Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Május végéig igényelhető a minimálbér-támogatás
2013. április 11., csütörtök
A minimálbér emelés végrehajtása egyes ágazatokban komoly nehézségeket jelent a vállalkozásoknak, ezért az MKIK feladatának tekintette, hogy javaslatokat dolgozzon ki a kompenzáció ügyében, amelyeket ez év elején juttatott el az illetékesekhez. A minimálbér-emelési támogatásra vonatkozó szabályokat a 103/2013. (IV. 5.) kormányrendelet tartalmazza, amely az 58. számú Magyar Közlönyben olvasható. A rendelet szerint május 31-ig nyújthatják be kérelmüket az érintett vállalkozások a munkaügyi központnak.
 

A vállalkozások 11 ágazatban a minimálbér-emelés végrehajtása miatt megnövekedett terheik csökkentését szolgáló támogatást igényelhetnek. A TEÁOR-szám szerint kedvezményezett ágazatok a következők: élelmiszergyártás; textilgyártás; ruházati termékgyártás; bőr-, bőrtermék-, lábbeli-gyártás; fafeldolgozás; bútorgyártás; épületek építése; speciális szaképítés; kiskereskedelem; szálláshely-szolgáltatás; vendéglátás.

A cégek május 31-ig kizárólag elektronikus formában nyújthatják be támogatási kérelmüket és annak mellékleteit. A támogatásról a főváros/megyei kormányhivatal munkaügyi központja 21 napon belül dönt, és a támogatást a január 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra egy összegben folyósítják. A támogatás kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér- és járulékköltségeinek fedezetére használható fel. A munkaügyi központ hatósági szerződést köt a támogatott cégekkel, amelyeknek augusztus 31-ig elszámolást kell benyújtaniuk a támogatás felhasználásáról.

Nem igényelhető támogatás az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszonyban foglalkoztatott munkavállaló után, valamint olyan munkavállaló után sem, akinek foglalkoztatásához a munkáltató foglalkoztatás-bővítő bértámogatásban, munkahelymegőrző támogatásban, munkatapasztalat-szerzéstámogatásban, részmunkaidős foglalkoztatás támogatásában, valamint megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtható támogatásban részesül.

Nem kaphat támogatást költségvetési szerv és olyan munkáltató sem, amelynek lejárt, meg nem fizetett adótartozása, valamint járulék-, illeték- vagy vámtartozása van kivéve, ha a megfizetésére 2013. március 31. napjáig fizetési halasztást kapott.

A minimálbér a tavalyi 93 000 forintról 98 000 forintra, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedett 2013-ban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett teljes tájékoztató az alábbi linkről elérhető, amely nagy segítséget nyújt a támogatás igénylésével kapcsolatosan.

http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=ma_tamogatas_berkomp

Az elektronikus kérelmet pedig a Bérkompenzációs Rendszer felületén lehet elérni:

 https://komp.munka.hu/NMH.KOMP.Web/LoginPalyazo.aspx