Ăďż˝ amennyiben a forgalmazó november 16-ig még nem igazolta vissza a pénztárgépre vonatkozó szerződést, megrendelést, úgy

· abban az esetben ha a pénztárgépet nem közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, rendelkeznie kell olyan hatóság által engedélyezett pénztárgépre vonatkozó szerződéssel vagy megrendeléssel, amelyben a pénztárgép értékesítője 2013. november 25-ig - a forgalmazó által visszaigazoltan – igazolja, hogy a szerződést, megrendelést, továbbította a forgalmazóhoz,

· amennyiben a pénztárgépet közvetlenül a forgalmazótól rendelte meg, rendelkeznie kell hatóság által engedélyezett és forgalmazható pénztárgépre vonatkozó, a forgalmazó által legkésőbb 2013. november 25-ig visszaigazolt szerződéssel, megrendeléssel,

Ăďż˝ abban az esetben, ha Ön 2013. november 25-ig nem rendelkezik fent leírt szerződéssel, megrendeléssel és igazolásokkal, úgy a NAV honlapjáról elérhető, erre a célra kialakított internetes felületen (eBEV szolgáltatás) online pénztárgépre vonatkozó megrendelést kell leadnia.

Az adóhatóság felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy ha az adózó a megrendelt pénztárgépet nem veszi át, az üzembe helyezést egyéb módon akadályozza vagy azt nem teszi lehetővé, úgy az adott pénztárgépre vonatkozó szerződése, megrendelése a továbbiakban már nem fogja mentesíteni az online adatkapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgép használata alól.

Tájékoztatjuk, hogy a pénztárgép forgalmazóknak 15 napon belül adatot kell szolgáltatniuk valamennyi, a rendelet hatályba lépése előtt leadott megrendelésről. Az adózó a rá vonatkozóan bejelentett adatokhoz az eBEV szolgáltatások keresztül hozzáférhet. A forgalmazói adatszolgáltatás alapján a NAV pontos információkkal fog rendelkezni arról, hogy mely adózók rendeltek olyan pénztárgépet, melyek nem felelnek meg a rendeleti előírásoknak.

Engedje meg, hogy tájékoztassam arról, hogy az MKEH Metrológiai Hatósága 2013. október 25-én A019 számon engedélyezte az első számítógép alapú online pénztárgépet. A most kiadott engedély az első ebben a kategóriában, melyet a Laurer Kft. Laura-W0.09.15-NCR-AEEX típusú PC alapú pénztárgépe kapott meg. A MKEH tájékoztatása szerint még további 40 PC alapú kassza kérelmének elbírálása van folyamatban.

2013. november 15-i döntésében pedig újabb két pénztárgép típusra adott ki forgalmazási engedélyt a hatóság, ezzel tízre bővült az engedéllyel rendelkező forgalmazók száma. Legutóbbi engedélyt a La Pénztárgép Kft. INSPUR 320FECR típusú pénztárgépe A021 számon kapta meg. Új forgalmazóként piacra lépett a Fema Cas Bt., akinek a Komondor KMC-5 Online típusú pénztárgépének forgalmazását A021 számon engedélyezték.

Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni. www.mkeh.gov.hu

További aktuális hírünk, hogy az Alt Cash Kft. SAM4S NR-270-es modelljének engedélyét visszavonták. Megkeresésünkre az Alt Cash Kft. az általa forgalmazott SAM4S típusú online pénztárgépeinek státuszáról az alábbi nyilatkozatot tette:

A cég ügyvezetője megerősítette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodásnak megfelelően 10.000 db SAM4S NR-270 típusú pénztárgépet- amennyiben lesz érvényes forgalmazási engedélye - kedvezményesen nettó 100.000 forintos áron fog biztosítani azoknak a vállalkozásoknak, akikkel ilyen feltételekkel kötötték meg a szerződéseket. Ezen vállalásukat akkor is garantálják, ha a megállapodásban rögzített 2013. november 30-i üzembe helyezési határidőt rajtuk kívülálló okok miatt nem tudják tartani.

A SAM4S NR-270-es modelljének engedélyezési státusza:

A cég nyilatkozata szerint a fenti típus engedélyének visszavonásához vezető hibákat kijavították és újból kérték a szakhatóságtól az engedélyezési eljárást lefolytatását.

A SAM4S NR-300-as modelljének engedélyezési státusza:

Az MKEH Metrológiai Hatósága által bekért hiánypótlás teljesítése folyamatban van.

A SAM4S NR-240-es és NR-440-es modelljeinek engedélyezési státusza:

Mindkét típusnak az engedélyeztetése megkezdődött, jelenleg a pénztárgép hatóság általi vizsgálata zajlik.

A cég reményei szerint rövid időn belül mind a négy pénztárgép típus, olyan forgalmazási engedéllyel fog rendelkezni, amelyeknek a „Forgalomba hozatal megkezdhető” státusza IGEN lesz.

Az MKIK tárgyalásokat folytat a Nemzetgazdasági Minisztériummal a probléma megoldásáról. Egyúttal kértük a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy azokat a vállalkozásokat, akik mai állapot szerint, visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépet rendeltek meg - megrendelés leadásakor jogkövetően jártak el -, a kialakult helyzetre való tekintettel, ne sújtsák további kiadásokkal. Kivételes esetként kezelve az érintetteket, kértük, hogy a bírságolásukat mellőzzék.

Minden további fejleményről, intézkedésről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt.

Amennyiben kérdései vannak, vagy segítséget szeretne igénybe venni, kérjük, keresse fel a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarát vagy az MKIK szakembereit (kovacs.judit@mkik.hu e-mail címen), akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

Budapest, 2013. november 19.