HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Az AMKA legújabb hírlevele.
2012. július 12., csütörtök
Tisztelt Tagjaink/ Cégvezető Asszony / Úr!
 
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy megjelent az AMKA legújabb hírlevele.
Tisztelt Partnerünk!

Ezúton értesítjük, hogy megjelent a DA-RIÜ KhE. aktuális hírlevele, melyben a következőkről olvashat:

I.      Régiós innovációs hírek
II.     Régió eseményei
III.    Országos innovációs hírek
IV.    Országos pályázati információk
V.     Külföldi pályázati felhívások
VI.    Felhívások


I. RÉGIÓS INNOVÁCIÓS HÍREK

 

Elstartolt a szegedi tehetséghonlap

 

 

Szeged Ma, 2011. október 7.

 

 

Egy jelképes gombnyomással indította el Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora azt a portált, melyen a jövőben az SZTE Tehetségpont tagjai egymással és a szervezettel hatékonyabban tudják tartani a kapcsolatot, és melyen a Tehetségpont-tagok kiválósági listája is megtekinthető lesz.
Bővebben

CoNfIDEKT-projekt

 

 

Magyar Innovációs Szövetség, 2011. október 11.

 

 

A Cross-border Network for Innovative Development of Economies and Knowledge Transfer (CoNfIDEKT) című projekt keretében - mely a DAR "A Dél-alföldi Régióért" Nonprofit Közhasznú Kft., a szabadkai Regional Centre for the Development of Small and Medium Enterprises and Entrepreneurship Ltd., az SZTE Mérnöki Kara és a University of Novi Sad, Faculty of Economics együttműködésében valósul meg - 2011. szeptember 14-én és 16-án rendeztek egy tréning sorozatot, mely az alábbi tématerületeket célozta meg:

 

 

  • a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogok,

     

  • a határ menti régiók innovációs stratégiája és az ELI Lézer projekt,

     

  • technológiai transzfer és innováció,

     

  • minőség menedzsment,

     

  • innovatív megjelenés a piacon.

     

A rendezvény elején, Dr. Kapás Ferenc, a DAR Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője röviden bemutatta a CoNfIDEKT-projektet, beszélt a jelenlegi beruházási lehetőségekről, a szegedi KKV-k nevében pedig örömét fejezte ki aziránt, hogy e nagyszabású lézer projekt Szegeden kerül majd megvalósításra.

 

 

Ezután Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója, EU szakjogász előadásában ismertette az ELI projekt alapadatait, az ELI-Hu Nonprofit Kft. irányítási struktúráját, a projektmenedzsment alapkérdéseit részletesen körüljárva átfogó képet adott a projektről. A második képzési napon, szeptember 16-án Király Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Programok Irányító Hatósága (KEOP-IH) osztályvezetője tartotta meg előadásait a határon átnyúló együttműködési lehetőségek témakörét részletesen körüljárva. A tréningsorozaton részt vett Dr. Mogyorósi Péter a Laser Consult Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-Alföldi Regionális képviseletének igazgatója.

III. DITAK Benchmark Fórum

 

 

Magyar Innovációs Szövetség, 2011. október 11.

 

 

A Dél-Alföldi Innovációs Üzleti Hálózat (DITAK) 2011. szeptember 16-án tartotta III. Benchmark Fórumát Szegeden. A rendezvény célja a "jó gyakorlatok" megosztása, valamint a szegedi klaszterek közötti együttműködések elindítása volt, amelyben Kovács Tibor, a DITAK elnöke szerint az innovációs üzleti hálózat a jövőben kiemelt szerepet játszhat. A fórumon a DITAK tagjai mellett az Archenerg Akkreditált Klaszter és a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter képviselői vettek részt.

 

 

A megbeszélésen Dr. Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója, a DITAK alelnöke felvázolta azokat a lehetőségeket, melyekkel az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága tud hozzájárulni a klaszterek sikerességéhez. A bemutatkozásokat követően Dr. Mogyorósi Péter, a Magyar Innovációs Szövetség Dél-alföldi Regionális Képviseletének igazgatója, a DITAK tagja moderálásával interaktív beszélgetés kezdődött.

 

 

A fórum eredményeként a résztvevők megállapodtak a klaszterek és a DITAK közötti együttműködések fejlesztésében és egy "Talent Management Program" létrehozásában, mely az egyetemi oktatás gyakorlatiasabbá tételét, valamint az üzleti megközelítésű tehetséggondozást segíthetné elő.  A résztvevők megegyeztek továbbá rendszeres "üzleti reggelik" megtartásában is, amelyek keretében lehetőség nyílik az aktuális kérdések megvitatására, illetve a közös projektötletek és együttműködési lehetőségek áttekintésére. A találkozók szervezését és lebonyolítását a hálózat gesztorszervezete látja el.


II. DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓ ESEMÉNYEI


GPS vállalkozóknak

 

 

  • Helyszín: Németh László Városi Könyvtár (Hódmezővásárhely, Andrássy út 44.)

     

  • Időpont: 2011. október 24.

     

Ingyenes konzultációs lehetőség az Európai Bizottság egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózatával, az Enterprise Europe Networkkel.
Bővebben

Feltalálói Fórum

 

 

  • Időpont: 2011. október 27. (csütörtök) 14 óra

     

  • Helyszín: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai Székház I. emeleti Tonelli terme (6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.)

     

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Klubja és az Enterprise Europe Network-Szeged ismételten Feltalálói Fórumot szervez.   

 

 

A fórum témája:

 

 

  1. Találmányi börze - A társaság tagjai bemutatják újabb találmányaikat.

     

  2. Aktuális dolgok megbeszélése

     

  3. Új szerveződés létrehozásának kezdeményezése a találmányok hasznosítása céljából (Előadó: Huszár András feltaláló)

     

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Online jelentkezési lap


III. ORSZÁGOS INNOVÁCIÓS HÍREK

Nyilvános konzultáció az Európai Kutatási Térség keretében a kiaknázatlan lehetőségek feltérképezésére

 

 

Nemzeti Innovációs Hivatal, 2011. szeptember 20.

 

 

Az Európai Kutatási Térség nyilvános konzultációt hirdet, melynek célja a kutatók Európai Unión belüli munkavállalásának és nemzetközi együttműködésének fejlesztése.

 

 

A konzultáció fel szeretné tárni a közös kutatás-fejlesztési piac létrejöttét akadályozó, az együttműködést és versenyt nehezítő, szűk keresztmetszetet jelentő tényezőket. A felmérésben részt vehet minden természetes személy, cég vagy szervezet, amely szeretné véleményét kifejteni a témában.
Bővebben

Milliárdok jutnak innovációs pályázatokra

 

 

Gazdasági Tükörkép Magazin Online, 2011. szeptember 23.

 

 

A korábbinál jóval kisebb létszámmal, de világosabb feltételek között dolgozik a Nemzeti Innovációs Hivatal – nyilatkozta dr. Mészáros György, a Hivatal idén tavasszal kinevezett elnöke. Elkészült az új stratégiai koncepció, amely- összhangban a KFI kormányzati stratégiával – a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyását követően, feltehetően év végére életbe lép.
Bővebben

 

 

A kormány hitelhez segíti a pályázatot nyert vállalkozókat

 

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, 2011. szeptember 26.

 

 

Októbertől elérhetőek az Új Széchenyi Terv Kombinált Hitel Garancia pályázatai a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára. A pályázatokhoz 400 millió forint erejéig garanciát biztosít európai uniós forrásból a kormány.
Bővebben

Akár 60%-os adóalapcsökkentést és uniós forrást adó módszer

 

 

Gazdasági Rádió Online, 2011. szeptember 26.

 

 

Magyarországon még mindig gyengélkedik a kutatás-fejlesztés és innováció, miközben a 2014–20-as új tervezési-költségvetési időszakban ez lesz az egyetlen nyertes terület az unióban.
Bővebben

 

 

Induló vállalkozásokon lendíthet az új kockázati tőkealap

 

 

Atecéged.hu, 2011. október 5.

 

 

A Day One Kockázati Tőkealap elsősorban induló, innováció alapú hazai vállalkozásokba kíván befektetni, az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén. Az alap befektetési jegyiből összesen 402 millió forint értékben jegyeztek a befektetők.
Bővebben

Harsányi István-díj átadása újabb két egyetemen

 

 

Magyar Innovációs Szövetség, 2011. október 11.

 

 

A Magyar Innovációs Szövetség és a Manager Képzés Alapítvány, az SZVT és a Pro Progressio Alapítvány által támogatott Harsányi István-díj pályázatot a felsőfokú intézményekben tanuló hallgatók innovációs menedzsment tudásának elismerésére, ill. fejlesztésére hirdette meg.

 

 

A Harsányi István Hallgatói Díjakat 2011. szeptember 28-án, a kitüntetés-átadó ünnepi szenátusi ülésen adta át Hegedüs Gábor, a Manager Képzés Alapítvány kuratóriumi tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem két hallgatójának, Hürkecz Attilának és Bokros Andrásnak. A harmadik díjazott Szappanos Tamás vidéki szakmai útja miatt később veszi át a díjat.

 

 

A Harsányi István Ph.D Díjat Bíró-Szigeti Szilvia és Novotny Ádám részére pedig 2011. október 8-án adta át Dr. Kövesi János kuratóriumi tag a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén.

 

 

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj 2011

 

 

EuroAstra Internet Magazin, 2011. október 13.

 

 

Október első napjaiban átadták a 32 éve alapított Magyar Formatervezési Díjat és a 2009-ben életre hívott Design Management Díjat. Az elismeréseket hazai formatervezők, illetve kis- és középvállalatok kapták. A nyilvános pályázat célja a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerése. A díjat pályázat útján, termék-, terv-, vizuális kommunikáció és diákkategóriában lehet elnyerni. Az idei pályázaton különdíjat ajánlott fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Innovációs Hivatal valamint a Magyar Formatervezési Tanács.
Bővebben

Magyarország, Norvégia, Izland és Liechtenstein aláírta az Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok újabb idősza káról szóló megállapodásokat

 

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, 2011. október 14.

 

 

Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselői 2011. október 12-én, a gödöllői vasútállomás Királyi Várójában Magyarországgal együtt aláírták a mintegy 40 milliárd forint felhasználását lehetővé tevő megállapodásokat. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok végrehajtásáról szóló megállapodások a magyar-norvég együttműködés szempontjából kiemelt fontosságú kezdeményezések támogatását teszik lehetővé, a környezetvédelemtől, a civil szervezeteknek szóló alap felállításán át, a tudományos kutatásokig.
Bővebben

 

 


IV. ORSZÁGOS PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓK

Pályázati lehetőség a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program negyedik felhívása keretében

 

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, 2011. szeptember 28.

 

 

A Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program negyedik pályázati felhívása egykörös eljárásban zajlik, a pályázatok beadására 2011. október 10-től 2011. november 25-ig van lehetőség.
Bővebben

2011 legígéretesebb fiatal vállalkozója díj

 

 

Az Életpálya Alapítvány "Keressük 2011. legígéretesebb fiatal vállalkozóját" címmel pályázatot hirdet olyan fiatalok számára, akiknek a kevesebb, mint 1 éve működő vállalkozása fejlesztésre szorul, vagy vállalkozási ötletei részletes kidolgozásra és megvalósításra várnak.
Bővebben

 

 


V. KÜLFÖLDI PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

EU 7. Keretprogram

 

 

A közösségi szintű kutatás- fejlesztési együttműködés fő formáját a tagállamok által megvalósított négyéves kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramok jelentik. A keretprogramok célja, hogy a tagállamok közti kutatási együttműködések erősítésével, az erőforrások koncentrálásával olyan kutatási célok megvalósítását segítsék, melyek erősítik az európai ipar tudományos és technológiai alapjait, javítják Európa nemzetközi versenyképességét és elősegítik a társadalmi- gazdasági fejlődést.
A 7. keretprogram (2007-2013) nyitott felhívásai


VI. FELHÍVÁSOK

 

 

A felhívás rovatot azért hoztuk létre, hogy helyet biztosítsunk minden innovációval kapcsolatos közérdekű formációnak. Ha úgy gondolja, hogy rendelkezik olyan közlendővel, amely beleillik a rovat tematikájába (Pl.: álláshirdetés, rendezvényre/képzésre való felhívás, partnerkeresés stb.) kérem, küldje el e-mailben az alábbi címre: deme.erzsebet@darinno.hu

Szellemi tulajdon védelem és technológiai transzfer képzés

 

 

Szeretettel meghívjuk Önt a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. által szervezett, 2 napos „Esettanulmányok a szellemitulajdon-védelem és -menedzsment köréből” című szellemi tulajdon védelem és technológiai transzfer képzésre.

 

 

  • Időpont: 2011. október 27-én 14:00-17:00 és 2011. október 28-án 10:00-17:00

     

  • Helyszín: a Pécsi Tudományegyetem Dékáni Tanácstermében (7624 Pécs, Szigeti út 12).

     

A képzés keretében Dr. Molnár István , a BIOPOLISZ Szegedi Innovációs Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ismertet hasznos esettanulmányokat a következő témakörökből:

 

 

  • közfinanszírozású kutatás-fejlesztés: a szellemitulajdon-védelmi szabályzatok gyakorlati alkalmazása;

     

  • iparjogvédelmi oltalomszerzés;

     

  • találmány- és technológiaértékelés;

     

  • szerződéses technológia-átadás és licenciaügyletek;

     

  • tudásintenzív kisvállalkozás-alapítás és -működtetés;

     

  • nagyvállalati innovációs modellek.

     

A résztvevőknek Dr. Molnár István előadó biztosítja tananyagként az „Esettanulmányok a szellemitulajdon-védelem és -menedzsment köréből” című könyvet.

 

 

Regisztráció, információ: A képzés az OMFB-00388/2008. számú pályázati forrásból támogatott, ezért a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

 

 

Kérem, részvételi szándékát jelezze a rita.temesvari@ddriu.hu e-mail címen október 24-ig. A rendezvény lebonyolításával kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a fenti e-mail címen.

 

 

Szeretettel várjuk:
Kocsis Tamás
ügyvezető igazgató
DDRIÜ Nonprofit Kft.
Meghívó letöltése

ÖKOINDUSTRIA nemzetközi üzletember találkozó és céglátogatás

 

 

  • Időpont: 2011. november 16.

     

  • Helyszín: SYMA Sport- és Rendezvényközpont (1146 Budapest, Dózsa György út 1.)

     

2011. november 16-18. között a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége második alkalommal rendezi meg az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítást Budapesten.

 

 

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (http://www.hita.hu ) az Enterprise Europe Network bevonásával a kiállításhoz kapcsolódóan megszervezésre kerülő nemzetközi üzletember találkozójára és céglátogatásra 2011. november 16-án. A vásár és az üzletember találkozó a SYMA Sport- és Rendezvényközpont területén (http://www.syma.hu/ ) kerül megrendezésre.

 

 

Kiemelt partnerünk a programban az angol Midlands Enterprise Europe Network.

 

 

Szakterületek:

 

 

  • Vízkezelés

     

  • Hulladékgazdálkodás

     

  • Energia hatékonyság

     

  • Megújuló energia

     

  • Talaj

     

  • Levegő

     

  • Újrahasznosítás

     

Regisztrációs díj: 50 EUR (bruttó összeg)/cég (max. 2 fő).

 

 

Kiállítóknak a részvétel ingyenes.
Online regisztráció angol nyelven
Bővebben

Nyilvános konzultáció az Európai Kutatási Térségben

 

 

Az Európai Kutatási Térség nyilvános konzultációt hirdet, melynek célja a kutatók Európai Unión belüli munkavállalásának és nemzetközi együttműködésének fejlesztése, a kiaknázatlan lehetőségek feltérképezésére.

 

 

A konzultáció fel szeretné tárni a közös kutatás-fejlesztési piac létrejöttét akadályozó, az együttműködést és versenyt nehezítő, szűk keresztmetszetet jelentő tényezőket. A felmérésben részt vehet minden természetes személy, cég vagy szervezet.

 

 

A konzultáción 2011. november 30-ig lehet rész venni az alábbi kérdőív kitöltésével:
www.ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm

 

 

További információ a Nemzeti Innovációs Hivatal honlapján:
www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/hirek-esemenyek/nyilvanos-konzultacio


Környezettudatosság

Épületek fűtési energiájának csökkentése

Arányaiban a legnagyobb megtakarítás az épületek hőtechnikai jellemzőinek javításával érhető el. A legfontosabb beavatkozási lehetőségek a következők:

 

 

Változtatási lehetőség

 

 

Megtakarítási lehetőség

 

 

szabályozható fűtés kialakítása, pl. TRSZ, programozható termosztátok stb:   

 

 

7%

 

 

kazáncsere kondenzációs kazánra:

 

 

8%

 

 

ablakcsere:

 

 

20% (ebből 10-15% a szellőzési, 5-10% a szerkezeti veszteségcsökkenés)

 

 

falak, tető, pincefödém szigetelése:

 

 

25% (az arányok az épületgeometriától függenek)

 

 

Összesen:

 

 

60%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE! Minden ház más. Ahol sok az ablak, ott nyilván az ablakcsere a legjobb. Egyszintes családi házban vagy lepényépületben a tető cseréje eredményez nagyobb változást. Ha az eredeti kazán nagyon rossz, ott a kazáncsere hatása lesz szembetűnőbb. Ahol viszont sok a pincében futó cső, ott a csöveket érdemes hőszigetelni.

 

 

A megtakarítások pedig fokozhatók még jobb hőszigeteléssel vagy ablakkal, hővisszanyerős szellőzéssel, megújulókkal. A 60% összmegtakarítás lehet 30% vagy 95% attól függően, hogy milyen volt az eredeti épület és mit teszünk vele.

 

 



Leiratkozáshoz kattints az alábbi linkre, vagy másold be a böngésződ címsorába:
http://hirlevel.e-vista.hu/newsletter/delete/16713/1701

 

 

Kapcsolódó állományok: